Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ποιες χώρες στηρίζουν στρατιωτικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται για μια ακόμη ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τα στρατεύματα του Πούτιν να έχουν περικυκλώσει τη χώρα.

Είναι γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός υστερεί κατά πολύ αν και τις τελευταίες ώρες γίνεται λόγος για επιτυχείς επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων μέσω της χρήσης drones, Μάλιστα, μιλούν για πλάνα που όπως υποστηρίζουν δείχνουν την καταστροφή ρωσικού πυραυλικού συστήματος BUK από ουκρανικά drones.

Παρόλα αυτά, όσο στο πεδίο των μαχών η Ουκρανία αντέχει το σφυροκόπημα από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή, τόσο μεγαλώνει η διεθνής έμπρακτη ενίσχυση της αμυντικής της ισχύος, κυρίως από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Διεθνείς σχέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, η συνολική βοήθεια μέχρι της ΕΕ προς την Ουκρανία ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πιο συγκεκριμένα στο Κίεβο έχουν αποστείλει στρατιωτική και υλική βοήθεια οι εξής χώρες:

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.

Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα

Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες

Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη

Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους

Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.

Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό (και ανθρωπιστική βοήθεια)

Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ

Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες

Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει.

Διαφόρων ειδών βοήθεια αποστέλλουν στην Ουκρανία χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Ισραήλ.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ