Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες: “Πράσινα” φαβορί και… αουτσάιντερ στη μάχη της Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη μάχη των εκλογών ρίχνεται το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ που έγινε το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε τους υποψήφιους του, με στόχο να αντιμετωπιστεί το δίπολο Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χ. Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι η μάχη δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι η πόλωση θα χτυπήσει “κόκκινο”, υπάρχει όμως διάχυτη αισιοδοξία για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστή των εξελίξεων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα δόθηκε έμφαση στα πρόσωπα που θα μπουν στις “πράσινες” λίστες και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό.

Η ανανέωση φτάνει στο 62% και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται προσωπικότητες που έχουν αυξημένα προσόντα και απήχηση στην κοινωνία κάνουν τα στελέχη του Κινήματος να χαμογελούν.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι:

-το 31% των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών,

-το 92% έχει πανεπιστημιακό πτυχίο

-το 30% μεταπτυχιακό και

-το 12% διδακτορικό δίπλωμα.

Από τους συνολικά 400 υποψήφιους ανακοινώθηκαν περίπου 350, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 82%, κάτι που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμο για τις εκλογές όποτε και εάν τις προκηρύξει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Από τις περιφέρειες ανακοινώθηκαν όλες, πλην των μονοεδρικών της Ζακύνθου, της Καστοριάς της Ευρυτανίας και της Σάμου, καθώς και των τριεδρικών της Αρκαδίας και της Λακωνίας και ασφαλώς του Επικρατείας.

 

Δυναμική και επιχειρήματα

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Χ. Τρικούπη, τα στελέχη που ρίχνονται στη μάχη του “σταυρού” έχουν τα προσόντα να δώσουν έναν πολιτικό αγώνα με επιχειρήματα και αξιοπρέπεια που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί έχουν την ικανότητα και τη δυναμική να αντιπαρατεθούν με τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη.

 

Λεκανοπέδιο

Στη Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι η δυναμική του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στην Αττική, καθώς στο λεκανοπέδιο ζει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού και διαμορφώνεται το εκλογικό κλίμα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι λίστες που καταρτίστηκαν έχουν και το στοιχείο της εμπειρίας και της ανανέωσης, με στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι σε θέση να απευθυνθεί σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Με δεδομένο όμως ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ότι η εκλογική μάχη στο Λεκανοπέδιο θα έχει και φαβορί και αουτσάιντερ.

 

Α’ Αθήνας

Το παράδειγμα της Α’ Αθηνών είναι το πλέον χαρακτηριστικό με δεδομένο ότι πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική περιφέρεια στην οποία δίνουν την εκλογική μάχη τα “βαριά χαρτιά” των κομμάτων.

Φαβορί θεωρείται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης, είναι όμως κάτι παραπάνω από προφανές ότι η εκλογή του αυτή τη φορά δεν θα είναι “περίπατος”, καθώς έχει ανέβει ο πήχης του ανταγωνισμού.

Στη “μάχη” θα ριχτεί ο νυν δημοτικός σύμβουλος Παύλος Γερουλάνος ο οποίος έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω της δουλειάς στο δήμο και του ότι έχει περπατήσει όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Στα αουτσάιντερ που θα “παλέψουν” όμως συγκαταλέγονται:

-ο Δημήτρης Οικονόμου, γιός του ιστορικού στελέχους Παντελή Οικονόμου,

-η Ρωξάνη Μπέη, κόρη του πρώην δημάρχου Αθηναίων και επίσης ιστορικού στελέχους του κινήματος Δημήτρη Μπέη.

 

Βόρειος Τομέας

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ήταν πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του 2019, τον καθιστά φαβορί για την πρωτιά στον Βόρειο Τομέα.

Επίσης, υπάρχουν υποψηφιότητες που κινούνται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα και έχουν δυναμική, όπως για παράδειγμα, οι πρώην βουλεύτριες Κατερίνα Μπατζέλη και Μιλένα Αποστολάκη.

Στη “μάχη” του σταυρού έχουν ριχτεί και στελέχη της νεότερης γενιάς όπως είναι ο Παναγιώτης Βλάχος, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος και η Έφη Χαλάτση η οποία ανήκει στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου.

 

Νότιος Τομέας

Η Τόνια Αντωνίου θεωρείται φαβορί, καθώς πήρε τη θέση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, αλλά η “μάχη” θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπή, λόγω ότι “κατεβαίνουν” υποψήφιοι με δυναμική.

Ένας από αυτούς είναι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έχει στήσει δυνατό μηχανισμό, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του πρώην Γραμματέα Στέφανου Ξεκακαλάκη.

 

 

Δυτικός Τομέας

Στις εκλογές του 2019 η μάχη ανάμεσα στη Νάντια Γιαννακούλου και του Μιχάλη Καρχιμάκη κρίθηκε στο νήμα με νικήτρια την πρώτη, αλλά πλέον “παίζει” έντονα και μια τρίτη υποψηφιότητα.

Πρόκειται για τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ που έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις για θέματα εγκληματικότητας Θανάση Κατερινόπουλο, ο οποίος “παίζει” για την πρωτιά.

 

Α’ & Β’ Πειραιά

Οι εκλογικές περιφέρειες της Α και Β’ Πειραιώς θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις για το ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζεται να δώσει σκληρές μάχες για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στην Α’ Πειραιώς κατεβαίνει η Μαρίας Κουκουδάκη που είναι υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού στη Χ. Τρικούπη και ο δικηγόρος Β. Κατσαφάδος και στη Β’ Αθηνών ο γιός του Γιάννη Διαμαντίδη Δημήτρης και ο Χρήστος Σαλαλές.

 

Ανατολική & Δυτική Αττική

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πάρει έδρα στην ανατολική Αττική και φαβορί θεωρείται ο πρώην στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά ο οποίος ήταν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοφουλάκης.

Απέναντι του θα έχει πάντες αξιόλογες υποψηφιότητες όπως είναι αυτές του Γιάννη Σμέρου, του Παντελή Ασπραδάκη και της Βάσιας Αντωνίου.

Στη Δυτική Αττική κατεβαίνουν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμνου και ο Αντώνης Υψηλάντης

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ