Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

ΔΣ ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε με τη συμμετοχή της Ε. Ράπτη – Εκλογικός νόμος, διαχείριση αποβλήτων και λήξη συμβάσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την συμμετοχή των προέδρων των ΠΕΔ.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, με την ιδιότητά της ως Εθνικής Συντονίστριας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που αφορά στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αξιοποιώντας σύγχρονα οπτικοακουστικά εργαλεία κι έχοντας διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει να αυξήσει την αποδοχή του μηνύματος της και γι αυτό ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δ. Παπαστεργίου: Μας δικαιώνει ο νέος Εκλογικός Νόμος 

Στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι « το νέο εκλογικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιούργησε ο Κλεισθένης και βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στους πολίτες.

Η ΚΕΔΕ πέτυχε να υιοθετηθούν στο νέο Ν/Σ οι θέσεις της αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια διαβούλευσης. Όμως η επόμενη μεγάλη πρόκληση, είναι να υιοθετηθούν οι απόψεις της ΚΕΔΕ στο Ν/Σ που αφορά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Δήμων, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συστηματική δουλειά από πλευράς ΚΕΔΕ μέσα στο καλοκαίρι και πιθανόν να διοργανωθούν και συνεδριακές διασκέψεις για το λόγο αυτό. Οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΣ και πρέπει να πιέσουμε ώστε να γίνουν δεκτές για μια πιο ισχυρή και αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεων που υπήρχαν και στη Βουλή από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους ανθρώπους των κοινοτήτων οι οποίοι αντέδρασαν και κάποιες φορές λίγο ακραία. Στη Βουλή κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν συζητούσαν για τον Εκλογικό Νόμο αλλά για την ΚΕΔΕ και την δική μου παρουσία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χέρι-χέρι θα πάμε να λύσουμε τα προβλήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν υπάρχουν πλέον οι Κοινότητες όπως τις είχαμε συνηθίσει. Με μια ισχυρή, δυνατή, ευέλικτη, αυτόνομη και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα σε πόλεις και χωριά».

Συζήτηση για τη διαχείριση των αποβλήτων

Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση κι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.Το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα όσον αφορά την φιλική προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναγνωρίζεται σωστά ο κομβικός ρόλος των Δήμων, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πολλές από τις διατάξεις του, παρά το γεγονός ότι έρχονται να καλύψουν λάθη και ολιγωρίες ετών, δεν αντιμετωπίζουν δίκαια την αυτοδιοίκηση και υπάρχουν προβλέψεις, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες δυσανάλογα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ πάνω στο σχέδιο νόμου.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν τη βάση της δουλειάς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η ΚΕΔΕ να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των διατάξεων που καλύπτουν τον τομέα των στερεών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μην περιέχει άρθρα που προβλέπουν μόνον νέες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ, χωρίς να διασφαλίζονται παράλληλα οι νέοι πόροι που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στα όσα προβλέπονται .

 

Ανησυχία στους Δήμους για τη λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων

Πολλοί Δήμοι ανησυχούν για το τι θα γίνει με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις παρατάσεις των συμβάσεων Covid.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα κοινωφελής έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να προσλάβουν προσωπικό μέσα στον Αύγουστο.

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ακόμη ότι υπάρχουν αιτήματα από πολλούς εργαζόμενους στα οκτάμηνα για παράταση πλέον των δύο μηνών. «Μεταφέρουμε την αγωνία μας αλλά αισθάνομαι ότι δεν θα είναι εύκολη μια νέα τέτοια παράταση ελλείψει χρημάτων» είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Επίσης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει με επιστολή της την παράταση των συμβάσεων Covid που λήγουν αφού ακόμη οι συνθήκες επιβάλουν την παρουσία επιπλέον προσωπικού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ