Βλασσόπουλος – Μαστοράκος ανατρέπουν το προεκλογικό σκηνικό στο Ηράκλειο Αττικής 

0

Κάνοντας την υπέρβαση Παντελής Βλασσόπουλος και Γιώργος Μαστοράκος ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα ισχυρότατο ψηφοδέλτιο

Μία εξέλιξη που είναι πιθανό να αποδειχτεί καθοριστική στο “παιχνίδι του θρόνου” για το δήμο Ηρακλείου Αττικής είχαμε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, καθώς επισημοποιήθηκε η συνεργασία δύο πρώην δημάρχων της πόλης, του κ. Παντελή Βλασσόπουλου και του κ. Γιώργου Μαστοράκου.

Οι δύο άνδρες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου όπως δήλωσαν να απαλλάξουν το Ηράκλειο από την δημοτική αρχή του κ. Νίκου Μπάμπαλου που τόσο έχει βλάψει τον δήμο και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο συμπαρατάσσεται μαζί και ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Φίλανδρος.
Στο …τεχνικό κομμάτι να σημειώσουμε ότι ο κ. Μαστοράκος και στελέχη της παράταξής του, όπως και ο κ. Φίλανδρος, θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της ΑΚΕΠ με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Παντελή Βλασσόπουλο. Ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν και νέες συνεργασίες που θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητα του κ. Βλασσόπουλου.

Π. Βλασσόπουλος: “Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με τα ψέματα.”
Μέσα σε ζεστό χειροκρότημα και με μία αίσθηση ότι κάτι δυνατό γεννήθηκε από αυτή τη συνεργασία πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Βλασσόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τα τελευταία πέντε χρόνια το Ηράκλειο βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση λαϊκισμού, η οποία θεωρούμε ότι προσβάλει τη νοημοσύνη και την πολιτική αισθητική κάθε σκεπτόμενου πολίτη.
Για κάθε κλαδάκι που κόβεται, για κάθε λάμπα που αλλάζει, για κάθε δέκα πλάκες που μπαίνουν σε ένα πεζοδρόμιο ακολουθούν διθυραμβικές ανακοινώσεις από την δημοτική Αρχή και δεκάδες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Αυτά, σε αυτήν την έκταση, δεν συμβαίνουν πουθενά, σε κανέναν Δήμο της χώρας.  Και έχω πλήρη εικόνα αυτού που λέω.
Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με τα ψέματα.
Η δημοτική Αρχή δεν υλοποίησε, για την ακρίβεια επί της ουσίας ούτε καν ξεκίνησε, κανένα από τα μεγάλα έργα που είχε εξαγγείλει: κτήμα Φιξ, Λεωφόρος Ηρακλείου, Ο.Τ. 216, υπογειοποίηση Μ. Μερκούρη, κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου.”
Στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος συμπλήρωσε για την δημοτική αρχή: “Λέει ψέματα, για την υπογειοποίηση της Μ. Μερκούρη, τόσο για την κατασκευασιμότητα του έργου, όσο και για την ενδεχόμενη χρησιμότητά του αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις, από την προσέλκυση χιλιάδων νέων αυτοκινήτων στην πόλη καθημερινά, τις οποίες προσπαθεί να αποκρύψει.”
Ακόμη αναφέρθηκε σε “σκοτεινά και αδιαφανή σημεία που χρήζουν διερεύνησης” αναρωτώμενος: “Μπορεί να έχουν ενδιαφερθεί 26 εταιρείες για έργο φωτισμού 2.000.000 ευρώ και να μας έχει μείνει μόνο μια;” και σχολίασε “ο δημότης πρέπει να ξέρει που πηγαίνει και πως διαχειρίζεται ο Δήμος το κάθε ευρώ του.  Και αυτό είναι δέσμευσή μας για την επόμενη των εκλογών.”

Τι σηματοδοτεί ο Γ. Μαστοράκος
Ο κ. Βλασσόπουλος εξήγησε πως αυτή η συνεργασία προέκυψε ως απόληξη μιας προγραμματικής συμφωνίας, την οποία επεξεργάστηκαν επί μέρες στελέχη και από τις δύο παρατάξεις.
Για το τι σηματοδοτεί ο Γιώργος Μαστοράκος ο κ. Βλασσόπουλος είπε: “Η πολιτική του διαδρομή, πάντα με κέντρο το Ηράκλειο μας, η βαθιά γνώση των θεμάτων του Δήμου, η πολύ μεγάλη εμπειρία του, η αναγνώριση την οποία απολαμβάνει από το σύνολο των αυτοδιοικητικών στελεχών της χώρας, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, οι αναμφισβήτητες διοικητικές του ικανότητες και η δυνατότητά του να συνθέτει απόψεις είναι απόλυτα χρήσιμες και αναγκαίες για την επόμενη ημέρα των εκλογών, στο νέο τοπίο που διαμορφώνει ο Κλεισθένης και για την ανάγκη να διοικηθεί αποτελεσματικά ο Δήμος.

Συνεργασία πάνω από το τραπέζι
Κλείνοντας ο κ. Βλασσόπουλος τόνισε πως η συνεργασία αυτή γίνεται πριν από τις εκλογές, με δική τους πρωτοβουλία και όχι γιατί θα τους υποχρέωνε ο εκλογικός νόμος και γίνεται πάνω από το τραπέζι, φανερά και, το σημαντικότερο, την θέτουν στην κρίση των δημοτών.
Παράλληλα, δήλωσε ότι “παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, σε σκέψεις και ιδέες, σε πρόσωπα και φορείς, ώστε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την επόμενη ημέρα, με ορίζοντα τη νέα δεκαετία του 2020, για να κάνουμε τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το Ηράκλειο και να σταματήσουμε να «πανηγυρίζουμε» για τα μικρά και αυτονόητα”.

Γ. Μαστοράκος: “Η συνεργασία μας γίνεται στο φως της δημοσιότητας και όχι στα παρασκήνια”
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος ανέπτυξε για περίπου μία ώρα τις προγραμματικές θέσεις πάνω στις οποίες συμφώνησαν οι δύο πλευρές αποδεικνύοντας ότι όντως η συνεργασία γίνεται στη βάση προγράμματος, αρχών και δεσμεύσεων, όπως και ο ίδιος δήλωσε.
Πιο συγκεκριμένα, ο επί 16 χρόνια δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής υπογράμμισε για αυτή τη συνεργασία: “Η πορεία και των δύο μας είναι γνωστή. Το νέο εκλογικό σύστημα και το δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει απαιτούν συναινέσεις και συγκλίσεις.
Η συνεργασία μας γίνεται στο φως της δημοσιότητας και όχι στα παρασκήνια.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών επιβάλλει να απομακρυνθούμε από τα εγώ μας.
Τόσο, λοιπόν, η παρουσία μου στην πόλη, με την οποία έχω βιωματική σχέση, όσο και ότι βάζω σε δεύτερη μοίρα το εγώ, δίνω ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας.
Αρκετοί από τους φίλους και συνεργάτες μου άσκησαν κριτική, καλοπροαίρετη πιστεύω. Αλλά και πολλοί περισσότεροι στηρίζουν και θα υπερασπιστούν μαχητικά αυτή την προσπάθεια.
Οφείλω να εξηγήσω όμως το πλαίσιο  συνεργασίας και την συγκεκριμένη επιλογή.

Α. Έχω βασική διαφωνία με την σημερινή διοίκηση τόσο με τον τρόπο άσκησης διοίκησης όσο και με βασικές επιλογές. Ιδιαίτερα με την ανέφικτη υπογειοποίηση που μόνο στην ιδέα των 35.000 αυτοκινήτων ημερησίως κ.τ.λ.

Β. Υπάρχει απόλυτη σύγκλιση προγράμματος με την ΑΚΕΠ

Γ. Τέλος καταλήξαμε έχοντας με τον κ. Βλασσόπουλο, σε ότι αφορά τον χαρακτήρα μας, κοινό τόπο χαμηλού προφίλ και αλληλοσεβασμού.

Δ. Με βάση τα παραπάνω καλώ τους φίλους που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν να πλαισιώσουν αυτή τη δυναμική συνεργασία.”

 

 

 

Αναλυτικά η Συμφωνία με βάση αρχές προγράμματος και προγραμματικών θέσεων έχει ως εξής:

Κοινωνικό πεδίο – κοινωνική πολιτική

α. Ενίσχυση Δημοτικού Παντοπωλείου.  Μεταφορά του σε σημείο εκτός του κέντρου της πόλης.  Η κοινωνική βοήθεια πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

β. Ενίσχυση απόρων Δημοτών με συγκεκριμένο ετήσιο κονδύλι 50.000 €.

γ. Αναβάθμιση του θεσμού των ΚΑΠΗ και αύξηση κατά 50% του ετήσιου ποσού που διατίθεται για τις δραστηριότητες (εκδρομές- εκδηλώσεις).

δ. Καταβολή οικογενειακού επιδόματος 1.000 ευρώ  και 500 ευρώ τεκνοποιίας σε ζευγάρια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ  ( δημότες).

ε. Ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρείων και στελέχωση τους με ειδικότητες που λείπουν.

στ. Δωρεάν παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστους, όπου δεν παρέχονται από τον ΕΟΠΠΥ.

ζ. Επέκταση των δραστηριοτήτων της εργοθεραπείας και στελέχωση με αντίστοιχο προσωπικό.

η. Εξεύρεση χώρου για την κατασκευή γηροκομείου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας κ.τ.λ.

θ. Δημιουργία γραφείου «Νομικής Υποστήριξης» δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών υποθέσεων.

Το ταμείο του Δήμου

Α. Ανταποδοτικά τέλη

α. Μείωση άμεσα κατά 30% τον ΦΗΧ από 1,11 €/ μ2 σε 0,80€/ μ2.

β. Μείωση άμεσα των ανταποδοτικών τελών κατά 15% τουλάχιστον

Η αιτιολόγηση της μείωσης αυτής αφορά την κατάργηση των επιδομάτων  δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και αδείας.

Β. Αγορά εξοπλισμού κυρίως για την περιφέρεια του Δήμου μας.

α. Πλυντηρίου Κάδων

β. Νέων Κάδων

γ. Σάρωθρα

δ. Απορριμματοφόρων

Γ. Ανακύκλωση

α. Η υστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε ολιγωρία της διοίκησης.

Για το λόγο αυτό θα τοποθετηθούν κάδοι καφέ, κάδοι μπλε και βυθιζόμενοι σε κεντρικά σημεία μόνο στη περιφέρεια Παλαιό Ηράκλειο – Καναπίτσα- Πράσινος Λόφος – και Πάνω Ψαλίδι – Ηπειρωτικά.

β. Χρηματοδότηση εκπαιδευτικών – ενημερωτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Έργα – κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, σχέδιο πόλης
Α. Είμαστε υπέρ της μονοδρόμησης σε έξοδο της οδού Ιφιγένειας. Η ρύθμιση αυτή είναι ήδη συμφωνημένη με την Ν. Ιωνία και αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την λύση του προβλήματος της κυκλοφορίας για την διαδρομή Πολυτεχνείου – Αγγέλων – Νυμφών – Γέφυρα Φιλοθέης.  Λύση αποτελεσματική, μηδενικού κόστους και μηδενικής όχλησης
Β. Είμαστε κατά της υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρης για δύο λόγους:
Α. Όπως οι μελετητές παρουσίασαν, η διέλευση των τροχοφόρων θα είναι 1900 οχήματα/ ανά ώρα !!! ήτοι 35000 τουλάχιστον ημερησίως. Δεν συμφωνούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή Αττική Οδό ώστε να αστικοποιήσουμε την πόλη μας.   [σημαντικό:  ένα έργο 15.000.000 ευρώ δεν μπορεί να έχει οφέλη μόνο για έναν δρόμο (Πολυτεχνείου).  Δεν υπάρχει στην μελέτη καμμία πρόβλεψη για κυκλοφοριακή ελάφρυνση σε άλλους δρόμους, π.χ.  οδός Ήρας]
Β. Το κόστος των 15.000.000 ευρώ τουλάχιστον που πρόκειται να κοστίσει η περιβόητη υπογειοποίηση και υποτίθεται ότι πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια,  προτείνουμε να διατεθεί  για:

 1. Αγορά του κτήματος Φίξ (Διαδημοτικό Πάρκο)
 2. Στην κατασκευή δύο κλειστών γυμναστηρίων – προπονητηρίων στους αύλειους χώρους του 12ου δημοτικού σχολείου και του συγκροτήματος της οδού Πευκών ή στο Φυτώριο.

iii. Χρηματοδότηση για απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων.

Γ. Επέκταση λεωφόρου Κύμης, έργου διαδημοτικού χαρακτήρα, στόχος δύσκολος, απαιτείται συνεργασία με δήμους Πεύκης –Κηφισιάς, έργο Υπ. Περιβάλλοντος  ανάλυση παρακάτω.

Δ. Λεωφόρος Ηρακλείου (η αλήθεια) έργο χρηματοδότησης από Περιφέρεια Αττικής. Απαιτείται χρόνος ωρίμανσης, δεν δικαιολογείται κοροϊδία

Βήματα που θα ακολουθηθούν:

 1. Έγκριση Τροποποιημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου
 2. Έγκριση μελέτης κατασκευής

iii. Σύνταξη τεύχων δημοπράτησης.

 1. Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
 2. Δημοπράτηση του έργου

Απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης τουλάχιστον μια δημοτική περίοδος γιατί υπάρχουν και σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

α. Επίλυση του προβλήματος ασφυξίας της Καναπίτσας, με σύνταξη αντίστοιχης μελέτης.  Επανεξέταση από μηδενική βάση μονοδρόμησης οδού Σαλαμίνος.

β. Πέραν της μονοδρόμησης  της Ιφιγένειας με σύνταξη μελέτης ΣΒΑΚ παρεμβαίνουμε στο κέντρο και στις υπόλοιπες συνοικίες με έμφαση στο Παλαιό Ηράκλειο.

γ. Η λύση του προβλήματος ( Πλαπούτα – Πίνδου κλπ )

Εξαρτάται κύρια από την διένεξη της Λεωφόρου Κύμης

Φάσεις του έργου

α. Υποβολή αιτήματος των εμπλεκομένων δήμων προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια (με τεκμηριωμένη την αναγκαιότητα).

β. Κήρυξη απαλλοτριώσεων με βάση την υπάρχουσα χάραξη

γ. Σύνταξη μελέτης του κυρίως έργου και των πλευρών και των παράπλευρων    εργασιών π.χ κατασκευή στο στεγασμένο τμήμα αθλητικών εγκαταστάσεων όπως στο αντίστοιχο τμήμα της Αττικής Οδού του γηπέδου  ποδοσφαίρου στην Πρασίνου Λόφου

δ. Εξασφάλιση χρηματοδότησης

ε. Τεύχη – Δημοπράτηση

στ. Χρόνος ωρίμανσης τουλάχιστον μια ολόκληρη δημοτική περίοδος

ζ. Χρόνος κατασκευής με ορίζοντα το 2025!!

Έργα Καθημερινότητας

α. Συντήρηση οδικού δικτύου (όχι 2 μήνες πριν τις εκλογές)

β. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή πεζοδρομίων με προτεραιότητα την περιφέρεια

γ. Ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων

δ. Απαγόρευση μετά από τακτή προθεσμία 6 μηνών οποιουδήποτε έργου καταστροφής και βλαβών στο οδικό δίκτυο

Ζ. Ένταξη στο σχέδιο της μοναδικής εκτός σχεδίου περιοχής Μαγκουφάνα- Φίξ

Αθλητισμός

Α. Κατασκευή δύο (2) κλειστών γυμναστηρίων προπονητηρίων σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα σε αύλειους χώρους σχολείων. Ειδικά στο συγκρότημα της οδού Πεύκων και στο 12ο Δ.Σ. δημοτικό σχολείο, με σεβασμό στον προαυλισμό  των μαθητών των αντίστοιχων σχολείων.

Β. Επαναλειτουργούμε την πισίνα μήκους 25 μέτρων και 5 διαδρόμων η οποία λειτούργησε 12 χρόνια και εξυπηρετούσε 1000-1200 αθλούμενους από τους οποίους αρκετοί με κινητικά προβλήματα. Επίσης ήταν φιλόξενη και σε μαθητές σχολείων.

Γ. Με ειδική απόφαση θα καθορίζεται η ετήσια επιχορήγηση όλων των σωματίων ανάλογα με την κατηγορία και τις επιδόσεις, όχι επιχορηγήσεις προ των εκλογών.

Δ. Συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με πρόνοια για πρόληψη βλαβών. Τρανό παράδειγμα αδυναμίας του Νίκου Μπάμπαλου η αλλαγή τάπητα στο γήπεδο της Πράσινος Λόφος.

Πολιτισμός

Ενισχύουμε τις πολιτισμικές υποδομές

Α. Βιβλιοθήκη – προωθούμε τον θεσμό της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, επιδιώκοντας παράλληλα διασύνδεση με κεντρικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Επιδιώκουμε την εξασφάλιση ηλεκτρονικής πρόσβασης στους δημότες – αναγνώστες σε απεριόριστο αριθμό τίτλων και βιβλίων

Β. Θέατρο- Κουντουριώτη –  θεατρικές ομάδες

Γ. Επανιδρύουμε την ορχήστρα Νάστρα με έντονη απορία για την κατάργησή της

Δ. Διατηρούμε τα Ηράκλεια περικόπτουμε δραστικά το κόστος όχι άνω των 15.000 ετήσια. Εκδηλώσεις υψηλού κόστους και αμφιλεγόμενης ποιότητας τύπου Ζωζώς Σαπουντζάκη το έτος 2019, δεν μας εκφράζουν.

Ε. Καταργούμε την λογική των δημοτικών συμβούλων μάνατζερ.

ΣΤ.  Οργανώνουμε και επεκτείνουμε αθλητικά events (π.χ. Ηράκλειος Δρόμος, αναζητούμε συνεργασία με φορείς, π.χ. ΣΕΓΑΣ κλπ)

Ζ. Μέσω σχολικών πρωταθλημάτων, αθλοπαιδιών σε συνεργασία με τους συλλόγους τροφοδοτούμε με αθλητές τα αθλητικά σωματεία

Η. Επιχορηγούμε τις σχολικές – αθλητικές εκδρομές.

Επικοινωνία

 • Κανένα φυλλάδιο του Δήμου δεν υπογράφεται από τον Δήμαρχο εκτός από αυτά που επιβάλλει ο νόμος. Είναι τραγικό στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις να υπάρχουν τρία μηνύματα, αντιδημάρχου, εντεταλμένου σύμβουλου και Δημάρχου. Θα μπορούσαν να υπογραφούν μόνο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
 • Κάθε παράταξη έχει δικαίωμα και υποχρέωση έντυπης προβολής από τρίμηνη δημοτική εφημερίδα σε αντίστοιχο χώρο.
 • Ο 9,40 μεταδίδει τα δημοτικά συμβούλια!! Απευθείας
 • Επαναλειτουργεί το γραφείο παρατάξεων και το εξυπηρετεί υπάλληλος του Δήμου
 • Θεσπίζεται ο δημοτικός ταχυδρόμος για αυτούς που αδυνατούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά και παραδίδονται έγκαιρα σχετικά έγγραφα στους δικαιούχους μετά από διασταυρωμένο τηλεφωνικό αίτημά τους.
 • Δημιουργούμε άμεσα το ηλεκτρονικό ΚΕΠ (e-ΚΕΠ), με πιστοποιημένους δημότες – χρήστες. Εξοικονόμηση, χρόνου, κόστους, καλύτερη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού (υπαλλήλων)

Εργαζόμενοι

 • Οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών είναι συνεργάτες με την κυριολεξία της λέξης.
 • Η συμπεριφορά όλων των στελεχών της διοίκησης προς τους εργαζομένους καταργεί τους όρους προϊστάμενος προς υφιστάμενο και ανώτερος προς κατώτερος.
 • Εννοείται η συνεργασία υπακούει στον αμοιβαίο σεβασμό των προκαθορισμένων ρόλων.
 • Η κοινωνία των εργαζομένων είναι οικογένεια.
 • Καμία απόλυση εργαζομένου σε όλες τις υπηρεσίες εκτός φυσικά περιπτώσεων ποινικής ευθύνης. Πολύ δε περισσότερο σε περιπτώσεις που σημειώθηκαν απολύσεις για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης.
 • Και κάτι τελευταίο: Το χαμόγελο θα ξαναγυρίσει στα πρόσωπα των εργαζομένων.  Κανένας ευσυνείδητος εργαζόμενος, που κάνει υπεύθυνα τη δουλειά του, δεν έχει να φοβάται τίποτα.  Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω και το εγγυώμαι προσωπικά.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.