Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο… άτρωτος Μητσοτάκης και η “μάχη” της 2ης θέσης

Δημοσιεύθηκε

στις

*Γιατί είναι κυρίαρχος ο πρωθυπουργός

*Τι δείχνουν οι έρευνες κοινής γνώμης

*Τα προβλήματα Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

*Ζυμώσεις & παρασκήνιο στην Κεντροαριστερά

Την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη – που τον καθιστούν άτρωτο- και τη μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση, επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί.

Η κυριαρχία του πρωθυπουργού σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι κατάφερε να καταλάβει το ζωτικό χώρο του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα περιθώρια ανασύνταξης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ να είναι ελάχιστα.

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών με την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να είναι μοναδικός που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους αγρότες, οι οποίο κατέφυγαν στο Μαξίμου, γιατί ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει το κύρος και το πολιτικό εκτόπισμα για να τους βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Μητσοτάκη “άτρωτο τρεις είναι οι πλέον λογικές εξηγήσεις:

1. Το αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς που εμπνέει στους πολίτες

2. Η αποτελεσματικότητα του στην επίλυση προβλημάτων

3. Η ταύτισή του με την προσδοκία για καλύτερες ημέρες.

Καταλληλότερος και δημοφιλέστερος

Αυτοί οι τρεις παράγοντες επιβεβαιώνονται και στη δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμού του Politic, όπου ο κ. Μητσοτάκης, θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός.

Ειδικότερα, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργός, οι απαντήσεις είναι οι εξής:

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 43%

-Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στη 2η θέση με 13% (από το 12% της προηγούμενης έρευνας) και

-Ο Νίκος Ανδρουλάκης τρίτος με 7% (από το 8%).

Παρά την κυριαρχία Μητσοτάκη και αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει τη σημασία του, το αίσθημα δυσπιστίας παραμένει υψηλό, αφού το 37% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις.
Στη δημοφιλία των αρχηγών, οι περισσότεροι (57,3%) ναι μεν δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπόλοιπων αρχηγών.

Η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (32,9%) ανεβαίνει ακόμη περισσότερο από την προηγούμενη φορά (31%), με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ να αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 19,5% και στην πέμπτη θέση ο κ. Ανδρουλάκης με ποσοστό 18,7%.

Μικρή δημοσκοπική φθορά

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό, ότι ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. έχουν μικρή δημοσκοπική φθορά, παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Κυβερνητικά στελέχη ναι μεν αναγνωρίζουν τη μικρή δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. σημειώνουν όμως ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για την κυβέρνηση, όταν η κοινωνία αρχίσει να διαπιστώνει τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων.

Κασσελάκης ή Ανδρουλάκης;

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι ποιος από τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη μπορεί να κερδίσει τη μάχη της Κεντροαριστεράς, ώστε στη συνέχεια να γίνει το αντίπαλο δέος του κ. Μητσοτάκη.

Στην παρούσα φάση, σαφή απάντηση δεν υπάρχει, καθώς τα ποσοστά και των δύο κομμάτων είναι πολύ χαμηλά στα επίπεδα του 11%-13% και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εξαχθούν ευδιάκριτα συμπεράσματα.

Στη δημοσκόπηση για παράδειγμα της Interview ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη δεύτερη θέση καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 11,9% (από 12,8%) ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11% (από 11,8%).

Σε άλλες έρευνες κοινής γνώμης όμως το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τη δεύτερη θέση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις ευρωεκλογές θα υπάρξει μια αμφίρροπή μάχη μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων.

Μουρμούρες και ζυμώσεις

Η απόλυτη ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την αδυναμία τόσο του κ. Κασσελάκη όσο και του κ. Ανδρουλάκη να αρθρώσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης προκαλεί μουρμούρες σε πολλά στελέχη.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι είναι αναγκαία μια νέα ενότητα που θα βάλει τέλος σ’ αυτή την κυριαρχία και θα ανοίξει το δρόμο για να εκφραστούν ευρύτερες δυνάμεις από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι οι ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη και ότι η κοινή εκδήλωση με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη δεν ήταν παρά μόνον η αρχή.

Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης με τίτλο “απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος”, έστειλαν σαφές μήνυμα για το πως πρέπει να πορευτεί συνολικά ο χώρος για να ανακτήσει την ηγεμονία στην κοινωνία.

Μεταξύ αυτών που έδωσαν το παρών ήταν ο Γιώργος Ιωακειμίδης, υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής και πρώην δήμαρχος Ρέντη, αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, όπως ο Γιώργος Καββαθάς από την ΓΣΕΒΕΕ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ