Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Χριστούγεννα υπό απειλή”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Συνεχώς επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, αλλά εκείνη δεν θέλει να μας αφήσει. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επικεντρο, με αποτέλεσμα να είμαστε λίγες ημέρες πριν τις χριστουγενιάτικες εορτές, οι Ευρωπαϊκές πόλεις να έχουν στολιστεί και τώρα με λύπη να βλέπουμε να ξηλώνονται ολόκληρα χριστουγεννιάτικα χωριά που είχαν στηθεί στις πλατείες και η μία πόλη μετά την άλλη να επιβάλει ξανά καθολικό lock down.
Ελπίζαμε ότι με τους εμβολιασμούς, τα selftest και τα rapidtest η κατάσταση θα ήταν ελεγχόμενη και θα μπορούσαμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Η ανάγκη του κόσμου να βρεθεί με φίλους και συγγενείς, για ψυχαγωγία και διασκέδαση είναι πρόδηλη. Μια βόλτα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και οποιοσδήποτε θα το διαπιστώση, αφού η εικόνα των δρόμων, των μαγαζιών εστίασης, των βραδινών κέντρων διασκέδασης είναι εικόνα σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία. Δυστυχώς οι εμβολιασμοί δεν έφθασαν στο επιθυμητό ποσοστό, ώστε να δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης τόσο στη χώρα μας, όσο και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Η αναζωπύρωση της πανδημίας δεδομένη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας, εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια. Η Γερμανία κάθε μέρα καταγράφει κι ένα νέο μαύρο ρεκόρ θανάτων, αφού σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 350 θάνατοι. Νούμερα που δεν είχαν δει στη Γερμανία ούτε στην πρώτη φάση του ιού. Στα όρια των δυνατοτήτων τους βρίσκονται πολλά νοσοκομεία με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ». Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις παραπάνω χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα 10 ημερών.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα καταφέρουν τα συστήματα υγείας να διαχειριστούν αποτελεσματικά το βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών. Πολλές χώρες επανέφεραν τον εφιάλτη ενός καθολικού lockdown. Η Αυστρία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επανέφερε την επιβολή καθολικού lockdown για το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμένων πολιτών, προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση του 4ου κύματος. Η Σλοβακία επίσης ανακοίνωσε lockdown για 2 εβδομάδες. Άλλες πάλι χώρες επεκτείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους κυρίως σε μία προσπάθεια να μην επιβληθούν οριζόντιοι περιορισμοί που θα επηρέαζαν αρνητικά την οικονομία των χωρών και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Η Ελλάδα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι μιλάμε για διψήφια νούμερα νεκρών που μέχρι τις εορτές μπορεί να φθάσουν και σε τριψήφια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι διαπιστώνεται σημαντική αύξηση ραντεβού για τη πρώτη δόση, καθώς και για την τρίτη. Η κατάσταση είναι δύσκολη το θέμα είναι να μη χαθεί ο έλεγχος και να είναι διαχειρίσιμη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ