Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Οι δήμοι υπό το πρίσμα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και της πανδημίας και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Σαρωνικού”, του Π. Φιλίππου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Πέτρου Φιλίππου, Δημάρχου Σαρωνικού

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας στον Δήμο Σαρωνικού, του οποίου τη διοίκηση μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Προεκλογική δέσμευση και πρότασή μας προς τους πολίτες, ήταν ότι θα αγωνιστούμε για έναν δήμο με ισχυρή ταυτότητα, ανοιχτό στους πολίτες, με κοινωνικό πρόσωπο και δομές στήριξης των πολιτών, με απόλυτη διαφάνεια για όλες τις λειτουργίες και τις αποφάσεις, έναν δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά με έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και υποδομές αναγκαίες για την ποιότητα ζωής, ένα δήμο οικονομικά βιώσιμο, με οργανωμένες υπηρεσίες.

Θέσαμε πολλούς ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουμε. Ο δήμος μας αλλάζει πρόσωπο και μπαίνει σε μια νέα εποχή, με τον πολίτη να βρίσκεται στο επίκεντρο της διοίκησης και του στρατηγικού σχεδιασμού.

Σε αυτή την προσπάθειά μας μέχρι σήμερα, υπήρξαν σημαντικά εμπόδια και δυσκολίες, τις οποίες κληθήκαμε να υπερκεράσουμε. Ενώ ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία δέκα χρόνια, δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από το κράτος ούτε θεσμικά αλλά κυρίως οικονομικά.

Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διογκώνονται, η υπόθεση της λαϊκής συμμετοχής απαξιώνεται και ένας βαθιά αντιδημοκρατικός συγκεντρωτισμός, οδηγεί σε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο που πλήττει τον θεσμό και την πραγματική αντιπροσώπευση των πολιτών στα εκλεγμένα όργανα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική αποδυνάμωση των Δημοτικών Συμβουλίων με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Οικονομικών Επιτροπών που καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας έκφρασης της λαϊκής βούλησης από τον φυσικό της χώρο, που είναι το αιρετό δημοτικό συμβούλιο, σε ένα απλό διοικητικό όργανο όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή υποβαθμίζει το ρόλο του δήμου ως κύτταρο της δημοκρατίας και δίνει αμιγώς οικονομική χροιά σε κάθε απόφαση. Επιχειρείται, κατά συνέπεια, η πλήρης ανατροπή του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών και οριοθετείται από το Σύνταγμα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλά άλυτα προβλήματα, ενώ είναι σημαντικά οικονομικά επιβαρυμένη από τις συνέπειες της πανδημίας. Οι δήμοι έχουν πρόβλημα ακόμα και να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους καθώς σημειώνονται περικοπές από τις κρατικές επιχορηγήσεις, στέρηση εσόδων και ταυτόχρονα τεράστιες λειτουργικές δαπάνες.

Η οικονομική αφαίμαξη της τελευταίας δεκαετίας εκφράστηκε μέσα από την αφαίρεση των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, μέσα από το πρωτοφανές δυσάρεστο κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία λόγω της πανδημίας με άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων, μέσα από τις πολλές νέες αρμοδιότητες που έρχονται στους δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους με παράλληλη υποστελέχωση και κυρίως με έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Παράλληλα, αποτυπώθηκε στην αδυναμία είσπραξης των διαφόρων τελών, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των μέτρων φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που έχουν επιβληθεί, γεγονός που εντάθηκε εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δύο ετών.

 

Βιοκλιματικό σχολείο

 

Εμείς, οι δήμοι, ως ο πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη, βιώνοντας καθημερινά την αγωνία και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συμπολίτες μας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με ελάχιστους πόρους όλες τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν και νομίζουμε ότι μπορέσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή μια τεράστια γραφειοκρατική θηλιά, ένα τέρας γραφειοκρατίας έχει απλωθεί πάνω από τους δήμους και μας πνίγει καθημερινά, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο ετών εμείς ως δημοτική αρχή δήμου Σαρωνικού πετύχαμε βασικούς μας στόχους. Πετύχαμε να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες του δήμου και να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες σε συνθήκες πανδημίας ενώ ταυτόχρονα σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας και ειδικά στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την πανδημία, με τη ανάληψη πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα είχαμε το βλέμμα στην επόμενη μέρα, στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, πάγια θέση μας που αποδείξαμε εμπράκτως προγραμματίζοντας και ξεκινώντας την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θα ενισχύσουν το προφίλ ενός δήμου που στηρίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα αξιοποιεί τα «δυνατά χαρτιά» της περιοχής, το παραλιακό μέτωπο, τον πολιτισμό, την παράδοση.

Πριν από είκοσι ημέρες στον δήμο Σαρωνικού κάναμε τον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της διετίας επιθυμώντας να δώσουμε το μήνυμα ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από εμπόδια που ορισμένες φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, δεν θα πάψει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Και ασφαλώς δεν θα πάψει να παράγει έργο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ