Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Απαρχή θετικού κλίματος”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον χορό του ανάδρομου και όλα είναι πιθανά, στον Μπάιντεν επιτίθενται τζιτζίκια, στον Μακρόν επιτίθενται νεαρός και τον χαστουκίζει, κατά τη διάρκεια περιπάτου του στην νότια Γαλλία.

Στην Ελλάδα δεν πλήττουμε ποτέ: Προανακριτική για την υπόθεση τηλεοπτικών αδειών με εμπλεκόμενο τον πρώην υπουργό Ν. Παππά, πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, κορονοπάρτι με άνω των 2.000 «καλεσμένων», αντιεμβολιαστές έτοιμοι να τινάξουν την «μπάνκα στον αέρα». Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει σοβαρές προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και να μη ξανακλείσουν οι επιχειρήσεις και εν γένει η οικονομία.

Η ελληνική οικονομία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα. Μηνύματα ότι εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης και σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λαμβάνουμε από μια σειρά θεσμών που την αξιολογούν, όπως από τον ΟΟΣΑ. Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού. Η εκτίμηση είναι ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%. Ακόμα πιο δυναμικές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το 2022 που εκτιμά ανάπτυξη ύψους 5%.

Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε πέρυσι στο ΑΕΠ της, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Τους τελευταίους 9 μήνες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον Moody’s και τον S&P.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%, κατατάσσοντάς την στις τέσσερις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ.

Παρά τις πιέσεις από την πανδημία, τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, απορρόφησαν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία, μειώθηκε το 2020 στο 16,4%, από 17,3% το 2019. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκε σημαντικά στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 75,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η Ελλάδα άντλησε συνολικά 27,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλό κόστος από τον Ιούλιο του 2019. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ESI) έφτασε σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο.

Υπήρξαν ξένες άμεσες επενδύσεις όπως της Microsoft που επέλεξε την Ελλάδα για το νέο data center της, της Pfizer που ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου κόμβου στη Θεσσαλονίκη και της Volkswagen (και του πιλοτικού προγράμματός της) για ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια. Οι παραπάνω θετικοί δείκτες και εξελίξεις διαψεύδουν τις Κασσάνδρες που προβλέπουν απίστευτα δεινά. Οι κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές αποδίδουν, διαμορφώνοντας στέρεη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε.

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ