Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

H Περιφέρεια Αττικής δεν απαντά στα ερωτήματα για τον τρόπο διενέργειας και ορθής στόχευσης των ψεκασμών κουνουπιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Αττικής, με τις παραλήψεις και τα λάθη της, άφησε εκτεθειμένους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής με συνέπεια να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να δημιουργηθεί ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, και συνεχίζει να εκτίθεται μη απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Οι συνέπειες της αδράνειας αυτής είναι τεράστιες, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών αποφεύγει να επισκεφθεί αυτές τις περιοχές. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου θα έπρεπε να φέρει προ των ευθυνών της την Περιφέρεια Αττικής, η οποία όμως επιχειρεί με γενικές απαντήσεις να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν υπήρξαν στοχευμένοι ψεκασμοί την κατάλληλη περίοδο. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη για τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν προχώρησε σε εντατικοποίηση των ψεκασμών.

Η ΚΕΔΕ έθεσε επανειλημμένως σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς και το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα των προληπτικών ψεκασμών αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πως κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής.

Η ΚΕΔΕ απαιτεί και αναμένει απαντήσεις για τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί θα είναι αναποτελεσματικοί.
  2. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής;
  3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;
  4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
  5. Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ