Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

ΠΕΣΥ Αττικής: Εγκρίθηκε η ΜΠΕ του έργου «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής»

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε από το ΠΕΣΥ Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής».

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά.
Εισηγητής ήταν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης και κεντρικός ομιλητής ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη έγκριση της Μελέτης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διοίκησης να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Σχολιάζοντας την κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμανε: «Παραλάβαμε μια βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα. Με τη νέα εγκατάσταση εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, δίδεται λύση στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή των νέων μονάδων, αξιοποιείται και το βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα προηγούμενα χρόνια τα περί ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ήταν συνθήματα που ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Οι προηγούμενες διοικήσεις, όχι μόνο δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο την ανακύκλωση, αλλά λόγω της απραξίας τους και προκειμένου να μην μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο αποφάσισαν να επεκτείνουν τον ΧΥΤΑ στη Φυλή που υποσχόταν ότι θα κλείσει. Εμείς όμως κάνουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις πράξη. Οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της Πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ προχωρούν σταθερά στην υλοποίηση του σχεδίου για ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. «Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Βάζουμε τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε με σταθερά βήματα. Δε θα επιτρέψουμε οι πολίτες της Αττικής να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους. Στόχος είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών».
Τι περιλαμβάνει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας
Στις εισηγήσεις τους τόσο ο κ. Παπαδάκης, όσο και ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκαν στα οφέλη της νέας εγκατάστασης. Ειδικότερα όπως ανέφεραν με την νέα εγκατάσταση προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ εξασφαλίζεται η συλλογή του βιοαερίου και η μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία διατίθεται στη ΔΕΗ. Επιπλέον στο νέο κύτταρο θα γίνεται καθημερινή κάλυψη του ανάγλυφου με στόχο τον σημαντικό περιορισμό των οσμών.
Ο σχεδιασμός βασίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες:
1) Τη στροφή προς την κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων,
2) Ρεαλιστικές λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα
3) Ενίσχυση της ανακύκλωσης, μια στρατηγική επιλογή «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Βασικοί στόχοι
  • Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
• Δημιουργία 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.
• Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
• Παραλαβή σταδιακά 60 φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά
• Επικαιροποιούνται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
• Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο μεταβατικό διάστημα.
• Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών νέων «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό
• Παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής.
• Προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
• Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
• Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής στον ΕΔΣΝΑ που ισχύει από 1-1-2021, με την οποία δίνεται κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ