Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Χ-τύπο: “Αυτή είναι η Ελλάδα της επόμενης ημέρας που οραματίζομαι”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και το μέλλον του κόμματος δίνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Αρχικά, περιγράφει τις πολιτικές του θέσεις τονίζοντας ότι βασική του προτεραιότητα είναι το ισχυρό κοινωνικό κράτος. Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε όλους τους συνυποψηφίους του να μπουν σε μια σοβαρή, προγραμματική και ιδεολογική συζήτηση, για να κάνουν τις εκλογές πολιτικό γεγονός εθνικής εμβέλειας.

Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σχολιάζει την διακυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρεται στον ρόλο των νέων και τέλος αναφέρεται στην οδυνηρή απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

 

Κύριε Ανδρουλάκη, είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις και τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε;

Δηλώνω περήφανος σοσιαλδημοκράτης και πιστεύω ότι μέσα από την επικαιροποίηση της ιδεολογίας μας, μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται, δηλαδή μια ανθεκτική, ανταγωνιστική παραγωγική βάση για μια οικονομία που θα παράγει πλούτο και δεν θα βασίζεται απλώς στην κατανάλωση.

Βασική μου προτεραιότητα είναι το ισχυρό κοινωνικό κράτος, την αξία του οποίου ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού. Η χώρα χρειάζεται δημόσια υγεία και παιδεία για όλους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Στόχος μας αντιμετώπιση του δημογραφικού μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα βοηθήσουν επί της ουσίας τα νέα ζευγάρια, όχι μόνο μέσω επιδομάτων. Με πατριωτικό ρεαλισμό στην εξωτερική πολιτική, με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και ανεξάρτητες αρχές που θα προστατεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα. Για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς. Με κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας. Αυτή είναι η Ελλάδα της επόμενης ημέρας που οραματίζομαι. Αν αξιοποιήσουμε σωστά την πληθώρα των κονδυλίων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα λοιπά ευρωπαϊκά ταμεία, αυτή θα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία.

 

Πώς βλέπετε τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα;

Το προηγούμενο του 2017, όταν 210.000 πολίτες μας τίμησαν στην κάλπη, μας οδηγεί. Η τότε διαδικασία κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη και εκτός από αυτή καθαυτή τη διοργάνωση των εκλογών, ρόλο έπαιξαν και οι τηλεμαχίες, τα debate, παρουσία όλων των συνυποψηφίων που συνέβαλαν στη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό προσδοκώ και για αυτές τις εκλογές στις 5 και 12 Δεκεμβρίου και καλώ όλους τους συνυποψηφίους μου να μπούμε σε μια σοβαρή, προγραμματική και ιδεολογική συζήτηση, για να κάνουμε τις εκλογές μας πολιτικό γεγονός εθνικής εμβέλειας, χωρίς βήματα πίσω που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία.

 

Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στην πορεία προς τις εκλογές και ποια θα είναι η μετεκλογική σας στάση;

Η πορεία μου προς τις εκλογές είναι ξεκάθαρη, κοιτάω μόνο μπροστά, δεν κοιτάω ούτε προς τη Νέα Δημοκρατία, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προτεραιότητά μου είναι να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας κι αυτό θα γίνει εάν μεγαλώσουμε το Κίνημά μας, παρουσιάζοντας λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, μέσα από ένα προοδευτικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας παράλληλα με την αντιπολίτευσή μας, τόσο την αποτυχία της κυβέρνησης, όσο και την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποσκοπώ στο να αντιστρέψω το ερώτημα που μας θέτουν συνεχώς, δηλαδή εάν θα πάμε εμείς με τον έναν ή τον άλλον και να ρωτούν πια τους άλλους αν θα έρθουν μαζί μας. Αυτό θα το πετύχουμε εάν η παράταξη πάρει ένα τέτοιο διψήφιο ποσοστό, ικανό για την ανατροπή των συσχετισμών, για αυτό και θεωρώ ότι κάθε συζήτηση σήμερα για μετεκλογικά σενάρια, αγνοεί και υπονομεύει τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά και την προσπάθειά μας για την αναγέννηση της παράταξης.

 

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντροαριστερός πόλος του πολιτικού συστήματος; Και πώς;

Μπορούμε να εκφράσουμε και πάλι πλειοψηφικά τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, με ανά κόμμα ριζικά αναγεννημένο τόσο πολιτικά, όσο και οργανωτικά. Ένα κόμμα που δεν θα ετεροκαθορίζεται και δεν θα λοξοκοιτά. Κοιτάμε μόνο μπροστά, αφήνουμε πίσω τους διχασμούς του χτες και τις συμπεριφορές που μας πλήγωσαν. Έχουμε την ευκαιρία στις 5 Δεκεμβρίου να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, ώστε η Δημοκρατική Παράταξη να ξαναγίνει αξιόπιστη εναλλακτική. Με μια πρόταση διακυβέρνησης με ξεκάθαρη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα. Τιμούμε την παράδοση του ΠΑΣΟΚ και αναμετριόμαστε με τα σύγχρονα προβλήματα για κάθε πολίτη που αναζητά διέξοδο από την καθίζηση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πώς κρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ;

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι καταστροφικά άτολμη, ενώ τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Πάρτε το παράδειγμα της πανδημίας. Αντί να πάρει εγκαίρως αποφάσεις, όπως έκανε ο Μ. Ντράγκι στην Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο με την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, καθυστέρησε αδικαιολόγητα μέχρι τον Σεπτέμβριο με τα γνωστά αποτελέσματα. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία προχώρησε σε τοπικές καμπάνιες ενημέρωσης με πρόσωπα εμπιστοσύνης για να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό με πολύ θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου τέτοιες καμπάνιες δεν έγιναν ποτέ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν καταποντίζεται, γιατί αν και ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού αναγνωρίζει ότι έχει κάνει πολλά λάθη στην πανδημία, στην οικονομία, στο προσφυγικό, συγχρόνως φοβάται να μην ξαναγυρίσει ο Τσίπρας. Είναι στο χέρι μας να σπάσουμε αυτό τον φόβο, μετασχηματίζοντας την Παράταξή μας σε ένα σύγχρονο, θεσμικό κόμμα, με νέα πρόσωπα υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας και επάρκειας, ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική κι αυτή είμαστε εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη που μπορεί.

 

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι γενικότερα ένα στοίχημα για όλα τα κόμματα. Πώς θα προσπαθήσετε εσείς να τους πείσετε να ασχοληθούν καταρχάς και να σας στηρίξουν στη συνέχεια;

Οι νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κόμματα είναι πρόβλημα στη ζωή τους, δεν είναι λύση. Είναι καθήκον μας να στείλουμε το μήνυμα στις νέες γενιές, ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Αυτά που δεν έκανε κανείς αν και είναι 20 χρόνια βουλευτής, δεν θα τα κάνει στα 30, ή στα 40, κακά τα ψέματα. Για να μεγαλώσουμε και να έρθουν ξανά οι νέοι μαζί μας, είναι ανάγκη να προτάξουμε ένα νέο μοντέλο ανοιχτού κόμματος, χωρίς εσωτερικούς μηχανισμούς αποκλεισμού, όπου η μειοψηφία μπορεί να είναι σεβαστή. Ένα κόμμα που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και με στελέχη που δεν θα είναι καρφωμένα σε καρέκλες. Μόνο έτσι θα δουν οι νέοι τα κόμματα με άλλο μάτι και όχι ως πελατειακούς μηχανισμούς, αλλά ως ανοιχτούς μηχανισμούς, συζήτησης, διαλόγου, και συναπόφασης. Ένα κόμμα – συλλογικός διανοούμενος κι όχι ακόμη ένα κόμμα – καρτέλ.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας λέγατε δύο λόγια για την οδυνηρή απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Τι κρατάτε τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε πολιτικό;

Ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Η γενναία στάση της απέναντι στην ασθένειά της, έχει ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, ένωσε την Παράταξή μας, ενώ έγινε η αιτία να ξαναμιλήσουμε στη χώρα μας για τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά στην πολιτική. Ιδιαίτερα εμείς που συμπορευτήκαμε μαζί της στα πιο δύσκολα χρόνια για το Κίνημά μας, πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη, σαν κόρη οφθαλμού, όλοι μαζί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ