Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ως έχει η κυβέρνηση: Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε στον «πάγο» τον ανασχηματισμό  

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήθος σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα άλλαζαν άρδην τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Η φημολογία μάλιστα ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ανασχηματισμό προς τα τέλη Αυγούστου με στόχο να κάνει μια νέα αρχή με την ομιλία του στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όσοι γνωρίζουν βέβαια τον πρωθυπουργό, λένε με νόημα ότι ξέρει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, να μην λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και το κυριότερο να μην επηρεάζεται από τις ανάγκες της συγκυρίας. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα, το γεγονός ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν άνετο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το καθαρό μήνυμα ότι οι πρόωρες κάλπες θα έβαζαν τη χώρα σε περιπέτειες και μεγάλη αβεβαιότητα, δηλώντας ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να ολοκληρωθεί.

Στο θέμα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κατι που έγινε σαφές με τα όσα είπε στο περιθώριο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίμηση ότι τα προβλήματα που θα προκαλέσει ένας ανασχηματισμός, θα είναι περισσότερα από αυτά που θα κληθεί να επιλύσει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

 

Δύσκολη συγκυρία

Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα για να γίνει αντιληπτό γιατί ο πρωθυπουργός, δεν έχει διάθεση για ανασχηματισμό με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, που θα  ανακάτευε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική «τράπουλα».

  1. Ο πρώτος και βασικός έχει σχέση με την πορεία της οικονομίας και τη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα τόσο τον προϋπολογισμό της χώρας, όσο και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
  2. Ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται απολύτως τον Χρήστο Σταϊκουρα και τυχόν απομάκρυνσή του θα έστελνε λάθος μηνύματα στην αντιπολίτευση, τα οποία θα εκμεταλλευόταν η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.
  4. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον οποίο η σχετική φημολογία δεν επιβεβαιώνεται.
  5. Με δεδομένο λοιπόν, ότι οι ισορροπίες στην οικονομία και τα εθνικά θέματα είναι εξαιρετικά λεπτές είναι δύσκολο να αλλάξουν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.
  6. Εάν άλλαζαν χέρια κομβικά υπουργεία, θα πρέπει να δοθεί στους νέους υπουργούς και ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να ενημερωθούν  για τα χαρτοφυλάκια τους, που με τόσα μέτωπα ανοιχτά δεν υπάρχει.

 

«Γαλάζιοι» βουλευτές

Στην παρούσα φάση, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση για ένταξη στελεχών με τεχνοκρατικό προφίλ στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κάνει στροφή στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Αυτό υπό προϋποθέσεις θα σήμαινε ότι στο νέο υπουργικό σχήμα θα έμπαιναν βουλευτές από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είτε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα, είτε υποεκπροσωπείται.

Αυτή τη λύση ο πρωθυπουργός θα τη συζητούσε υπό προϋποθέσεις, αλλά το ερώτημα για άλλη μια φορά είναι εάν θα οδηγούσε σε ουσιαστικές λύσεις, ή θα προκαλούσε νέα και μεγαλύτερα προβλήματα.

Για παράδειγμα, οι βουλευτές που θα έμπαιναν στην κυβέρνηση θα έπαιρναν προβάδισμα σε σχέση τους συνυποψήφιους τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια και θα διαμορφωνόταν κλίμα γκρίνιας και δυσαρέσκειας.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε «αστοχίες» με πρόσωπα, που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και μάλιστα στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας.

 

Κεντρώα ανοίγματα

Η έως τώρα στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, δείχνει επιμονή στο άνοιγμα προς το λεγόμενο κεντρώο χώρο με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και μια έμμεση πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κυβερνητικές θέσεις για τέτοια στελέχη που έχουν και εκσυγχρονιστικό προφίλ, ασφαλώς και θα μπορούσε να βρει ο πρωθυπουργός, αλλά τυχόν ένταξή τους, θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από «γαλάζιους» βουλευτές που θα έμεναν εκτός.

 

Στοχευμένες αλλαγές

Ακόμη ένας λόγος που δείχνει ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες το σενάριο ενός ανασχηματισμό είναι η τακτική που έχει ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα αυτό ως πρωθυπουργός.

Η στρατηγική του έδειξε ότι αποφεύγει τους σαρωτικούς ανασχηματισμούς και προτιμά μικρές και στοχευμένες αλλαγές, που δίνουν πόντους στην κυβέρνηση.

 

Μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός μάλιστα φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του, ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει τη «μάχη» με τα ίδια πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι πως ο δύσκολος χειμώνας που ακολουθεί, απαιτεί δουλειά δίπλα στους πολίτες και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ