Ελάτε στην παρέα μας

YouTube

ΚΙΝΑΛ: Όσα έγιναν στο χθεσινό debate των 5 υποψηφίων – Οι απαντήσεις και οι… μπηχτές [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ήρεμο κλίμα χωρίς ωστόσο να λείψουν οι μπηχτές διεξήχθη χθες το βράδυ το debate ανάμεσα σε 5 από τους 6 υποψήφιους Προέδρους του ΚΙΝΑΛ, με τον Γ. Παπανδρέου να είναι αυτός που απείχε.

Οι κ.κ. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης επί δύο ώρες απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ανδριάννας Παρασκευοπούλου, Παύλου Τσίμα, Τάσου Παππά και Γιώργου Κουβαρά, αναπτύσσοντας τις θέσεις τους εφ’ όλης της ύλης.

Θέματα όπως η συγκυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, η εκπροσώπηση στη Βουλή αν εκλεγεί εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός, η θέση για τις γυναικοκτονίες, η συμφωνία των Πρεσπών, η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ και η ενότητα της παράταξης, καθώς και οι απόψεις τους για την διαχείριση της πανδημίας, τα εθνικά θέματα, την πράσινη ανάπτυξη κυριάρχησαν στο διάλογο μεταξύ τους.

Οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί που έλαβαν μέρος στην διαδικασία, επέλεξαν να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους, πέντε ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει τις περισσότερες «γωνίες» στις παρεμβάσεις του και τους υπολοίπους να επιλέγουν κυρίως γενικόλογες τοποθετήσεις, αποφεύγοντας να πάρουν θέσεις που συνεπάγονται εκλογικό κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Υγείας ρώτησε δύο φορές για τις θέσεις των υπολοίπων – και προφανώς του απόντος Γιώργου Παπανδρέου – για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο μόνος που απάντησε ήταν ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωστή απόφαση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, να την καταψηφίσει «χωρίς ακρότητες», όπως είπε.

 

 

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία των Πρεσπών δίχασε βαθιά το Κίνημα Αλλαγής, οδηγώντας στην αποχώρηση τόσο του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και σημαντικού τμήματος της ΔΗΜΑΡ.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης των δύο βασικών υποψηφίων που έλαβαν μέρος στην τηλεμαχία, ήταν το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και θα μπει στη Βουλή μετά από τις επόμενες εκλογές: ο ίδιος , απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο βουλευτής που θα τον εκπροσωπεί θα ανήκει στο δικό του ρεύμα ιδεών, προσθέτοντας ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και με σεβασμό στον κανονισμό λειτουργίας της, για να απαντήσει λίγο μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι το ζήτημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Μάλιστα, προς το τέλος της συζήτησης επεφύλαξε τον χαρακτηρισμό περί «νεογέρων» – μία «μπηχτή» που στο παρασκήνιο επιφυλάσσουν τα στελέχη του στον Νίκο Ανδρουλάκη.

 

Η κόντρα για τον ποινικό κώδικα

Στον θεματικό κύκλο για τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την αυστηροποίηση των ποινών.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε υπέρμαχος σκληρότερων ποινών, επικρίνοντας μάλιστα το κόμμα του για την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Απ’ την άλλη, ο κ. Καστανίδης διαφώνησε κάθετα με τον συνυποψήφιό του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές», ενώ εξήγησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυστηρές ποινές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ακόμη, ο Παύλος Χρηστίδης προχώρησε σε μία ερώτηση «σκληρή» προς τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις «γυναικοκτονίες» και τη μη αναγνώρισή τους από την κυβέρνηση στο νέο ποινικό κώδικα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι θα λάμβανε την απάντηση του πρώην υπουργού ότι έθεσε το θέμα στη Βουλή, καθώς και ότι διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τη ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

 

Οι θέσεις για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών και συγκυβέρνησης

Πάντως, στο θεματικό κύκλο για τις πολιτικές συνεργασίες, οι πέντε συνυποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ φάνηκαν να συγκλίνουν στις θέσεις τους, αφού έκαναν κριτική τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με τον έναν είτε με τον άλλον.

Ωστόσο, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για συμμαχία με τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και όχι με την ηγεσία του κόμματος. «Άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα και μίλησε για αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα».

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ