Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Συνωμοσιολογία: ένα κοινωνικό δηλητήριο”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι φήμες, οι ψίθυροι, η κλιμακούμενη καχυποψία, η άρνηση παραδοχής της πραγματικότητας αποτελούν πάντοτε ένα κομμάτι του μεγάλου παζλ του συλλογικού βίου. Αυτό είναι μεν αρνητικό φαινόμενο, αλλά σε ένα βαθμό θεωρείται αναμενόμενο. Όταν, όμως, στη δημόσια σφαίρα αυτή η περιθωριακή αντιμετώπιση προσώπων, γεγονότων και εξελίξεων, από σχεδόν «αόρατη» μειοψηφία γιγαντώνεται σε κίνημα, τότε μπορεί να απειληθεί η ευστάθεια της κρατικής λειτουργίας και το ίδιο το πολίτευμα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η άρνηση της πραγματικότητας δεν είναι άσχετες με όλα όσα συνέβησαν πρόσφατα αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020 στις ΗΠΑ.

Η πανδημία του κορωνοϊού με τις ειδικές, πρωτόγνωρες, περιοριστικές –και συχνά ασφυκτικές και απειλητικές- συνθήκες ζωής που δημιούργησε για δισεκατομμύρια ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μαζί με μια σειρά άλλα προβλήματα (υγιειονομική κρίση, οικονομική ύφεση, ψυχολογική δοκιμασία των πολιτών λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις κ.ά) έδωσε τροφή σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Η «ποιότητα» και η έντασή τους κυμαίνονταν από τις ευλογοφανείς αλλά αστήρικτες εκτιμήσεις μέχρι δόλιες και κακόπιστες κατασκευές, που δεν πρέπει να έχουν θέση στο δημόσιο διάλογο. Ακούστηκε από τη μία, ότι τα ίδια τα κράτη επιδίωξαν αυτή την κρίση ώστε να κορυφωθεί η «καπιταλιστική επίθεση εναντίον των εργαζομένων» και ταυτόχρονα ότι «τα κράτη έπεσαν θύματα της
συνωμοσίας διότι η παγκοσμιοποίηση, που σχεδίασε τον ιό σε μυστικά εργαστήρια θα βρει προνομιακό πεδίο δράσης σ’ έναν πλανήτη, όπου είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί η εξουσία των κρατών για να περάσουν όλα σε μια πλανητική τυραννική, εξουσιαστική ομάδα».

Ακόμα και τα εμβόλια, αυτά καθαυτά που πάντοτε έσωζαν και σώζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από θανατηφόρες ασθένειες έγιναν στόχοι επιθέσεων των συνωμοσιολόγων. Είναι προφανές ότι όλα αυτά δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο και απομακρύνουν ανθρώπους, που έχουν κατεπείγουσα ανάγκη να θωρακιστούν από τον Covid-19, από τα εμβολιαστικά κέντρα. Και όλα όσα ανυπόστατα ακούμε τις τελευταίες μέρες γίνονται από κάποιους πιστευτά επειδή δεν κάνουν την εξής απλή σκέψη: υπάρχει μια συνωμοσία στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που λένε εν χορώ ψέματα και μόνο μια μικρή μερίδα «αναλυτών», που διαψεύδονται διαρκώς σε ό,τι κι αν ισχυριστούν, λέει την αλήθεια.

Κι αυτή η «αλήθεια», την οποία «κρύβουν» εκατομμύρια γιατροί, εργαζόμενοι σε ερευνητικά κέντρα, πολιτικοί, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, φαρμακοβιομηχανιών κ.ά., ξέφυγε από τον έλεγχο των «ισχυρών» και περιήλθε στην κατοχή των συνωμοσιολόγων (πολλοί εκ των οποίων θα σπεύσουν να εμβολιαστούν διότι με τις ζωές των άλλων παίζουν αλλά όχι με τη δική τους).

Πάντως, επειδή η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο και οι ζωές των Ελλήνων δεν πρέπει να παίζονται στα ζάρια των συνωμοσιολόγων καλό είναι να επισκεφθούν οι πολίτες την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ που έχει όλες τις απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι:https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-schetika-me-ton-emvoliasmo-gia-
ton-koronoio-sars-cov-2/

Έτσι, με σωστή ενημέρωση, υπευθυνότητα, τήρηση των μέτρων προφύλαξης και μαζικό εμβολιασμό, η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ