Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026
23.9 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026

    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 18,4% στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Ισχυρές πιέσεις στο κόστος εισαγωγών καταγράφει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Απρίλιο του 2026.

    Ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία σημείωσε ετήσια αύξηση 18,4%, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2025 είχε καταγραφεί μείωση 6,3%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική των ανατιμήσεων.

    Η ενέργεια οδηγεί τις αυξήσεις

    Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του δείκτη είχαν οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 31,1%. Αντίθετα, οι εισαγωγές από χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν πολύ ηπιότερη αύξηση, της τάξης του 2,5%.

    Οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από την ενέργεια, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει ετήσια αύξηση 65,3%. Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, καθώς και στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Φόβοι για νέα πίεση στις τιμές

    Η εξέλιξη θεωρείται ανησυχητική, καθώς ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών λειτουργεί συχνά ως πρόδρομος δείκτης για το κόστος παραγωγής και τις τελικές τιμές στην αγορά.

    Όταν οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος σε πρώτες ύλες, καύσιμα και βιομηχανικά προϊόντα, μέρος αυτής της αύξησης μπορεί να μετακυλιστεί σταδιακά στους καταναλωτές, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

    Παρότι ο μέσος δείκτης του τελευταίου δωδεκαμήνου εξακολουθεί να εμφανίζει οριακή μείωση 0,2%, η απότομη επιτάχυνση των τελευταίων μηνών ενισχύει τις ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως εάν οι διεθνείς τιμές ενέργειας και βασικών εισαγόμενων προϊόντων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

     

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ