Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μέχρι τελικής πτώσης η σύγκρουση μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα – Τι ακολουθεί αμέσως μετά την εκεχειρία του 15Αύγουστου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι μήνες που ακολουθούν έως τις εκλογές θα είναι εξαιρετικά «θερμοί».

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής της σκληρής γραμμής στην οποία προσανατολίζονται και είναι πλέον βέβαιο, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο».

Μια πρώτη γεύση της σύγκρουσης, δίνεται με τις πυρκαγιές, γεγονός που καθιστά σαφές ότι αμέσως μετά την εκεχειρία του 15Αύγουστου, θα γενικευτεί και θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

Στο επίκεντρο της μεγάλης σύγκρουσης θα βρεθεί η οικονομία, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Η αρχή θα γίνει με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι δύο μονομάχοι των εκλογών, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, για να κερδίσουν την ηγεμονία στη μεσαία τάξη που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις. Μείζονος σημασίας θέματα άλλωστε, όπως είναι η ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού, διαμορφώνουν συνθήκες μετωπικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαίλαπα που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οδηγεί στον πιο  δύσκολο χειμώνα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Χωρίς όπλα

Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν με τη στάση τους ότι δεν έχουν κατάλληλα «όπλα» για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, που οδηγεί τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας.

Η πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατά 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο έως την άνοιξη, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα προσπαθήσει με τις δικές του δυνάμεις αντιμετωπίσει την ακρίβεια που προκάλεσε ο πόλεμος.

 

Κόκκινες γραμμές

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες συναίνεσης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν χαράξει τις δικές τους κόκκινες γραμμές, με στόχο να προσελκύσουν συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων για να κερδίσουν τη μάχη των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική.

 

Μεσαίος χώρος

Ο κ. Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι βασικός του στόχος είναι να γίνει ο αυθεντικός εκφραστής της μεσαίας τάξης και ευελπιστεί ότι με τη στρατηγική του θα επιβεβαιώσει την ηγεμονία του στο χώρο.

Στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, οι πολίτες θα επιλέξουν τον Κ. Μητσοτάκη χωρίς κανέναν δισταγμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το προβάδισμα του πρωθυπουργού και οι στενοί του συνεργάτες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης, θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη.

 

Πολιτική αλλαγή

Στην Κουμουνδούρου ερμηνεύουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την τρέχουσα συγκυρία και τις εξελίξεις που δρομολογούνται και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιδιώκουν να αναδείξουν τα διαχειριστικά ελλείμματα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ώστε να τα ταυτίσουν στη συνείδηση των πολιτών με το «επιτελικό κράτος». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κουμουνδούρου κάνει συνεχώς λόγο  για «ακρίβεια Μητσοτάκη», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια.

 

Κορονοϊός

Ένα άλλο μέτωπο που ενδεχομένως να πυροδοτήσει μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, είναι η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Η εξέλιξη του 6ου κύματος της πανδημίας είναι άκρως ανησυχητική, λόγω του ότι προκαλεί εκτίναξη των κρουσμάτων και αύξηση των θανάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι από το φθινόπωρο η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, γεγονός που θα οδηγεί σε νέα ακραία σύγκρουση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Μακράς διάρκειας

Εάν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, γίνεται σαφές ότι η χώρα οδηγείται σε μακρά προεκλογική περίοδο.

Το γεγονός αυτό, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στην οικονομία, όπου οι ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικά εύθραυστες και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν ως πρώτο στόχο να μην κάνουν κάποιο λάθος που θα τους στοιχίσει και να πάνε με τους καλύτερους γι’ αυτούς όρους στην κάλπη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ