Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η ισχνή κυβερνητική στήριξη «παγώνει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, του Πέτρου Φιλίππου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στο Χ-τύπο

Η νεοφιλελεύθερη απάθεια της κυβέρνησης έναντι των προβλημάτων των δήμων, δηλαδή των προβλημάτων των πολιτών, συνεχίζεται. Σα να μην έφτανε η απογοήτευση των αυτοδιοικητικών από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφορικά με την οικονομική (μη) στήριξη των δήμων, ήρθε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 να πιστοποιήσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται προ ενός «παγωμένου» αδιεξόδου, που επιφυλάσσει η προϊούσα ενεργειακή κρίση και η ισχνή κυβερνητική ενίσχυση.

Γιατί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι από το 2023 αυξάνονται μόνιμα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) κατά 120 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή από 2 δις σε 2,12 δις ευρώ, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Τι μπορεί να πρωτοκαλύψει άραγε το συγκεκριμένο ποσό της αύξησης, στους 332 δήμους της χώρας, που εν μέσω εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού αναζητούν τρόπους να θερμάνουν τα σχολεία και τα παιδιά τους και να κρατήσουν τα φώτα των δρόμων ανοιχτά;

Οι δήμοι έχουν, κυριολεκτικά, «γονατίσει» κάτω από το πολλαπλά αυξημένο λειτουργικό κόστος πλήθους σημαντικών ενεργοβόρων υποδομών, όπως είναι οι σχολικές μονάδες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ο οδοφωτισμός, η ύδρευση και η αποχέτευση, οι βιολογικοί καθαρισμοί. Και μέχρι στιγμής καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία δεν φαίνεται να εγγυάται λύση. Αντιθέτως.

Ακόμη και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ήρθε να αυξήσει την ανησυχία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το «πώς θα βγει ο χειμώνας». Παρά την αύξηση των Κ.Α.Π. που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης, οι ΟΤΑ θα εμφανίσουν μεγάλο έλλειμμα και την ερχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου, το έλλειμμα στην Τ. Α. για το 2023 φτάνει τα 105 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2022 καταγράφεται τραγικό δημοσιονομικό κενό της τάξης των 246 εκατομμυρίων ευρώ, αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, σημειώνεται επιδείνωση των μεγεθών άνω των 300 εκατ., που όπως αναφέρεται στο προσχέδιο οφείλεται, κατά κύριο λόγο, «στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων».

Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι ενώ το ενεργειακό κόστος στην Τ.Α. υπολογίζεται ότι το 2022 θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να εκταμιευτούν 500 εκατ. ευρώ όχι μόνον για τους ΟΤΑ αλλά για όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης, δηλαδή Δημόσιο και ΟΤΑ μαζί! Παρά τις έκτακτες επιχορηγήσεις που αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση το πρόβλημα δεν θα λυθεί, καθώς τα ποσά που θα καταβληθούν δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, με τον τρόπο που χειρίζεται το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης τον τελευταίο και πλέον, χρόνο, αλλά και με δεδομένη την διαρκώς αυξανόμενη οικονομική πίεση προς τους δήμους, θα βρεθεί μπροστά σε ένα «παγωμένο» αδιέξοδο που ασφαλώς θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Μοναδική διέξοδο, αποτελεί η αλλαγή πολιτικής έναντι των ΟΤΑ. Η δύσκολη συγκυρία απαιτεί πειστικές, αποτελεσματικές και μακρόπνοης λογικής λύσεις, στα πλαίσια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ώρα να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, ώστε να μην φτάσει στη σημείο η αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά, να υποστηρίζει τον πολίτη χωρίς την ανάλογη οικονομική ενίσχυση και κρατική στήριξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ