Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο γρίφος της κάλπης: Τα 3 σενάρια για τον χρόνο των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, καθώς το τοπίο σχετικά με το χρόνο που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές παραμένει εξαιρετικά θολό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – που είναι ο μόνος που ξέρει την ημερομηνία-, κρατάει κλειστά τα “χαρτιά” του, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια για το πότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Το γεγονός πάντως ότι κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι “ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει την κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά”, καθιστά σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες, είναι σε άμεση συνάρτηση με το πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και εάν αυτό είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση.

Κρίσιμος παράγοντας εξακολουθεί να είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω των οποίων και για πρακτικούς λόγους δεν γίνεται να στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένο, τρία θεωρούνται τα πιθανότερα σενάρια ως προς τον χρόνο των εκλογών:

 

  • Εκλογές τον Απρίλιο:

Η 9η Απριλίου ήταν η επικρατέστερη ημερομηνία για εκλογές, αλλά το γεγονός ότι συμπίπτει με την Κυριακή του Θωμά, ίσως και να αλλάζει άρδην τα δεδομένα, λόγω των αντιδράσεων της Εκκλησίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής θα στηθούν στις 21 Μαΐου ή και λίγο νωρίτερα, στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εντολές. Το σενάριο έδειχνε ιδανικό, καθώς δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι θιασώτες του σεναρίου για εκλογές τον Απρίλιο δεν αποκλείουν – λόγω και των αντιδράσεων της εκκλησίας-, οι κάλπες να στηθούν μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 2 Απριλίου και οι δεύτερες στις 30 του ίδιου μήνα, ή την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Το γεγονός πάντως ότι οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν στη φράση “από τον Απρίλιου και μετά”, δείχνει ότι δεν είναι κυρίαρχο το συγκεκριμένο σενάριο. Ωστόσο, στην περίπτωση που κριθεί ότι ευνοεί την κυβέρνηση ότι θα μετακινηθούν στα χωριά τους λόγω της γιορτής του Πάσχα στις 16 Απριλίου οι συνταξιούχοι, που σε γενικές γραμμές είναι πιο κοντά στη Ν.Δ., ίσως καταστήσει κυρίαρχο το σενάριο για κάλπες στις 2 Απριλίου.

 

  • Εκλογές τον Μάιο:

Το δεύτερο σενάριο για εκλογές τον Μάιο, έχει αρχίσει να κερδίζει πολλούς οπαδούς το τελευταίο διάστημα. Όπως εξηγούν οι θιασώτες του, οι κάλπες θα στηθούν μία από τις Κυριακές του Μαΐου, ενώ οι δεύτερες θα γίνουν μια Κυριακή μετά τη λήξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ολοκληρώνονται στις 16 Ιουνίου. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει δυσκολίες, λόγω του ότι η προεκλογική εκστρατεία θα γίνεται εν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, όπου οι υποψήφιοι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια που κάνουν για να πετύχουν μια θέση στα ΑΕΙ. Το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται πλέον πιθανό, ενώ θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές απαιτείται και ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον πέντε εβδομάδων. Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις πρώτες εκλογές υπάρχει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα λάβουν οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως και 9 ημέρες, ενώ θα ορκιστεί και υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κάνει τις δεύτερες εκλογές. Στη συνέχεια θα πρέπει να προβλεφθεί και προεκλογική περίοδος τριών ή ακόμη και τεσσάρων εβδομάδων.

 

  • Εκλογές τον Ιούνιο:

Έως πρόσφατα το σενάριο για κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν από “χλωμό” έως απίθανο. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία και εξηγούσαν ότι οι κάλπες θα γίνονταν νωρίτερα. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά και όλα είναι υπό εξέταση. Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να βιάζεται, κάτι που σημαίνει ότι το σενάριο για ολοκλήρωση της 4ετίας είναι πλέον πιθανό. Εάν συμβεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μαζί με τον Κώστα Σημίτη, οι μοναδικοί πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τετραετία. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου, καθώς νωρίτερα θα είναι σε εξέλιξη οι πανελλήνιες και οι δεύτερες στις 9 Ιουλίου ή και αργότερα. Το πρόβλημα με βάση το συγκεκριμένο σενάριο έχει σχέση ότι η χώρα θα κάνει εκλογές εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα με τις προγραμματισμένες διακοπές των ψηφοφόρων, όπως και με τη νέα γενιά που δεν αποκλείεται να εργάζεται σε περιοχές μακριά από τον τόπο διαμονής της. Ζητούμενο επίσης με αυτό το σενάριο είναι τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία χρειαστούν και τρίτες εκλογές, που θα πρέπει να γίνουν τον Αύγουστο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ