Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Άρθρο του Παναγιώτη Παντελή “Πρώτα ο επαγγελματίας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 2011 με τον σημερινό Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον συνδυασμό «ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΣ» και να πάρουμε μέρος στις επικείμενες εκλογές του θεσμού.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με αιρετά όργανα Διοίκησης. Μέλη του είναι το σύνολο των επαγγελματιών της περιφέρειας Αθηνών οι οποίοι είτε παρέχουν υπηρεσίες είτε ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Το Ε.Ε.Α. αποτελεί γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας που έχει σαν βασικό σκοπό την προστασία των επαγγελματιών και την ενημέρωση τους με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων τους και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.
Γνώμονας και κεντρική ιδέα της προσπάθειας ήταν σαν επίσημος θεσμός και σύμβουλος της Πολιτείας θα έπρεπε να στέκεται δίπλα στην μικρομεσαία επιχείρηση στον επαγγελματία, να τον στηρίζει να προωθεί την Ελληνική επιχειρηματικότητα σε πείσμα των καιρών και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Στην κοινή αυτή προσπάθεια και με τη βοήθεια των ίδιων των επαγγελματιών τα καταφέραμε. Ο μόλις ιδρυθείς συνδυασμός «ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΣ» πρώτευσε και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων. Η επιτυχία του συνδυασμού ήταν μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη όμως ήταν ευθύνη που πήραμε στα χέρια μας.
Τα χρόνια ήταν και μένουν δύσκολα. Η οικονομική κρίση βαθιά. Ο επαγγελματίας, ο έμπορος στο στόχαστρο της πιο άδικης φορολογίας, έρμαιο της γραφειοκρατίας των εμποδίων από τις υπηρεσίες του δημοσίου. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία και καταθέσαμε ψυχή ώστε η φωνή του να ακουστεί, να γίνει πιο δυνατή. Εκμεταλλευόμενοι τον γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα του Ε.Ε.Α., δώσαμε φωνή και δύναμη στον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, μας βοήθησε και τον βοηθήσαμε να μείνει ζωντανός. Δώσαμε την μάχη και καταφέραμε η φωνή τους να μείνει ζωντανή και να ακουστεί πιο ισχυρή.
Όλοι μας ξέρουμε ότι οι Έλληνες μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες μπορούν να στηρίξουν την Ελληνική οικονομία, να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, να διατηρήσουν και να δώσουν νέες θέσεις εργασίας. Άλλωστε η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα κράτησε την χώρα στα πόδια της, της έδωσε ώθηση να αναπτυχθεί. Αυτή μπορεί και πάλι να την βοηθήσει να ορθοποδήσει με αξιοπρέπεια.
Το Ε.Ε.Α. καθιέρωσε για πρώτη φορά προγράμματα επιμόρφωσης για επαγγελματίες χωρίς κόστος ενώ άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό συμμετέχοντας στα Ευρωπαϊκά δίκτυα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας προωθώντας τα συμφέροντα των Ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι παρεμβάσεις στην πολιτεία πολλές, για την φορολογία τον ΕΦΚΑ και την γραφειοκρατία. Πολλά καταφέραμε μένουν πολλά να παλέψουμε ακόμα. Αλλά η δράση του Ε.Ε.Α. δεν σταμάτησε εκεί, συνεχίστηκε με έρευνες και μελέτες για τα προβλήματα των επιμέρους κλάδων
1. Το τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα capital controls, την υπερβολική χρέωση στις προμήθειες των τραπεζών για την χρήση πλαστικού χρήματος
2. Τα «ΚΟΚΚΙΝΑ» δάνεια των επαγγελματιών που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο
3. Τις οφειλές προς το δημόσιο, τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και την αναμενόμενη ρύθμιση των οφειλών έως 120 δόσεις
4. Την φορολογική και νομική στήριξη των επιχειρήσεων με εξειδικευμένους επαγγελματίες
Αλλά δεν στάθηκε μόνο σε αυτά που ενδεικτικά αναφέρονται. Έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο προσφέροντας χρήματα σε επαγγελματίες που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά και τρόφιμα, σε συνεργασία με τους δήμους, σε συμπολίτες μας που τα είχαν ανάγκη.
Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι το έργο που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια πρέπει να συνεχιστεί για το καλό όλων μας. Σταθήκαμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές κατευθύνσεις. Άλλωστε είναι πια πασιφανές ότι ο επαγγελματίας ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει καθημερινά όποια κομματική απόχρωση και αν έχει. Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε όποιους έχουν επενδύσει στην εξάλειψη του μικρομεσαίου επιχειρηματία.
Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Η επένδυση τους αυτή θα αποτύχει. Με όρεξη, αποτελεσματικότητα και προγραμματισμό μπορούμε να επιλύσουμε τα κοινά μας προβλήματα να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια.
Στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές του Ε.Ε.Α. στην οδό Πανεπιστημίου 44 (κτίριο Ε.Ε.Α.) από τις 09:00 έως τις 19:00.
Στις εκλογές αυτές έθεσα κι εγώ υποψηφιότητα με σκοπό την εκλογή μου στο νέο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Θεωρώ ότι με την βοήθεια όλων σας μπορώ να προσφέρω πολλά στον τομέα μας. Οι θέσεις μου άλλωστε είναι γνωστές, σταθερές και τις γνωρίζουν οι περισσότεροι από τις δημόσιες παρεμβάσεις μου τα τελευταία χρόνια.
Στόχος μου είναι η νίκη του επαγγελματία.
Για τον λόγο αυτό, δεν ζητώ μόνο την ψήφο σας.
Ζητώ τον ανοιχτό διάλογο και μετά τις εκλογές με όλους τους επαγγελματίες. Έπειτα ο επαγγελματίας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Σας θέλω μαζί μας

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε

Πρώτα ο επαγγελματίας.

Παναγιώτης Παντελής

Φοροτέχνης – Λογιστής Α’ Τάξης
Φορολογικός Σύμβουλος Ε.Ε.Α.
Email: [email protected]
www.pantelisco.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ