Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Η χαλαρή ψήφος και ο… πήχης για αυτοδυναμία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων – φανερών και κρυφών-, στρέφει το βλέμμα του ο πρωθυπουργός, προκειμένου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για να πετύχει το στόχο της εκλογικής αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

Το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται, αλλά υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμοι παράμετροι που δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα και να φέρουν τα πάνω κάτω στην εκλογική αναμέτρηση.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι θα καθορίσει εάν η Ν.Δ. θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμενο για τα “γαλάζια” στελέχη είναι το ποσοστό που θα πάρει η Ν.Δ. στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με στόχο να τεθεί οριστικά νοκ άουτ ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη.

“Άλλο να ξεκινήσουμε από χαμηλά και άλλο από ψηλά”, λένε με νόημα και εξηγούν ότι αυτό που προέχει είναι να γίνει σαφές το κυβερνητικό διακύβευμα σχετικά με την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, με αιχμή τα θέματα της ακρίβειας, των παρακολουθήσεων, αλλά και της διαφάνειας με υποθέσεις όπως αυτές Πάτση και Χειμάρα.

 

Η… προοπτική

Ωστόσο, θεωρούν βέβαιο ότι η μεσαία τάξη που δίνει πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις θα πάρει τις αποφάσεις της με βάση το ποιος αρχηγός και ποιο κόμμα δίνουν ελπίδα και προοπτική για καλύτερες ημέρες.

Με δεδομένο ότι και ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. έχουν καλύτερες δημοσκοπικές επιδόσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα παραμείνει στη διακυβέρνηση.

 

Τα διλήμματα

Ωστόσο, η “κάλπη είναι γκαστρωμένη”, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκη, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τέτοιο που να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεμονίας του πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου για να προφυλάξουν τα νώτα τους και να μη βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις την βραδιά των πρώτων εκλογών έχουν αρχίσει από τώρα να παίρνουν τα μέτρα τους και να θέτουν σκληρά διλήμματα.

Το πρώτο από αυτό έχει σχέση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την υπενθύμιση στα μεσαία εισοδήματα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν λόγω της φορολογικής τους αφαίμαξης.

 

Αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Στην ουσία, αυτό που επιχειρεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αποδόμηση του κ. Τσίπρα και η επανασύσταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που έφερε το 2019 τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της Ν.Δ. και θα δημιουργηθεί μια νέα ισχυρή συμμαχία στην κοινωνία που θα υποχρεώσει σε νέα ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

“Όχι” σε χαλαρότητα

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι πρώτες κάλπες θα γίνουω με απλή αναλογική, τα στελέχη του Μαξίμου, επιχειρούν να βάλουν τέλος στα σενάρια περί χαλαρής ψήφου, καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Άπαντες μάλιστα επισημαίνουν ότι η ψήφος της πρώτης Κυριακής θα δείξει και τη δυναμική που έχουν τα πολιτικά κόμματα και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις πιθανότητες για αυτοδυναμία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται:

-η επιθετική πολιτική όχι μόνον απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να περιοριστεί η δυναμική του,

-τα μέτρα στήριξης, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό.

 

 

Ο… πήχης

Η επίθεση φιλίας σε ειδικά εκλογικά ακροατήρια, όπως οι νέοι, οι γυναίκες και οι νέες οικογένειες, έχουν ως στόχο να αυξήσουν τη δυναμική της Ν.Δ. όταν έρθει η ώρα της πρώτης Κυριακής με την απλή αναλογική.

Στόχος πλέον δεν είναι απλώς και μόνο η νίκη στις πρώτες κάλπες, αλλά και ένα “καθαρό” ποσοστό, που θα στέλνει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. θα είναι αυτοδύναμη στις δεύτερες εκλογές.

“Γαλάζια” στελέχη εξηγούν ότι στην περίπτωση που η κάλπη βγάλει μια διαφορά τεσσάρων και πάνω μονάδων της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει γίνει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα.

Τα ίδια στελέχη, τοποθετούν τον πήχη της Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές στο 33,5%, με το σκεπτικό ότι είναι ένα ποσοστό που δίνει δυναμική για επιτευχθεί ο στόχος του 37,5%-38% στις δεύτερες που χαρίζει και την αυτοδυναμία.

Όπως εξηγούν με τα διλήμματα που θα τεθούν στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες, η Ν.Δ. έχει τα περιθώρια να κερδίσει άλλες τέσσερις μονάδες και να εξασφαλίσει άλλη μια τετραετία στο τιμόνι της χώρας.

Στην περίπτωση μάλιστα που τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι κάτω του 10%, τότε σύμφωνα με τα “γαλάζια” στελέχη δύσκολα “περνάει” το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ