Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Νισάφι πια με τα fake news της Τουρκίας!”, του Φώτη Καρύδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Φώτη Καρύδα, Δημοσιογράφου και Πολιτευτή Βορείου Τομέα Ν.Δ. στο Χ-τύπο

 

Η Τουρκία μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο –όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών– μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια προκλητική ανάρτηση για την Ελλάδα, στο Twitter, κατηγορώντας τη χώρα μας: «Η Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών μας. Ποτέ δεν αφήσαμε μόνους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και ποτέ δεν θα τους αφήσουμε» έγραψε σχετικά.

Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ακολουθεί συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.

Είναι απορίας άξιον –συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών– πώς η Τουρκία επικαλείται τη Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ιμβρο και Τένεδο η ελληνική μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Σήμερα οι περίπου 3.000 Ελληνες που ζουν στην Τουρκία, με πρωτοστάτη και πνευματικό ηγέτη τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να μείνει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία, αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί ελληνική μειονότητα που στο παρελθόν υπέστη ανελέητο διωγμό που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είναι καθήκον μας να τιμούμε για πάντα τον προσφυγικό ελληνισμό και να αναβιώνουμε τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων μας.
Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ