Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας – Τι ζητούν οι δύο πλευρές για να επέλθει η ειρήνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι πρώτες συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή θα θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει».

Ξεκινά σε λίγα λεπτά η συνάντηση της ουκρανικής με την ρωσική αντιπροσωπεία σε λευκορωσικό έδαφος.

Στο Πριπιάτ έφτασε η ομάδα των Ουκρανών, που περιλαμβάνει – σύμφωνα με το Ria Novosti – τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Alexei Reznikov, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, η Μόσχα ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του το Κίεβο έχει εκφράσει την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά ούτε και στο τέλος των εχθροπραξιών που μαίνονται για πέμπτη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία ζητάει άμεση εκεχειρία

Το Κίεβο πρόκειται, παρόλα αυτά, να αξιώσει «άμεση» εκεχειρία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, «η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις».

«Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», σημειώνεται σχετικά.

Δέσμευση Λουκασένκο για απαγόρευση πτήσεων στο Πριπιάτ

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας διεξάγονται στο Πριπιάτ, στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμοποιήθηκε ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται στα λευκορωσικά εδάφη θα μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπείας, της συνάντησης αλλά και της επιστροφής τους», ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε νωρίτερα φωτογραφία από το τραπέζι γύρω από το οποίο θα κάτσουν οι διπλωμάτες των δύο χωρών.

«Στη Λευκορωσία όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένουμε τις δύο αντιπροσωπείες» έγραψε το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Τι θέλει η Μόσχα

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ