Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Ο Γ. Κωνσταντέλλος στο Χ-τύπο: “Κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έργα μηδενικής αξίας από τον ΕΔΣΝΑ”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Φωτιές ανάβει” με την αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτησή μας σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που έχει ως αρμοδιότητα την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ως επιτροπή διαπιστώσαμε πως η λειτουργία του συνδέσμου χαρακτηρίζεται από κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, έλλειψη διαφάνειας κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έργα μηδενικής αξίας.”

Ο κ. Κωνσταντέλλος, συμπλήρωσε πως οι διαπιστώσεις αυτές δεν αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις, αλλά εκφράζουν με ομόφωνες αποφάσεις το σύνολο των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σχολιάζει την στάση της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε αυτές τις βαρύτατες καταγγελίες, αναφέρεται στις επόμενες κινήσεις του και απαντά σε όσους ισχυρίζονται πως όλο αυτό γίνεται με σχέδιο να εξυπηρετηθεί δήθεν επιθυμία μου, να διεκδικήσει το 2023 τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής. Μάλιστα, ο δήμαρχος μας δήλωσε κατηγορηματικά πως τον Οκτώβριο του 2023 θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε με τους συνεργάτες του το 2014.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για τα όσα συμβαίνουν στον ΕΔΣΝΑ και στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει ως εξής:

 

Κύριε Δήμαρχε, έχετε βγει μπροστά στη διαμάχη με τον ΕΔΣΝΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας πως δεν έχω «βγει μπροστά», όπως λέτε, επειδή επιδιώκω κάποια αντιπαράθεση ή διεκδικώντας με αφορμή τη διαχείριση απορριμμάτων να κερδίσω δημοσιότητα. Θεσμικός μου ρόλος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ, θέση στην οποία με εξέλεξαν τα μέλη του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, είναι ο έλεγχος της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ, σύνδεσμος ο οποίος χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τους 66 δήμους της Αττικής και η εξεύρεση προτάσεων για το μείζον θέμα του Λεκανοπεδίου το οποίο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ως επιτροπή διαπιστώσαμε πως η λειτουργία του συνδέσμου χαρακτηρίζεται από κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, έλλειψη διαφάνειας κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έργα μηδενικής αξίας. Σημειώνω, πως οι διαπιστώσεις αυτές δεν αποτελούν προσωπικές δικές μου εκτιμήσεις, αλλά εκφράζουν με ομόφωνες αποφάσεις το σύνολο των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ.

 

Πώς σχολιάζετε τις απαντήσεις του ΕΔΣΝΑ στις βαρύτατες καταγγελίες σας;

Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, αντί να σταθεί στην ουσία των προβληματισμών της επιτροπής με επίσημες ανακοινώσεις του, αλλά και με διαρροές σε φιλικά ΜΜΕ, έχει εξαπολύσει επίθεση στο πρόσωπό μου με αγοραίο ύψος και με ανυπόστατα ψεύδη. Οι εμπνευστές των ανακοινώσεων αυτών, ελλείψει πειστικών επιχειρημάτων για την ουσία του διαλόγου που έχει ξεκινήσει, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων προφανώς πιστεύουν, πως η μόνη τους επιλογή είναι να στρέψουν την ουσία μακριά από τα φλέγοντα ζητήματα και τα ουσιαστικά προβλήματα και να ενορχηστρώσουν μία συντονισμένη εκστρατεία λάσπης στο πρόσωπό μου. Έχω δηλώσει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσω στην τακτική αυτή.

 

ΧΥΤΑ Φυλής

 

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας και εσείς τι θα θέλατε να γίνει;

Πάγιο αίτημά μας ως επιτροπή είναι να συγκληθεί επιτέλους το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ σε κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της ΠΕΔΑ παρουσία όλων των δημάρχων της Αττικής, να τεθούν όλα τα θέματα που μας έχουν απασχολήσει, να δοθούν από τη διοίκηση του συνδέσμου πειστικές απαντήσεις με αληθινά στοιχεία και να ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Αττικής. Η διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, με δεδομένο πως εξακολουθούμε και θάβουμε στη γη περισσότερο από το 80% των οικιακών μας αποβλήτων, αποτελεί σήμερα αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία μέρα ακόμα.

 

 

Το τελευταίο διάστημα, σας παρακολουθήσαμε σε όλα τα όργανα της αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ, την ΠΕΔΑ ακόμα και στον ΣΠΑΥ να ανεβάζετε τους τόνους αντιπαράθεσης, όχι μόνο με τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και με κορυφαίους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεστε από πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη «συγκρουσιακός». Τι απαντάτε σε αυτούς;

Όχι μόνο με χαρακτηρίζουν κάποιοι συγκρουσιακό, αλλά μερίδα ηλεκτρονικών ΜΜΕ προσπαθούν αυθαίρετα να ισχυριστούν, πως όλο αυτό γίνεται με σχέδιο να εξυπηρετηθεί δήθεν επιθυμία μου, να διεκδικήσω το 2023 τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής. Δηλώνω κατηγορηματικά για πολλοστή φορά, πως τον Οκτώβριο του 2023 θα διεκδικήσω εκ νέου τη θέση Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου το 2014. Δεν έχω κρύψει ποτέ την κομματική μου ταυτότητα, αλλά θεωρώ πως η κομματική μας ιδιότητα αφορά τις βουλευτικές εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να της επιτρέπουμε να ορίζει τη δράση και τις αποφάσεις μας, κατά την άσκηση των αυτοδιοικητικών μας καθηκόντων. Όταν θεωρούμε πως οι ανώτερες βαθμίδες διακυβέρνησης λειτουργούν εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε το δημοτικό μας έργο ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα συγκρουστούμε. Επειδή όμως, οι όποιες «συγκρούσεις» έχουν αγνές αυτοδιοικητικές προθέσεις και δεν εξυπηρετούν κάποια κρυφή ατζέντα, όπως ορισμένοι θέλουν να διαδίδουν ψευδώς, οι προσωπικές μου σχέσεις με τους περισσότερους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, ακόμα και με το Μαξίμου παραμένουν άριστες.

Όσο με εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας και βρίσκομαι στη θέση του Δημάρχου, αλλά παράλληλα όσο με εμπιστεύονται οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας να τους εκπροσωπώ στα θεσμικά μας όργανα, θεωρώ χρέος μου να υπερασπίζομαι, ακόμα και μέσω συγκρούσεων, τα συμφέροντα των δημοτών μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ