Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ο επαναπατρισμός της κληρονομιάς μας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

Κάθε Έλληνας αλλά και κάθε ξένος που θα ερωτηθεί για την πρώτη λέξη, η οποία έρχεται ως συνειρμός, στο άκουσμα του ονόματος της Ελλάδας πιθανότατα θα απαντήσει «Ακρόπολις».

Η Αθηναϊκή Ακρόπολις, με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, τον ναό της Απτέρου Νίκης, είναι ένα κόσμημα στο πολιτισμικό θησαυροφυλάκιό μας και ένα σύμβολο του Ελληνισμού, που μας συνοδεύει και μας χαρακτηρίζει εδώ και περίπου δυόμιση χιλιετίες.

Είναι αυτονόητο ότι το μνημείο πρέπει να είναι ενιαίο και όσα έχουν αφαιρεθεί-κλαπεί από αυτό πρέπει να επιστραφούν.

Ο λόγος γίνεται, φυσικά, για τα γλυπτά του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προχωρήσει όσο καμία άλλη στο παρελθόν στις δέουσες κινήσεις προς την επίτευξη αυτού του ιερού στόχου.

Η βασικότερη, ίσως, όλων είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού διεθνούς κλίματος για την διεκδίκηση του επαναπατρισμού της κληρονομιάς μας – κι αυτό όχι μόνο στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ αλλά ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο! Η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλα τα επικοινωνιακά και πολιτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή της έκανε την παγκόσμια κοινότητα σύμμαχο της χώρας μας σε αυτή την υπόθεση.

Άλλωστε είναι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την επανένωση των τμημάτων του Παρθενώνα αυτό που οδήγησε στην επιστροφή του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το αυτό ισχύει και για τα τρία θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό.

Επιπλέον, σε διεθνοπολιτικό επίπεδο υπήρξε και μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το Σεπτέμβριο του 2021, από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των Γλυπτών.

Η υπόθεση προχωρά εξαιρετικά καλά, σε πείσμα μιας επιπόλαιης μειοψηφίας, η οποία χωρίς να δίνει αγώνα για την σπουδαία εθνική υπόθεση προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θα «δανειστεί» τα γλυπτά και έτσι «θα αναγνωρίσει» την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Η θέση της πατρίδας μας δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό και ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξή του (16 Νοεμβρίου 2021) στο βρετανικό δίκτυο ITV, σύμφωνα με την οποία «τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο επειδή κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν. Η προσέγγιση ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό είναι αναχρονιστική. Θέλουμε τα Γλυπτά πίσω οριστικά. Και δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους».

Έτσι προχωράμε στον δρόμο του επαναπατρισμού της κληρονομιάς μας, έτσι θα συνεχίσουμε και στο τέλος θα τα καταφέρουμε!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ