Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Έρχονται υποχρεωτικά rapid test για όλους – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται η προσπάθεια κυβέρνησης και ειδικών για αναχαίτιση της πανδημίας που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, με νέα μέτρα να εξετάζονται και πιο συγκεκριμένα να μελετάται η περίπτωση να επιβληθούν rapid test για όλους, τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους.

Κάθε δυνατό μέτρο το οποίο μπορεί να ληφθεί προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας, το οποίο πάντως οι επιστήμονες κρίνουν ότι βαδίζει πως «επιπέδωση», εξετάζει η Πολιτεία έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον η οποία εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, ευτυχώς όχι ακόμη στην Ελλάδα.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων τις τελευταίες ώρες είναι να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test στα οποία υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι από τα δύο την εβδομάδα που ισχύουν τώρα στα τρία, και ταυτόχρονα στον ρυθμό των τεστ να μπουν και οι εμβολιασμένοι. Όχι με τη μορφή της υποχρεωτικότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα αναιρούσε τη στρατηγική για ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά ως μια προτροπή για μεγαλύτερη προστασία και χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος αυτών των τεστ.

Το σχέδιο που μελετάται προβλέπει να δίνονται δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων, ενώ ισχύει η δυνατότητα των εμβολιασμένων να κάνουν δωρεάν τεστ στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο η κοινωνική και οικονομική ζωή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Από την κυβέρνηση αποκλείουν σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός lockdown και τον περιορισμό στις δραστηριότητες των εμβολιασμένων, είτε αφορούν τη διασκέδαση είτε την κινητικότητα. Προς το παρόν, αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις, απορρίπτεται και το σενάριο για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ακόμα και αν κάνουν rapid test, όπως ισχύει σήμερα.

 

Στο τραπέζι και η χρήση μάσκας 

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε δύο άξονες. Από την μία να ασκηθεί περαιτέρω -οικονομική- πίεση στους ανεμβολίαστους και από την άλλη να βοηθηθεί η ιχνηλάτηση σε εμβολιασμένους προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Τέλος στο τραπέζι, υπό συζήτηση, αλλά όχι ακόμη ψηλά στην λίστα βρίσκονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων, ως έσχατη λύση, από εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ