Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τις πταίει στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και ο… εφιάλτης της επιστροφής του ΚΙΝ.ΑΛ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Με προβληματισμό και καχυποψία αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που δίνουν άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ. και σχεδόν διψήφιο ποσοστό στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Τ ο ερώτημα που τίθεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν γίνεται πράξη η πολυπόθητη δημοσκοπική ανάκαμψη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι σκληροπυρηνικοί αποδίδουν τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στον πλήρη έλεγχο που έχει επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Μ.Μ.Ε., κάνοντας λόγο για εικονική πραγματικότητα.

Οι πιο μετριοπαθείς όμως, μιλούν ευθέως για ξεκάθαρη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στην κοινωνία και δεν κρύβουν ότι η ηγετική φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να κρύψει τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος γνωστοποίησε σε πρόσφατο άρθρο του την απόφασή του να κόψει τις επαφές του με τον κ. Τσίπρα, χωρίς να κρύβει την απογοήτευση του για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:

  • «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δημόσια παρουσία και η προσωπική ακτινοβολία του Τσίπρα είναι το ισχυρό χαρτί της Δημοκρατικής Παράταξης απέναντι στη σημερινή Δεξιά».
  • «Όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν ότι ενίσταμαι γιατί ο ίδιος δεν επενδύει αρκούντως σ’ αυτό. Αλλά αυτό είναι δικό του θέμα».

 

Ακύρωση στρατηγικής

Οι πασιφανείς αιχμές του δημοσιογράφου, αφορούν όπως γίνεται αντιληπτό κάποια πολύ συγκεκριμένα στελέχη, που ακυρώνουν στην πράξη το περιεχόμενο της κριτικής που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και είναι πλέον βέβαιο ότι εάν ο κ. Τσίπρας δεν πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσουν ιδεολογικά στην Κουμουνδούρου.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι μετριοπαθείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέχει πίσω από δηλώσεις στελεχών του κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα.

 

Ακρότητες

Οι προσωπικές στρατηγικές που ακολούθησαν ο Παύλος Πολάκης και η Ραλλία Χρηστίδου δείχνουν το εσωκομματικό πρόβλημα και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ανακάμψει δημοσκοπικά.

Η πρόσφατη δήλωση του Άκη Σκέρτσου για τους εμβολιασμούς αστυνομικών ναι μεν έφερε σε δύσκολη θέση, αλλά ο Παύλος Πολάκης τους έδωσε αμέσως την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έκλεισε το μάτι στους αντιεμβολιαστές γράφοντας ότι «τις  μεταλλάξεις δεν τις πιάνουν τα εμβόλια», τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για αποτυχία της κυβέρνησης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έκανε την εμφάνισή της και η Ραλλία Χρηστίδου που θέλησε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι κάνει διακοπές στο Μέτσοβο, στο οποίο όμως είχε πάει πριν από ένα χρόνο.

«Ο πρωθυπουργός εργάζεται πενθήμερο ως δημόσιος υπάλληλος. Έχει γίνει ρουτίνα να τον βλέπουμε σε φωτογραφίες χαμογελαστό κάθε ΠΣΚ. Αυτή τη φορά στο #Μέτσοβο με τον κ. Αμυρά και με ένα μπουκάλι ουίσκι είναι εμφανές ότι έχει στο μυαλό του τους 17.189 νεκρούς» αποφάνθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις αντιλήφθηκε τη γκάφα της έσπευσε να κατεβάσει την ανάρτησή της, αλλά η ζημιά είχε γίνει, καθώς ακυρώθηκε ο επικοινωνιακός προγραμματισμός που είχε κάνει το επιτελείο του κ. Τσίπρα.

 

Δείτε επίσης: Ο Γ. Κωνσταντέλλος στο Χ-τύπο: “Κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έργα μηδενικής αξίας από τον ΕΔΣΝΑ”

 

Κριτική χωρίς ευθύνες

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να βάλει τάξη στο κόμμα του, το οποίο δίνει την εικόνα «παιδικής χαράς», ενώ ο ίδιος δίνει μάχη για να φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι τα στελέχη του αρέσκονται στο να ασκούν κριτική, αλλά δεν επιθυμούν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση είναι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, για τον οποίο όμως οι στενοί του συνεργάτες τονίζουν ότι αναμένει το συνέδριο για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

 

Τέλος χρόνου

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για τον κ. Τσίπρα, με δεδομένο ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Κεντροαριστερά, λόγω των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής.

Ήδη οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σχεδόν διψήφια ποσοστά, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο επόμενος Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. θα μπορεί να απευθυνθεί με πολύ καλύτερους όρους στην κοινωνία.

Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται δημοσκοπικά λίγο πιο πάνω από το 20%, αλλά εάν δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα σύντομα, οι δυνάμεις του Κέντρου είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν ένα κόμμα διαμαρτυρίας, χωρίς υποχρεώσεις, κάτι όμως που απέχει πολύ από την κυβερνώσα αριστερά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ