Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ώρα ΠΑΣΟΚ: «Ξεχάστε διαρχία» το μήνυμα Φώφης ενόψει συνεδρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά λεπτές είναι οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ,  που θα δείξει εάν έχει μέλλον ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος.

Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κινδυνεύει με διάλυση.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι το έλλειμμα ιδεολογικής ταυτότητας, έχει ως αποτέλεσμα την περιχαράκωση και την απαξίωση ενός λαϊκού κόμματος, που έως το 2012 ήταν στην εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύ τίμημα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ενώ και η μετεξέλιξή του σε ΚΙΝΑΛ, δεν το βοήθησε να ανακάμψει.
Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνωθεί η εκλογική του δύναμη σε μονοψήφια νούμερα, να είναι σχεδόν ανύπαρκτο στα αστικά κέντρα και η απήχησή του να περιορίζεται σε ηλικιωμένους ψηφοφόρους.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η Φώφη Γεννηματά είναι σε θέση να τραβήξει το… κάρο, για να αρθρωθεί αξιόπιστος πολιτικός λόγος που θα γίνει ελκυστικός στην κοινωνία.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη με δεδομένο, ότι η αμφισβήτησή της έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο από πραγματικούς ή φανταστικούς δελφίνους, που εποφθαλμιούν την… καρέκλα της.
Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς το 8% θεωρήθηκε από ορισμένους αποτυχία, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει ένας ιδιότυπος κλεφτοπόλεμος.

Ορόσημο
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 του μήνα, αποτελεί ορόσημο, με δεδομένο ότι θα φανεί εάν υπάρχουν και επισήμως διεκδικητές της ηγεσίας.
Η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο, με στόχο όπως λένε συνεργάτες της να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και τα «παιχνίδια» αμφισβήτησής της.
Οι δελφίνοι από την πλευρά τους αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους καθώς είτε δεν έχουν τον μηχανισμό είτε δεν θέλουν να χρεωθούν μια σύγκρουση που μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για το μέλλον του χώρου.

Καθαρό τοπίο
Η κ. Γεννηματά αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δελφίνοι και δείχνει αποφασισμένη να καθαρίσει άμεσα το εσωκομματικό πεδίο. Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για συνεννόηση, ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν είναι διατεθειμένη:

  • Να αποδεχτεί θέμα διαρχίας, να είναι δηλαδή άλλος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ και άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • Να ανεχθεί έναν διετή κλεφτοπόλεμο στο ΚΙΝΑΛ, καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η θητεία της στην προεδρία.

Ιστορικές ευθύνες
Τα ίδια στελέχη, τονίζουν τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς θα στέλνει το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ένα κόμμα υπό διάλυση όπου οι υποψήφιοι αρχηγοί περιμένουν την παραίτησή της. Αναφέρουν ακόμη ότι η κ. Γεννηματά δεν θα επιτρέψει να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα θέσει τους πάντες προ των ιστορικών τους ευθυνών.
«Είναι αδιανόητο κάποιοι να ζητούν την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ενώ ξέρουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει», λένε με νόημα τα στελέχη της Χ. Τρικούπη.

Νέα ατζέντα
Στόχος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είναι να διαμορφώσει μια νέα ατζέντα που θα έχει ως προτεραιότητα τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών.
«Πρέπει να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», έλεγε στον «Χτύπο» στέλεχος της Χ. Τρικούπη και σημείωνε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παιχνίδια και χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Έφερνε μάλιστα ως παράδειγμα πρωτοβουλίες που έλαβε το προηγούμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ (χρεώσεις τραπεζών, μεταναστευτικό κλπ), αλλά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς κυριάρχησε η εσωστρέφεια.
Απαρατήρητο δεν έχει περάσει και το γεγονός ότι η δημόσια κριτική στην ηγεσία ασκείται κυρίως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση στα όργανα του Κινήματος.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΚΙΝΑΛ να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα συνονθύλευμα και ότι η πολιτική του βασίζεται στις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών του.

Συντεταγμένη πορεία
Η  κ. Γεννηματά δείχνει αποφασισμένη μέσω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να τελειώνει με όλα όσα αφορούν το χθες, διαμηνύοντας πως έχει έρθει η ώρα για κοινή συμπόρευση και συντεταγμένη πορεία. Δείχνει να ελέγχει τον μηχανισμό, αλλά αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να κάνει ένα βήμα παραπάνω, το οποίο δεν είναι άλλο από την επιβολή της ηγεμονίας της και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ.
Συνομιλητές της τονίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω ως προς την στρατηγική της αυτόνομης πορείας του χώρου που βρίσκεται σε πόλεμο με την κοινωνική αναλγησία της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ