Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Θερινή ανάπαυλα και ψυχική υγεία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

 

Το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη είναι εποχές, όμορφες όπως όλες, αλλά γεμάτες μέριμνες. Τα σχολεία των παιδιών, οι εργασιακές υποχρεώσεις των μεγάλων, οι μέριμνες όλων, απαιτούν κάματο και προσοχή. Το άγχος να τα προλάβουμε όλα, η φροντίδα να είμαστε άψογοι στα καθήκοντά μας, οι πιεστικές προθεσμίες ολοκλήρωσης έργων αποτελούν το «μενού» της καθημερινότητας.

Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο στις συνειδήσεις όλων με μια μικρή ή μεγάλη «απόδραση» από τα συνηθισμένα, με μια βραχεία ή κάπως πιο μακρά ανάπαυλα. Το καλοκαίρι, μάλιστα, είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη εποχή – ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: επειδή αποφορτίζονται από τη σωρευμένη κούραση, το στρες και το «τρέξιμο» των υπολοίπων εποχών.

Δεν είναι πολυτέλεια οι διακοπές, αλλά πανανθρώπινη ανάγκη. Όπως όλα τα απλά πράγματα, που απευθύνονται στο σύνολο των μελών της κοινωνίας, οι διακοπές, η άδεια από την εργασία, το ταξίδι σε τόπους άγνωστους ή οικείους, είναι εξαιρετικές «συνταγές» για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας μας.

Ο ελληνικός λαός, εδώ και χρόνια δοκιμάζεται από μια σειρά πρωτόγνωρων σε βάθος και ένταση κρίσεων: από την κρίση δανεισμού και τα Μνημόνια μέχρι τις κλειστές τράπεζες και τα κάπιταλ κοντρόλς του ΣΥΡΙΖΑ κι από το μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία μέχρι την πανδημία της covid-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διεθνές ράλι των αυξήσεων στα καταναλωτικά αγαθά και στο κόστος της ενέργειας.

Οι διακοπές, η ξεκούραση και η αλλαγή παραστάσεων έχουν τεράστια σημασία για την ψυχική υγεία του λαού μας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζει διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού. Η χαλάρωση, το «φρενάρισμα» του οχήματος της καθημερινότητάς μας, κρίνονται απαραίτητα, ώστε να συγκεντρωθούν δυνάμεις για την υπόλοιπη χρονιά.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν δώσει σε καθημερινή βάση αγώνες για την επιστροφή στην κανονικότητα, αντιμετωπίζοντας κρίσεις και δοκιμασίες, που δεν έχουν αντιμετωπίσει πολλές κυβερνήσεις μαζί!
Αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε δίπλα στους ευάλωτους, σε αυτούς που δεν έχουν, που δεν μπορούν.
Είμαστε πάντα δίπλα στον κάθε Έλληνα πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη, πλάι σε κάθε συμπολίτη μας που δοκιμάζεται.

Και αυτό το αποδεικνύουμε και στον τουρισμό, καθώς φέτος δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες οικονομικά αδύναμες οικογένειες να κάνουν τις διακοπές τους σε ταξιδιωτικούς προορισμούς όλης της χώρας, τόσο με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», όσο και με το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός και τα ειδικά προγράμματα, για να στηριχθούν τουριστικά περιοχές που έχουν πληγεί, όπως η Βόρεια Εύβοια και η Σάμος.

Ευχή όλων είναι το επόμενο διάστημα, να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο γαλήνιο και αρμονικό και όλοι να περάσουν όμορφες, ποιοτικές στιγμές με την οικογένεια και τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ