Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Το σχέδιο για καλύτερη Υγεία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη στο Χ-τύπο

Η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς αλλά και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε τον τόνο του επόμενου γύρου της κυβερνητικής προσπάθειας για μια Ελλάδα, που ανταπεξέρχεται επιτυχώς τις δοκιμασίες του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και, όπως ήταν αναμενόμενο, εξήγησε σε όλες και όλους τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στον τομέα της Υγείας.

Πρώτα απ΄ όλα, ένα έργο πνοής για τον τόπο είναι η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου θα δίδεται έμφαση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θα πρέπει να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Όσοι Έλληνες ζουν στην περιφέρεια θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η περίθαλψή τους θα είναι ποιοτική, όπου κι αν εκείνοι επιλέξουν να απευθυνθούν.

Είναι σημαντικό αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ: «Αυτός ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας πρέπει επιτέλους να προχωρήσει. Γιατί πολλές φορές βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να έχουμε νοσοκομειακές δομές σε πολύ κοντινή απόσταση και τελικά καμία από αυτές τις δομές να μην είναι σωστά στελεχωμένη. Και να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να έχουμε γιατρούς οι οποίοι κάνουν ελάχιστα, ας πούμε, χειρουργεία σε μια δομή, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ζήτηση για τόσα χειρουργεία σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο».

Με τις δεσμεύσεις του εξορθολογισμού και του μη κλεισίματος οποιασδήποτε δομής θα πορευτεί το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα.

Τα δείγματα γραφής από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες μας είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπόθεση του οικογενειακού γιατρού. Περισσότεροι από 3.000 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα και είναι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια οι συμπολίτες μας οι οποίοι που έχουν ήδη βρει δωρεάν προσωπικό γιατρό.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες μας ενδυναμώνονται με ταχείς ρυθμούς. Τώρα τρέχει η προκήρυξη για τη μόνιμη πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, γίνονται προσλήψεις για ιατρικό προσωπικό, και το μισθολόγιο, με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού αναμορφώνεται με μία έκτακτη ενίσχυση των γιατρών του ΕΣΥ από 1/1/23. Είναι άδικο για τη χώρα και το λαό να εκπαιδεύονται γιατροί στην πατρίδα μας και να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες επειδή ο μισθός που τους δίδεται από το ΕΣΥ δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

Με καλά σχεδιασμένη αξιοποίηση των υποδομών, με την μισθολογική ενίσχυση του προσωπικού και ενδυνάμωση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, μπορούμε να είμαστε σίγουρες και σίγουροι ότι κάθε ημέρα γράφεται ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία της δημόσιας υγείας της πατρίδας μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ