Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κτήμα Φιξ: …Το ξένο είναι πιο γλυκό – Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις από την αντιπολίτευση [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

 Αρκείται στην χρήση και όχι στην κυριότητα του χώρου

Η ώρα πλησίαζε εφτά, το απόγευμα της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου 2021 και οι περαστικοί στη συμβολή των οδών Γαλήνης και Σοφίας κοιτούσαν με πραγματική απορία τρεις πρώην δημάρχους του δήμου Ηρακλείου Αττικής και τρεις υποψήφιους δημάρχους να περιμένουν ανυπόμονοι έξω από τη Βίλα Στέλλα, κοιτώντας συνεχώς τα κινητά και τα ρολόγια τους. Τι είχε συμβεί; Για εκείνη την ώρα ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη τύπου μερίδας της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις γύρω από το Κτήμα Φιξ, παρουσία των πρώην δημάρχων Γιώργου Γρηγοριάδη, Γιώργου Μαστοράκου και Παντελή Βλασσόπουλου και των υποψηφίων δημάρχων Γιώργου Παπαδημητρίου, Κυριάκου Κουτρούλη και Νίκου Μπαρμπούνη, όμως ο αρμόδιος υπάλληλος του δήμου… δεν είχε πάει ακόμα για να ξεκλειδώσει.

Όταν τελικά αυτό έγινε, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης “ΑΚΕΠ”, Ηράκλειο Μαζί”, ΠΝΟΗ” και ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος κ. Μπαρμπούνης, είχαν την ευκαιρία για περίπου δύο ώρες να αναφερθούν στις εξελίξεις γύρω από την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ της περιοχής και ελάχιστων πολιτών.

Η πολιτική εκδήλωση ξεκίνησε με τον δημοτικό σύμβουλο της “ΑΚΕΠ”, κ. Γιάννη Φίλανδρο να διαβάζει την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές της συνέντευξης τύπου και η οποία παρατίθεται αυτούσια στο τέλος του ρεπορτάζ.

Άλλαξε “στρατόπεδο” ο Γ. Γρηγοριάδης – Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο

Πρώτα πήρε τον λόγο ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Γρηγοριάδης, ο οποίος προχώρησε σε δύο ανακοινώσεις. Αρχικά ενημέρωσε ότι πλέον είναι κατά της αγοράς του Φιξ από τον δήμο, μέσω δανεισμού και τάσσεται υπέρ των θέσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την απόκτηση του χώρου από τα υπουργεία. Σε ερώτηση που του έθεσε η εφημερίδα μας για το πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την παράταξη που εξελέγη (“Δίκτυο Πολιτών”), η οποία είναι υπέρ της επιλογής της δημοτικής αρχής, ο κ. Γρηγοριάδης αποκάλυψε πως δεν μπορεί πλέον να συνεργάζεται με το Δίκτυο και την Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο θα ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν η απόφαση του κ. Γρηγοριάδη συμπαρέσυρε ολόκληρο το “Δίκτυο Πολιτών” και άλλαζε και αυτό στρατόπεδο τότε η διοίκηση δεν θα είχε πλέον τις απαιτούμενες ψήφους στο δημοτικό συμβούλιο για να περάσει το θέμα.

Όμως σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοτικό ραδιόφωνο του Ηρακλείου Αττικής η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, κα Αιμιλία Τζίβα ήταν ξεκάθαρη για τις προθέσεις της. ”Τιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Γρηγοριάδη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλαξε… και ο ίδιος είχε ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ της απόκτησης του κτήματος ΦΙΞ από τον δήμο”, δήλωσε στον 94.0 και τις Δημοτικές Διαπλοκές κληθείσα να σχολιάσει την αλλαγή στάσης του πρώην δημάρχου στο επίμαχο θέμα και την προαναγγελία της ανεξαρτητοποίησής του.

Η ίδια πρόσθεσε πως η παράταξη παραμένει συμπαγής και χαίρει της εμπιστοσύνης του κομματικού φορέα που την υποστήριξε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, του ΣΥΡΙΖΑ.

Να επιστρέψουμε στον κ. Γρηγοριάδη, την παρέμβαση του οποίου άλλωστε χαρακτήρισαν ιστορική οι υπόλοιποι άνδρες που βρίσκονταν στο πάνελ και να αναφέρουμε ότι έμπειρος πολιτικός ανακοίνωσε ακόμη πως αν προχωρήσει η αγορά του Φιξ, με τον τρόπο που ζητά η αντιπολίτευση, τότε είναι διατεθειμένος να παραδώσει την πολύ πλούσια συλλογή του σε έργα τέχνης στο ακίνητο που βρίσκεται στο Κτήμα Φιξ ώστε να λειτουργεί εκεί μόνιμα μία έκθεση.

“Δώρο” να μην έχει την κυριότητα ο δήμος

Οι επικεφαλής των παρατάξεων που πήραν τον λόγο επανέλαβαν τις θέσεις τους γύρω από την αγορά του Φιξ και οι οποίες συμπυκνώνονται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν και δημοσιεύουμε στη συνέχεια. Οπότε το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην διαδικασία των ερωτήσεων.

Αναφέραμε ήδη για την είδηση που “έβγαλε” η ερώτησή μας προς τον κ. Γρηγοριάδη, όμως μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η ερώτηση που έθεσε η εφημερίδα μας σχετικά με την κυριότητα του κτήματος Φιξ, καθώς όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές (από άλλους πιο έντονα και από άλλους πιο ήπια) δεν θεωρούν σημαντικό το να έχει την κυριότητα του κτήματος Φιξ ο δήμος Ηρακλείου Αττικής και αρκεί να έχει μόνο την χρήση. Μάλιστα ακούστηκε πως είναι και καλύτερα να έχει την κυριότητα το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να εξηγηθεί πάντως επαρκώς το γιατί.

Κ. Κουτρούλης “Θα ζητήσουμε την παρέμβαση του κράτους”

Σε άλλη ερώτηση που θέσαμε για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που δεν πειστεί η δημοτική αρχή, ο κ. Κουτρούλης απάντησε: “Ελπίζουμε πως θα λογικευτεί η δημοτική αρχή, αν δεν λογικευτεί τότε θα ζητήσουμε την παρέμβαση του κράτους με ότι σημαίνει αυτό.” Ζητήσαμε από τον κ. Κουτρούλη να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με αυτό και μας είπε: “Άπαξ και γραφτεί το κονδύλι στον κατάλογο των δημοσίων επενδύσεων όποιος δήμαρχος θέλει ας προχωρήσει στα περαιτέρω.”

Ερωτήσεις που ενόχλησαν;

Γενικά το να γίνονται συνεντεύξεις τύπου παρουσία πολιτών, έστω και λίγων, ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μην επιτραπεί στους δημοσιογράφους να κάνουν όπως ακριβώς θα ήθελαν τη δουλειά τους, καθώς αν πρόκειται να κάνεις μία ερώτηση που δεν θα αρέσει στον κόσμο δεν ξέρεις πως μπορούν να αντιδράσουν. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου επ΄ ουδενί δεν είχαμε κάποια τέτοια περίπτωση. Όμως σε μία ερώτηση που θέσαμε για τον κ. Σκουρλέτη (αναφέρθηκε ότι από δική του πρωτοβουλία “ζεστάθηκε” ξανά η υπόθεση του κτήματος Φιξ) γιατί δεν είχε αναλάβει αντίστοιχη δράση όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κάποιοι από το κοινό δυσανασχέτησαν φανερά εμποδίζοντας επί της ουσίας να ακουστεί ολόκληρη και καθαρά η ερώτηση. Για την ιστορία να πούμε πως για το συγκεκριμένο απάντησε ο κ. Μπαρμπούνης λέγοντας πως δεν υπήρχε τότε το Ταμείο Επενδύσεων για να ενταχθεί το Κτήμα Φιξ.

Ενώ και η ερώτησή μας στο ποιες είναι οι “σκοπιμότητες που υπηρετεί ο δήμαρχος” προς τον κ. Βλασσόπουλο, καθώς έτσι ανέφερε στην τοποθέτησή του, η απάντηση ήταν μία επανάληψη της θέσης αυτής χωρίς κάποια εξήγηση.

Εν κατακλείδι, η πλευρά της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η διοίκηση τελικά θα δώσει τον ένα χρόνο που ζητάει για να επιχειρηθεί να αγοραστεί το κτήμα Φιξ από το Υπουργείο Πολιτισμού, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και για αυτό έχει συγκαλέσει και δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18:00, το οποίο μάλιστα θα γίνει και δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων με την οποία ξεκίνησε και η συνέντευξη τύπου:

– ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

– ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΦΙΞ

Η απόκτηση του “κτήματος Φιξ” και η απόδοση του στην ελεύθερη χρήση όλων των κατοίκων του Ηρακλείου αλλά και των γύρω περιοχών, αποτελούσε πάντοτε ένα διαχρονικό αίτημα όλων των δημοτικών παρατάξεων και των κατοίκων του Ηρακλείου. Πάγια απαίτηση όλων ήταν το κράτος να προβεί στην απόκτηση του Κτήματος Φιξ, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό.

Σήμερα βρισκόμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε αυτόν τον στόχο. Με πρωτοβουλία όλων των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, ενεργοποιήθηκαν οι κρατικοί φορείς. Συγκεκριμένα το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο εξεδήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες απόκτησης του κτήματος και το Υπουργείο Ανάπτυξης εξεδήλωσε την πρόθεση αλλά κυρίως την δυνατότητά του να εγγράψει τις σχετικές πιστώσεις και να χρηματοδοτήσει άμεσα την απόκτηση του χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ενώ έτσι έχουν τα γεγονότα και οι τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μπάμπαλος επιμένει να χρεώσει τον Δήμο και τους Ηρακλειώτες με το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Δήμου (7 εκ. ευρώ) προκειμένου να αποκτήσει κατά κυριότητα ο Δήμος έναν χώρο που ούτως ή άλλως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει να αποκτήσει και ο οποίος χώρος (ως διατηρητέο Μνημείο) φέρει, ως γνωστόν, δεσμεύσεις από το ΥΠ.ΠΟ.

Πρόκειται για μια ανεξήγητη, με όρους λογικής, εμμονή, η οποία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά… Η εμμονή αυτή του κ. Μπάμπαλου, σε συνδυασμό με τα συνεχή ψέματά του επί του θέματος (χρήση ανερμάτιστων ή ανύπαρκτων επιχειρημάτων, επίκληση δήθεν ανελαστικών χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά, διαστρέβλωση του περιεχομένου της συνάντησης με τον Υπουργό Ανάπτυξης, απόκρυψη του εγγράφου του Υπουργείου Πολιτισμού περί της εκκίνησης της διαδικασίας απόκτησης του χώρου κλπ) καθώς και των αλλεπάλληλων τακτικισμών και μεθοδεύσεων που ακολουθεί (π.χ.: σύγκληση κατεπείγοντος Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα και ματαίωση αυτού μετά από μερικές ώρες, διασπορά ψευδών ειδήσεων, με όρους που θυμίζουν ακραία προπαγάνδα) δίνει στον καθένα το δικαίωμα να πιστεύει ότι άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της επιμονής του κ. Μπάμπαλου στην αγορά του χώρου από τον Δήμο, στην υπερχρέωση του Δήμου και στον δανεισμό…

Δίνουμε στην δημοσιότητα την επιστολή του Υπουργού Ανάπτυξης προς τον Δήμο και το έγγραφο του ΥΠ.ΠΟ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ξεκάθαρα ότι:

  • Επιβεβαιώνεται η βούληση και κυρίως η δυνατότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την απόκτηση του κτήματος Φιξ.

  • Επιβεβαιώνεται ότι με τον τρόπο αυτό δύναται να παραχωρηθεί η χρήση στον Δήμο Ηρακλείου (και εννοείται στους πολίτες).

  • Ο κ. Μπάμπαλος έθεσε στον Υπουργό δύο όρους (λύση ενός θέματος που εκκρεμεί επί 40 χρόνια, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων (!) και εκβιαστικά η κυριότητα να περιέλθει αποκλειστικά στο Δήμο) κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει την συνάντηση σε αδιέξοδο και να ματαιώσει την διαδικασία απόκτησης του κτήματος Φιξ από το ΥΠ.ΠΟ.

  • Η επιστολή του Υπουργού, στην οποία γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της συνάντησης –το οποίο επιβεβαιώνεται απ’ όλους τους παρισταμένους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων- είναι τελείως διαφορετική από όσα ανακοίνωσε δημόσια ο κ. Μπάμπαλος ότι δήθεν δήλωσε ο Υπουργός (θυμίζουμε ότι ο κ. Μπάμπαλος δεν δίστασε να δηλώσει πως ο Υπουργός του είπε ¨… προχώρα Δήμαρχε στην αγορά … χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει…κ.α.ο.¨)

Γιατί τόσα ψέματα κ. Μπάμπαλε ;

Εμείς, ως δημοτικές παρατάξεις, οφείλουμε:

  • Να ενημερώσουμε τον Ηρακλειώτικο Λαό ότι ο κ. Μπάμπαλος επιχειρεί να υπερχρεώσει τους κατοίκους του Ηρακλείου και τον Δήμο με υπέρογκο δάνειο και να υποθηκεύσει τα δημοτικά τέλη για τα επόμενα 15 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται,

  • Να καταστήσουμε σαφές ότι για τον πολίτη του Ηρακλείου δεν έχει καμία σημασία ποιος θα είναι ο δημόσιος φορέας απόκτησης του Κτήματος Φιξ. Είτε από το Κράτος αποκτηθεί είτε από κάποιον άλλον δημόσιο φορέα, ο κάτοικος του Ηρακλείου την ίδια ακριβώς ελεύθερη πρόσβαση και χρήση θα απολαμβάνει,

  • Να επισημάνουμε τα πάμπολλα αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργεί η ανεξήγητη εμμονή του κ. Μπάμπαλου στην απόκτηση του κτήματος κατά κυριότητα από τον Δήμο,

  • Να καλέσουμε τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση για την αποφυγή της υποθήκευσης του μέλλοντος του Δήμου,

  • Τέλος, να επισημάνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και όχι όργανο τυπικής επικύρωσης των αποφάσεων του ¨ηγεμόνα¨ μιας άλλης εποχής. Ο δημοτικός σύμβουλος, ειδικά σε κορυφαία ζητήματα, οφείλει να ψηφίζει με βάση την συνείδησή του, καθώς και, με βάση τον όρκο που έχει δώσει, το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών. Δεν μπορεί να χρεωθεί ο Δήμος 7.000.000 ευρώ, την ώρα που το Κράτος έχει ήδη δρομολογήσει την απόκτηση του κτήματος και την παραχώρηση αυτού σε δημόσια χρήση. Δεν μπορεί να υποθηκευτεί το μέλλον του Δήμου και να υπερχρεωθούν αποκλειστικά οι κάτοικοι του Ηρακλείου, για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο κτήμα Φιξ, την οποία, με την απόκτηση από το ΥΠ.ΠΟ, ούτως ή άλλως θα απολαμβάνουν, άνευ ουδεμίας αποκλειστικής χρέωσης των Ηρακλειωτών…

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο Χ-τύπο του Σαββάτου 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ