Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Ξ. Μανιατογιάννης: “Οι δημότες μας επανεξέλεξαν, γιατί είμαστε για τα δύσκολα”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ο κ. Ντινόπουλος επενδύοντας στον λαϊκισμό και ταυτόχρονα «απειλώντας» εσωκομματικά με μείωση της εκλογικής επιρροής του κ. Χατζηδάκη, στόχευε να αντλήσει ευκαιριακά επικοινωνιακά οφέλη”, ανέφερε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξένος Μανιατογιάννης, απαντώντας στον πρώην δήμαρχο για τη Ναυτική Βάση.

Παράλληλα, ο κ. Μανιατογιάννης περιγράφει τις δράσεις του δήμου για την αναχαίτιση της πανδημίας και την στήριξη των πολιτών από τις συνέπειές της.
Επίσης,  αναφέρεται στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Βριλησσίων και σε αυτά που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης για την υλοποίησή τους.

Κύριε Μανιατογιάννη, πως αντιμετωπίζει ο Δήμος Βριλησσίων το 2ο κύμα της πανδημίας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Η εκδήλωση της πανδημίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες. Μέγιστη βαρύτητα και προτεραιότητα εξ αρχής δόθηκε στις προσπάθειές μας προς μια και μόνο κατεύθυνση. Αυτή του περιορισμού και της αναχαίτισής της, ώστε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τα αντανακλαστικά μας υπήρξαν άμεσα εφαρμόζοντας πρώτοι ως Δήμος την εξυπηρέτηση κατ΄ οίκον για όλους τους δημότες, με την εφαρμογή του προγράμματος ” Μείνετε Σπίτι, Είμαστε Δίπλα σας», ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις και να προορίσουμε τη διασπορά του ιού. Μία σειρά από πρωτοβουλίες, όπως χορήγησης μέσων ατομικής υγιεινής για τους εργαζόμενους του δήμου και στις σχολικές κοινότητες,  αλλά και καθαρισμού και απολυμάνσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κοινοχρήστους χώρους και σχολεία, τα οποία θα συνεχιστούν για όσο ακόμη χρειαστεί πιστεύω ότι βοήθησαν κατά μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της.
Πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τακτικά τεστ ανίχνευσης covid-19 στους ανθρώπους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης της κρίσης. Συγκεκριμένα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά έξι (6) φορές μοριακό έλεγχο για ανίχνευση επιδημιολογικού φορτίου στους εργαζόμενους του Δήμου, πέρα από τη συχνότητα των τεστ που επαναλαμβάνονται δύο φορές κάθε μήνα στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Κρίκος», καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη δομή.
Αναβαθμίσαμε την εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση αιτημάτων των πολιτών με την παροχή ψηφιακών «εργαλείων» όπως το ΜyKEP live και τη Γραμμή Δημότη, για την άμεση επίλυση ζητημάτων,  χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.
Πιστοποιημένα συστήματα θερμομέτρησης είναι εγκατεστημένα σε υπηρεσίες του Δήμου και στην είσοδο του Δημαρχείου.
Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, στο μέτρο του εφικτού. Προχωρήσαμε σε απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί και θα παραμείνουμε αρωγοί στις προσπάθειες ανάκαμψής τους.

Διανύουμε το δεύτερος έτος, της δεύτερης συνεχόμενης θητείας σας στο δημαρχιακό θώκο των Βριλησσίων. Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου σας, σε αυτήν την δημοτική περίοδο και να μας πείτε ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;

Όπως προαναφέρατε βασική μας προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η στήριξη όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία. Ωστόσο μια σειρά από έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Βριλησσίων κι αλλά τόσα ακόμη βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης διαδικασίας για την υλοποίησή τους.

  • Να αναφέρω ενδεικτικά ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, των διαδρομών περιπάτου και η ενίσχυση του φωτισμού στο πλαίσιο της συντήρησης και αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων του πάρκου «Μαρία Κάλλας» στον χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης. Το πάρκο αποτελεί, πλέον, έναν ακόμη προορισμό αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της.
  • Πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τριών (3) προκατασκευασμένων αιθουσών, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Οι αίθουσες πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλούς φιλοξενίας των μαθητών και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας.
  • Παρεμβάσεις αποκατάστασης βατότητας των πεζοδρομίων πραγματοποιούνται στο σύνολο της πόλης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση και μετακίνηση.
  • Προς υλοποίηση βρίσκεται το έργο ενεργειακής αναβάθμισης με αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονα συστήματα φωτισμού “led”, για καλύτερο φωτισμό και εξοικονόμηση πόρων, δίχως δανειοδότηση και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση δήμου και δημοτών. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί αντικατάσταση φωτισμού στο κλειστό γήπεδο Βριλησσίων με λαμπτήρες και φωτιστικά LED, τελευταίας τεχνολογίας.
  • Η τοποθέτηση των πρώτων 8 υπογειοποιημένων κάδων συμπίεσης, με 4 ρεύματα ανακύκλωσης στην Πηγή, στην κεντρική πλατεία Αναλήψεως και στην πλατεία Ελευθερίας, έχουν ήδη δρομολογηθεί . Πρόκειται για δυο έργα συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, για τα οποία ο Δήμος Βριλησσίων πέτυχε την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου με κάλυψη του 60% της δαπάνης.
  • Η αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης με «έξυπνο» σύστημα τηλεματικής διαχείρισης, αποτελεί ένα έργο παρακαταθήκη για την πόλη και τους δημότες της . Το έργο αφορά σε συνολική αντικατάσταση των παλιών μετρητών κατανάλωσης νερού με νέους ψηφιακούς υδρομετρητές, στην ηλεκτρονική διαχείριση πιέσεων και στην αυτοματοποίηση των αντλιοστασίων.
  • Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου συνεχίζεται και ταχείς ρυθμούς και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
  • Παρεμβάσεις εκτελούνται και σε σχολικές μονάδες, τώρα που δεν βρίσκονται σε λειτουργία , όπως στο 1ο Δημοτικό σχολείο. Εδώ είναι σημαντικό να σας αναφέρω ότι εγκρίθηκε και η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στο 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων.
  • Βασική μας, επίσης, προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου για την άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρόγραμμα MyKEPlive – ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών- λειτουργεί κανονικά, όπως επίσης και η «Γραμμή Δημότη». Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών είναι έτοιμη και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
  • Και βέβαια συνεχίζουμε ακάθεκτοι προς τον μεγάλο στόχο μας ως Δήμος στη διαχείριση αποβλήτων, που δεν είναι άλλος, από το να μηδενίσουμε τα σύμμεικτα απορρίμματα του πράσινου κάδου (zeroWaste) μετατρέποντάς τα σε αξιοποιήσιμα χωριστά ρεύματα βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Ντινόπουλος, σας κατηγόρησε ότι ο δήμος ασφαλίζει δημοτικά οχήματα που είναι παροπλισμένα. Τι απαντάτε;
Ο κ. Ντινόπουλος όφειλε, ως πρώην Υπουργός και ως πρώην Δήμαρχος να γνωρίζει ότι,  όταν ένα δημοτικό όχημα παραμένει στη κατοχή του δήμου και φέρει πινακίδες, υποχρεούται να είναι πλήρως ασφαλισμένο.
Ως Διοίκηση έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διαγραφή των ακινητοποιημένων οχημάτων και  θα ακολουθήσουν τα νομίμως ισχύοντα περί αυτών.

Επίσης, τι απαντάτε σε όσα ανέφερε ο πρώην δήμαρχος για τη Ναυτική βάση και το “περιβαλλοντικό έγκλημα” που όπως είπε συντελείται εκεί;
Η ιστορία του Πάρκου είναι πολύ παλιά, αλλά ως γνωστόν «Ξεχνάμε εύκολα τα εγκλήματα που εμείς μόνο τα ξέραμε».
Ο κ. Ντινόπουλος επιχείρησε να εμφανίσει ως πρόθεσή μας τη μετατροπή του υπάρχοντος Πάρκου Μαρία Κάλλας σε “χωματερή”. Εκμεταλλεύτηκε την περίοδο που εισάγονταν η νομοθετική ρύθμιση για προσωρινή αδειοδότηση των χρησιμοποιούμενων χώρων από τις υπηρεσίες καθαριότητας δεκάδων δήμων, για τις απαραίτητες επιτελούμενες ήδη λειτουργίες τους, με ταυτόχρονη δέσμευση για εντός τριών ετών νόμιμες χωροθετήσεις σε πολεοδομικά κατάλληλους χώρους. Παρέμβαση δική μας δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στο οποίο λειτουργήσαμε εξαρχής ως επισπεύδοντες.
Ουσιαστικά, ο κ. Ντινόπουλος επενδύοντας στον λαϊκισμό και στην επικοινωνιακή σύγχυση και ταυτόχρονα «απειλώντας» εσωκομματικά με μείωση της εκλογικής επιρροής του αρμόδιου υπουργού και βουλευτή στην εκλογική μας περιφέρεια κ. Χατζηδάκη, που είχε συμπεριλάβει το δημοτικό αμαξοστάσιο στη ρύθμιση, στόχευε να αντλήσει ευκαιριακά επικοινωνιακά οφέλη.
Υπενθυμίζω ότι μόλις προ ημερών, ωφελήθηκαν της ένταξης στη ρύθμιση, που τόσο σπέκουλα ζήσαμε για αυτή στην πόλη μας και οι όμοροι δήμοι της ευρύτερης περιοχής μας, όπως η Πεντέλη και το Χαλάνδρι (επί της Λ. Πεντέλης).
Ο κ. Ντινόπουλος, για ένα πρόβλημα που «γέννησαν» ίδιος και οι κομματικοί διάδοχοί του, όχι μόνο ποτέ δεν το αντιμετώπισαν και δεν το έλυσαν, αλλά αντίθετα, σήμερα  μάλιστα επιθυμούν να εξακολουθεί να μένει άλυτο για να έχουν πολιτικά οφέλη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως για πολύ. Κάποτε όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πόσο μάλλον εκείνοι που το αποφεύγουν αυτό συστηματικά.

Γενικότερα, παρατηρούμε πως το πολιτικό θερμόμετρο στο δήμο Βριλησσίων “χτυπάει κόκκινο”. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι δημότες μας επανεξέλεξαν, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε Δημοτική Αρχή ευθύνης και δημιουργίας για τα δύσκολα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέσεις. Δεν μας επανεξέλεξαν για να ασκούμε μικροπολιτική για κανένα κόμμα και χρώμα. Παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας κι αταλάντευτα συνεχίζουμε να παραδίδουμε ουσιαστικό έργο. Όσοι δεν είναι αντίστοιχα υπεύθυνοι και συγκεκριμένοι θα κριθούν για την αναβλητικότητα και την υποκρισία τους από την τοπική κοινωνία. Οι «φωνές» κι οι λαϊκισμοί πια δεν πείθουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ