Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (4/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Τον Απρίλιο αναμένεται η έναρξη του «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης με ηλεκτροχημικούς συσσωρευτές. Στόχος της δράσης είναι να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις από το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή ρεύματος. Ειδικότερα, προτείνεται να ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης έως 100.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού (δυναμικότητα ξενοδοχειακής μονάδας έως εκατό κλίνες).

 

 

  • 200 εκατ. ευρώ διατίθενται για τη στήριξη ελληνικών εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου από τις ΕΤΕπ και η HSBC. Η νέα συμφωνία αποτελεί την τρίτη επέκταση του Προγράμματος της ΕΤΕπ για την Ενίσχυση της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου για την Ελλάδα συνολικού ύψους 550 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτό θα χορηγείται απευθείας στήριξη σε υπηρεσίες χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου και εξαγωγών που παρέχονται από συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες προς εγχώριες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επωφελείται από μια τέτοια πρωτοβουλία.

 

 

  • Ελπίδες συγκράτησης των τιμών δίνει η μείωση κατά 16% μέσα σε ένα μήνα της τιμής του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, κατά 31% μειώθηκε η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό αναμένεται να φέρει σημαντική μείωση και στις επιδοτήσεις των λογαριασμών, κάτι που όμως δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά το ράλι τιμών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

 

 

  • Με ρυθμό ανάπτυξης 13% κινήθηκε η αξία των online πωλήσεων ακόμη και μετά το πέρας των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον κλάδο των online φαρμακείων το 2022 συγκριτικά με το 2021. H συνολική αξία των αγορών στα οnline φαρμακεία άγγιξε τα 271 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το μέσο αγοραστικό καλάθι κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους μειώθηκε κατά 1,20 ευρώ στα 43,60 ευρώ συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

 

  • Στη δεύτερη φάση συμμετοχής πέρασε το πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης την Τετάρτη 25/1. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που ολοκληρώσουν με επιτυχία τις προαπαιτούμενες θεωρητικές ώρες εκπαίδευσης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης), θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα που διαμορφώνεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ