Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Κ. Κουτρούλης: “Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μια διαχρονική αδικία με τη μείωση του ΦΗΧ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης “ΠΝΟΗ Ηράκλειο”

Η Παράταξη “ΠΝΟΗ Ηράκλειο” ήρθε δυναμικά στην επικαιρότητα μετά την παρέμβασή της στη μείωση των δημοτικών φόρων του Ηρακλείου Αττικής και ο επικεφαλής της κ. Κυριάκος Κουτρούλης, μας παραχώρησε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και “χορταστική” συνέντευξη.

Ο έμπειρος πολιτικός αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας τονίζοντας ότι η διοίκηση “δεν έχει αντιληφθεί ότι μεγάλη κατηγορία πολιτών και επιχειρήσεων παλεύουν για την επιβίωσή τους”.
Επίσης, ο κ. Κουτρούλης κατέγραψε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο και κατέθεσε τις θέσεις της παράταξης που ηγείται.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κουτρούλη:

– Ξεκινώντας από το μείζον θέμα της επικαιρότητας, θα θέλαμε την γνώμη σας για τον τρόπο που χειρίζεται ο δήμος το θέμα της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο προστασίας των πολιτών, όσο και σε επίπεδο μέριμνας για τους επαγγελματίες. Η παράταξή σας είχε καταθέσει και εγγράφως τις προτάσεις της, υιοθετήθηκαν κάποιες από αυτές;

Δυστυχώς για όλους μας από τον Μάρτιο του 2020 η χώρα μας ταλανίζεται από την λαίλαπα της πανδημίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και λόγω ελλείψεως επαρκούς κρατικού σχεδιασμού τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και οι πολίτες και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία θα φανούν στο τέλος της ιστορίας αυτής και θα είναι κατά την γνώμη μας επώδυνα για όλους. Βιώνουμε για μια ακόμη φορά μια πρωτοφανή οικονομική κρίση στην οποία καλούμαστε σαν τοπική αυτοδιοίκηση να παρακάμψουμε στο μέτρο του δυνατού την έλλειψη του κεντρικού σχεδιασμού και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου.

Πολύ φοβάμαι ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει στον Δήμο μας. Ίσως η διοίκηση δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα του προβλήματος. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ότι μεγάλη κατηγορία πολιτών και επιχειρήσεων παλεύουν για την επιβίωσή τους. Ο σχεδιασμός αυτός κατά την γνώμη μας πρέπει να προβλέπει δυο φάσεις. Η πρώτη φάση που είναι και η άμεση είναι η ανακούφιση των πολιτών και των επαγγελματιών, όσο το δυνατόν, από τις συνέπειες της κρίσης. Αυτό άπλα σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υγειονομικό πρόβλημα πρέπει να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών αλλά και των εργαζομένων λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να διασφαλίσουμε και την ομαλή λειτουργία του Δήμου και την διαρκή εξυπηρέτηση των πολιτών διασφαλίζοντας ότι τηρούνται τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας.

Στο οικονομικό επίπεδο με συνεχείς σχεδιασμένες παροχές και με γνώμονα πάντα την
επιβίωση του Δήμου απαιτείται η άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Στα ανωτέρω επίπεδα ο Δήμος εξαντλείται στα ειθισμένα χωρίς τόλμη και φαντασία που απαιτούν οι περιστάσεις. Εξαντλείται στην στοιχειώδη διαχείριση της κρίσης, όχι όμως,
όπως θα επιθυμούσαμε εμείς, στην υλοποίηση κάποιου οργανωμένου σχεδίου, το οποίο θα προέβλεπε συνεργασία όλων των φορέων του δήμου, οργάνωση όλων των
παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη και συνεργασία όλων.

Ενδεικτικά θα σας πω ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την επιβίωση των συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, οι οποίοι έχουν αναστείλει την λειτουργία τους και στερούνται παντελώς εσόδων σήμερα. Ποιο είναι το μέλλον τους; Η ανεργία και η ανέχεια καλπάζουν και οι πολίτες όπως και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Και εδώ έρχεται η δεύτερη φάση του σχεδίου που έπρεπε να υπάρχει όπου θα έπρεπε να προβλεπόταν το κίνητρο, η αρωγή του δήμου για την επομένη μέρα. Ενδεικτικά πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να προβλέπει κίνητρα από πλευράς του δήμου για την πρόσληψη κατοίκων στις επιχειρήσεις της πόλης μας με ταυτόχρονη απαλλαγή ή μείωση της δημοτικής φορολογίας για την δημιουργία θέσεων εργασίας, συνεργασία του δήμου με τις τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με παροχή εκπτώσεων ειδικών προς τους πολίτες ή ακόμα και εξυπηρέτηση των βιοτικών αναγκών των οικονομικά αδύναμων από τις επιχειρήσεις με καταβολή του κόστους από τον δήμο.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σχεδιασμό, προϋποθέτουν πολιτική βούληση η οποία δυστυχώς δεν φαίνονται για την παρούσα διοίκηση. Εμείς πάντως επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή μας για το σχέδιο αυτό αναλυτικά.

Αποτελεσματικές ήταν και οι παρεμβάσεις σας για τη μείωση των δημοτικών τελών και του ΦΗΧ της νέας χρονιάς. Πως βρήκατε κώδικες επικοινωνίας με την διοίκηση;

Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να βρεις κώδικα επικοινωνίας με την διοίκηση, εφόσον οι αλαζονικές συμπεριφορές που έχει επιδείξει στο παρελθόν αποτελούν εμπόδιο για αυτό. Καταρχάς πρέπει να κάνουμε κατανοητό ότι η διοίκηση διοικεί, δεν συνδιοικούμε, και εμείς σαν αντιπολίτευση ασκούμε κριτική αλλά οφείλουμε και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Η εποχή είναι δύσκολη και όλες σχεδόν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν τις δυνάμεις τους στην διάθεση του δήμου αλλά και των πολιτών για να καταφέρουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μια διαχρονική αδικία, όπου οι πολίτες κατέβαλλαν τα ίδια δημοτικά τέλη για τις θέσεις στάθμευσης, που κατέβαλλα και για την κατοικία τους. Καταφέραμε να μειωθεί ο ΦΗΧ στο μεγαλύτερο ποσοστό του 20% που έχει μειωθεί ποτέ χωρίς όμως να εγκαταλείπουμε την πάγια θέση μας ότι ο ΦΗΧ πρέπει να μειωθεί κατά ποσοστό που να φτάσει από το 0,85 που διαμορφώθηκε σήμερα κάτω από το 0,30 διότι ο δήμος μας εξακολουθεί να είναι ο ακριβότερος δήμος στο φόρο αυτό.

Επιφυλασσόμαστε λοιπόν όταν σταθεροποιηθούν τα οικονομικά του Δήμου με την λήξη της πανδημίας να επαναφέρουμε πρόταση για περαιτέρω μείωση, όσο τα οικονομικά του δήμου επιτρέπουν.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω κάτι παραπάνω. Η ελάφρυνση για τον πολίτη ακόμα και αν ο φόρος φτάσει στο 0,30 δεν θα είναι σημαντική, πιθανόν να αγγίξει τα 4-5 ευρώ συνολικά, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί όπως και με τις θέσεις στάθμευσης η διαχρονική αδικία που προανέφερα την οποία καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν είχε φροντίσει να
αποκαταστήσει.

Ξέρετε οι εξισώσεις δεν είναι πάντα εύκολες και εμείς οφείλουμε και ισορροπίες να κρατάμε και να μην δίνουμε άλλοθι στην εκάστοτε διοίκηση ότι δεν την αφήνουμε να διοικήσει, εφόσον ο λαός την εξέλεξε.

Όσον αφορά γενικότερα το έργο της δημοτικής αρχής, πως το κρίνετε; Ποιες είναι οι σημαντικότερες υστερήσεις της; Διακρίνετε κάποια θετικά στοιχεία;

Η διοίκηση πλέον έχει παρελθόν έξι ετών κοντά. Έχουμε ασκήσει δριμύτατη κριτική τόσο για το θέμα της μη δημοκρατικής της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων όσο και για το θέμα της μη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και της κατασπατάλησης δημοτικού χρήματος για πολυτελείς δαπάνες.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Στην σημερινή εποχή απαιτείται συναίνεση, πλην όμως για να υπάρξει θα πρέπει η διοίκηση να την επιδιώκει στην ουσία της. Υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις στο θέμα του συνολικού σχεδιασμού και στην άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, που τόσο απαραίτητη είναι σήμερα.
Στην παιδεία έχουμε τεράστια προβλήματα. Η διαφάνεια, η ορθή οικονομική διαχείριση είναι ένα ακόμα ζητούμενο. Οποιοδήποτε θετικό βήμα δεν διστάζουμε να το στηρίξουμε.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι είμαστε κοντά να αποκτήσουμε τον χώρο που βρίσκεται στο παλαιό Ηράκλειο απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Λουκά, το περίφημο «βουναλάκι».

Συμμετείχαμε μαζί με άλλες παρατάξεις για την αγορά του χώρου αυτού στην επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Στηρίξαμε την διάνοιξη της Λεωφ. Ηρακλείου, πλην όμως έχουμε τρομακτική καθυστέρηση.

Στηρίξαμε την αποκατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο της πρασίνου Λόφου αν και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση του έργου για δυο χρόνια, χωρίς να μας αναλογούν.

Στηρίξαμε την αποκατάσταση των πληγέντων από τον περυσινό σεισμό σχολείων, πλην όμως έχουμε παιδιά του δημοτικού που κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες
αίθουσες. Δεν τιμά κανένα μας… άλλα όμως είχε υποσχεθεί η διοίκηση.

Και άλλα πολλά με τελευταίο την διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης με την προϋπόθεση όμως ότι θα περάσει υπογείως από το Ηράκλειο και το όρυγμα θα είναι σκεπαστό.
Στηρίξαμε κάθε θετική πρόταση της διοίκηση, εκφράζω όμως το παράπονο μας γιατί αν και υπήρξε καθολική στήριξη εντούτοις τα θέματα δυστυχώς δεν έχουν λυθεί στο σύνολο τους. Η διοίκηση έχει την ευθύνη που της ανέθεσαν οι πολίτες, εμείς λογοδοτούμε μόνο στους πολίτες και θεωρούμε ότι τηρούμε υπεύθυνη στάση. Όλοι κρινόμαστε…

Συνοπτικά, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;

Ιεραρχώντας τα προβλήματα, θα θεωρούσα ότι το πρώτο ζητούμενο σήμερα είναι ένα σχέδιο εκπόνησης, πραγματικής κοινωνικής πολιτικής που θα προβλέπει συνεργασία όλων των φορέων με πρωταγωνιστή τον Δήμο.

Επιφυλασσόμαστε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού να καταθέσουμε θεσμικά το σχέδιό μας αυτό στο ΔΣ, και ελπίζουμε η δημοτική αρχή να ακούσει αυτή τη φορά. Το άμεσο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η αποκατάσταση των ζημιών που βγήκαν στην επιφάνεια στα 4 ο και 5 ο δημοτικά σχολεία και στο 1 ο γυμνάσιο, στα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με αποτέλεσμα, μικροί μαθητές να στεγάζονται σε προκατασκευασμένα και μαθητές να αναγκαστούν για μια μικρή χρονική περίοδο να κάνουν μάθημα στην αυλή.

Θυμίζω, ότι η διοίκηση είχε υποσχεθεί πλήρη αποκατάσταση των ζημιών μέχρι τις 31/12/2019 αλλά ήδη είμαστε στα τέλη του 2020 και ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα. Προτείναμε και προτείνουμε να ακολουθηθούν επείγουσες διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, ώστε να δώσουμε άμεσα ένα τέλος στις εικόνες αυτές που δεν τιμούν κανέναν μας..

Χρειάζεται σε συνεργασία με τη διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών και τη διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής να εκπονήσουμε σχέδιο ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται καθημερινά από τη πρωτοφανή οικονομική κρίση, πρέπει να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό και τους τοπικούς συλλογικούς φορείς που παράγουν πολιτισμό για να κρατήσουμε ζωντανή τη κοινωνία.

Αυτό θέλει όμως θέλει σχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα, στα οποία δυστυχώς ακούγονται διαφορετικές προτάσεις που πλειοδοτούν αλλά δε λύνουν το πρόβλημα. Σε επίπεδο ποιότητα της ζωής των πολιτών, πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί το σχέδιο που εκπονήθηκε το 2006 σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Να αντιδρομηθεί η οδός Ιφιγένειας με κατεύθυνση προς την οδό Δεκελείας στη Νέα Φιλαδέλφεια και η Αλέκου Παναγούλη να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς τη Λεωφ. Κύμης ώστε, να ανακουφιστούν άμεσα από τα κυκλοφοριακά φορτία η Πολυτεχνείου και οι υπόλοιποι
δρόμοι και να σταματήσει η κατασκευή της προτεινόμενης υπογειοποίησης η οποία έχει διχάσει τους πολίτες και θα δημιουργήσει ένα όρυγμα στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να προχωρήσει άμεσα η Λεωφ. Ηρακλείου και η διάνοιξη της Λεωφ. Κύμης, χωρίς όμως να δημιουργήσουμε περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Ηράκλειο και να το τριχοτομήσουμε δημιουργώντας ένα ακόμα όρυγμα στον οικιστικό ιστό.

Το επόμενο στοίχημα εφόσον αποκτήσουμε το Βουναλάκι, είναι να αποκτήσουμε το κτήμα ΦΙΞ, το οφείλουμε στη πόλη.

Τέλος, είμαστε πεπεισμένοι, ότι με τον εξορθολογισμό των δαπανών, μπορούμε να είμαστε καλύτεροι στη καθημερινότητα της πόλης, να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικής υπηρεσίας καθαριότητα και να βοηθήσουμε περιοχές σαν το Παλαιό Ηράκλειο και τη Καναπίτσα που είναι ξεχασμένες.

Γίνεται μία προσπάθεια που είναι προς θετική κατεύθυνση να μειωθούν τα απορρίμματα άρα και η συνεισφορά του Δήμου προς τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία ακριβαίνει όλο και περισσότερο.

Η προσπάθεια αυτή, έγκειται στο ότι γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στα σπίτια και έτσι διαχωρίζονται τα καθαρά απορρίμματα από αυτά που προορίζονται για ανακύκλωση ή κομποστοποίηση, προσπάθεια που την είχαμε αναλύσει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αν αυτό το πετύχουμε, τότε και οι πολίτες θα έχουν κέρδος και ο Δήμος θα εξοικονομήσει δαπάνες που θα μπορεί εν συνεχεία να ωφελήσει τους πολίτες μειώνοντας τα δημοτικά τέλη.

Θέλω να σας επισημάνω ότι ο δήμος Κρωπίας αυτή τη στιγμή είναι από τους Δήμους που παρουσιάζει μείωση των απορριμμάτων κατά 25% ενώ αντίστοιχα το Ηράκλειο είναι από τους Δήμους που δεν παρουσιάζει καμία μείωση λόγω του ότι δεν γίνεται αυτή η διαλογή. Στη προσπάθεια αυτή, πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορούν να έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου, εφόσον, η κατασκευαστική επιχείρηση μπορεί να αναλάβει την παραγωγή των απαραίτητων σακουλών απορριμμάτων και η επιχείρηση ραδιοφωνίας τη προβολή της προσπάθειας αυτής.

Έτσι δραστηριοποιούμε και τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τη πρώτη η οποία ουσιαστικά δεν παράγει δημοτικό έργο. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα μπορούσα να σας μιλάω μέρες για αυτά που κατά τη γνώμη μας μπορούσαν να γίνουν και δεν έχουν γίνει.

Για όλα αυτά, όπως επιβάλλεται θεσμικά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο ΔΣ και θα τις επαναφέρουμε ξανά και ξανά μέχρι να βρούμε τον περίφημο ΚΩΔΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που με ρωτήσατε παραπάνω.

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι παρεμβάσεις σας κρίνονται ιδιαιτέρως επιτυχημένες. Πως κρίνετε τη γενικότερη λειτουργία του του κεντρικού δημοτικού οργάνου; 

Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη διαπίστωσή σας για τις παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο. Για τη λειτουργία του ΔΣ έχουμε εκφραστεί κατ΄ επανάληψη, υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση δεν αντιμετωπίζεται όπως επιτάσσουν οι καιροί με πνεύμα τουλάχιστον συναίνεσης.

Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, οι προσωπικές εμπάθειες εκδηλώνονται και αυτό βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε είναι εις βάρος της υγιούς πολιτικής που πρέπει να παράγεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Είστε θετικός σε ενδεχόμενες συνεργασίες και αν ναι με ποια κριτήρια;

Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία μας, δε διστάζουμε να συνεργαστούμε σε επιμέρους θέματα με οποιαδήποτε δημοτική παράταξη, με την οποία έχουμε κοινούς στόχους.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον, εφόσον υπάρξουν προγραμματικές λύσεις, και εφόσον τηρούνται οι αρχές που έχει θέσει η παράταξή μας στο δημόσιο διάλογο να υπάρξει κεντρική συνεργασία. Πιστεύουμε όμως, ότι είναι πολύ πρόωρο, για τέτοιες συζητήσεις.

Έχουμε σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν και αφορούν το μέλλον της πόλης μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ