Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Οικονομία: Οι μειώσεις φόρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνολικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες και που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης, στις 18:00, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το γενικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, σε ειδική παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Οι στοχευμένες μειώσεις φόρων

Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

– η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια,

 – η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα

– η προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων

– η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13% (καφές, αναψυκτικά, χυμοί και τσάι).

Αν και οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα επιδράσουν αρνητικά στα δημόσια έσοδα, καθώς δεν γίνονται σε μια περίοδο αυξημένης κατανάλωσης,  ωστόσο εκτιμάται πως θα στηρίξουν την πληττόμενη ζήτηση.

Ο στόχος είναι να προσφέρουν για ένα βραχυπρόθεσμο διάστημα στήριξη στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, ώστε να περιοριστούν οι ήδη μεγάλες απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων των κλάδων αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ