Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Τα «νταηλίκια» και οι επιδιώξεις του «Σουλτάνου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τις γεωπολιτικές ισορροπίες και ο «Σουλτάνος» που έχει χτίσει «μέτωπο» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρεί μέσα από απειλές και προκλήσεις να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Το «θα έλθουμε ένα βράδυ ξαφνικά», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη με τη φράση «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», γεγονός που καθιστά σαφές, ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ερντογάν αφήνει να αιωρείται η απειλή, ότι όπως έγινε το 1974 στην Κύπρο, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και τώρα με μια ξαφνική επίθεση και απόβαση στην Ελλάδα. Εάν τώρα προσθέσει κανείς στις καθημερινές πολεμικές απειλές, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας -Άγκυρας είναι στο μηδέν, γίνεται αντιληπτό ότι τα πάντα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.

Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της τουρκικής διπλωματίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φτάσει ακόμη και στα άκρα με την Ελλάδα.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι η ρητορική έντασης από τον «Σουλτάνο» και τους συνεργάτες του διαμορφώνει συνθήκες αβεβαιότητας που υποχρεώνει την Αθήνα σε πλήρη ετοιμότητα. Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τόσο οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο μέσω υπερπτήσεων όσο και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

Το…εσωτερικό

Οι πολεμικές ιαχές σχετίζονται με τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία εντός του επόμενου έτους, με τον Ερντογάν να θέλει να εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο για να αυξήσει τη δυναμική του.

Η ηγεμονία του στη γειτονική χώρα λόγω της ακρίβειας και της κατάρρευσης της λίρας κινδυνεύει και ο «Σουλτάνος» αντιμετωπίζει την κρίση με την Ελλάδα ως όχημα για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η αποδυνάμωσή του κ. Ερντογάν, τον υποχρεώνει να αυξάνει τη ρητορική της έντασης, καθώς η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου, φτάνει στο σημείο να τον κατηγορεί, ότι…. δειλιάζει μπροστά στην Ελλάδα.

 

Εκφοβισμός

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πορεύεται η Τουρκία στο δρόμο προς τις εκλογές και το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ο Ερντογάν.

Σαφής απάντηση ασφαλώς και δεν υπάρχει από τη στιγμή που χαρακτηρίζεται ως απρόβλεπτος, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να κάνει επίδειξη δύναμης στη βάση της στρατιωτικής ισχύος.

Υπ’ αυτή την έννοια δύο είναι οι βασικές του επιδιώξεις:

1.     Εκφοβισμός: Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με ένοπλη αντιπαράθεση παρά το ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα, είναι πλέον κατάλληλα εξοπλισμένη. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να εκφοβίζει μέσω της απειλής «θερμού» επεισοδίου για να επιβάλλει τις δικές του θέσεις. Στην ουσία δηλαδή ο «Σουλτάνος», επιδιώκει η Αθήνα να κάνει πίσω στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και να τη σύρει σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης, ξεχνώντας βέβαια ότι πάγια θέση είναι πως υπάρχει μια και μόνο διαφορά αυτή για την υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι ο στόχος του κ. Ερντογάν είναι η δημιουργία γκρίζων ζωνών.

2.     Ρήγμα στο ΝΑΤΟ: Η τουρκική διπλωματία αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εκφοβισμοί και οι απειλές δεν αποκλείεται να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο απειλών για ρήγμα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υποχρεωθούν οι ΗΠΑ να αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας. Η έως τώρα στρατηγική της Ουάσιγκτον βέβαια, κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και με τους S-400 και τα F-16.

 

Ο Μακρόν

Η Αθήνα μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά βαρύ κλίμα, χαράσσει γραμμές άμυνας, για να υποχρεώσει τον κ. Ερντογάν και την επιθετική τουρκική διπλωματία σε άτακτη υποχώρηση από τα νεο-οθωμανικά αφηγήματα.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά προβληματική η διαρκή επιθετικότητα την οποία εκπέμπει η γειτονική χώρα.»    Σημείωσε δε, πως δεν μπορεί να διανοηθεί μία σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε μία επιθετική κίνηση, «η απάντηση θα ήταν απολύτως καταλυτική».

Τα δυνατά «όπλα» της Ελλάδας σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι το «χτίσιμο» νέων συμμαχιών και οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι έχουν απομονώσει την τουρκική διπλωματία.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης στο Παρίσι με τον Ε. Μακρόν ο οποίος καταδίκασε την εμπρηστική ρητορική του κ. Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας. «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο , στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ