Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Α. Λοβέρδος στο Χ-τύπο: “Με εμένα Πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει ο κυρίαρχος πόλος των προοδευτικών δυνάμεων”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον οι συμπολίτες μου με επιλέξουν, θα μιλήσω ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ”, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χ-τύπο ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο έμπειρος πολιτικός απαντά στο πως μπορεί το κόμμα του οποίου διεκδικεί την προεδρία να επανέλθει ως ο κυρίαρχος κεντροαριστερός πόλος του πολιτικού συστήματος και ξεκαθαρίζει πως αν εκλεγεί “Θα ανακτήσουμε τα σύμβολά μας και το όνομά μας γιατί δεν έχουμε κανέναν λόγο να ντρεπόμαστε για τα όσα προσφέραμε στον τόπο”.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος έχοντας διατελέσει Υπουργός Υγείας σχολιάζει την κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τέλος αναφέρεται στην τεράστια απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

 

Αρχικά, με αφορμή και την εμπειρία σας στο υπουργείο Υγείας, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τη διαχείριση της πανδημίας, από την κυβέρνηση. Και τι θα έπρεπε να γίνει στο επόμενο διάστημα;

Τα κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας γίνονται σοβαρότερα όσο περνάει ο καιρός. Τα εντοπίζω κυρίως στην ατολμία και την καθυστέρηση λήψης μέτρων όταν αυτά οφθαλμοφανώς επιβάλλεται να ληφθούν. Αδυναμίες υπάρχουν ακόμη και στη συστηματική ενίσχυση του ΕΣΥ που σηκώνει ένα πρωτόγνωρο βάρος μέσα σε αυτή την πανδημία. Δεν θα ήμουν, ωστόσο, δίκαιος πολιτικά αν δεν αναγνώριζα και επιτυχείς δράσεις με πιο προφανή την οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά δε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχω τοποθετηθεί εδώ και μήνες από το βήμα της Βουλής.

 

Γενικότερα πώς βλέπετε τη σημερινή κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση της ΝΔ πορεύεται με το πλεονέκτημα που της δίνει το γεγονός ότι διαδέχθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Δεν φτάνει όμως αυτό για να δώσεις στην πατρίδα αυτό που χρειάζεται. Παρουσιάζεται ως μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, όμως στην πραγματικότητα περιφέρει τίτλους μεταρρυθμίσεων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Εξαντλείται σε διακηρύξεις χωρίς το ανάλογο αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης, αρκούμενη στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εξαγγελιών της. Την ίδια στιγμή, το κεντρώο προσωπείο που περιφέρει στηρίζεται στη δική μας αδυναμία. Με την ανάκαμψή μας αυτό θα καταστεί σαφές στους πολίτες και θα αλλάξει τις ισορροπίες που βλέπουμε.

 

Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά του κόμματος, είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις και τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε;

Έχω διανύσει ικανό χρόνο στην πολιτική και έχω απολογισμούς έργου να προβάλω σε κρίσιμα υπουργεία, αλλά δεν μιλάω για το παρελθόν. Δεν θα ψηφίσουμε για το παρελθόν στις 5 Δεκεμβρίου, θα ψηφίσουμε για την αλλαγή. Και δεν γίνεται να κάνεις αλλαγή χωρίς να δώσεις ελπίδα. Κοιτάω λοιπόν μπροστά, μιλώ για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, μιλώ για την αλλαγή ως αλήθεια. Γιατί η αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν λέμε την αλήθεια και αυτή την ειλικρίνεια έχω κάνει δικό μου πρόταγμα.

Όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, όλα τα όργανα αιρετά. Με αυτά τα προτάγματα διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 5 του Δεκέμβρη. Οι κομματικοί μηχανισμοί δυναστεύουν τα κόμματα και κρατούν την Ελλάδα πίσω. Στις 5 Δεκεμβρίου γκρεμίζουμε τους κομματικούς μηχανισμούς. Επιστρέφουμε το ΠΑΣΟΚ εκεί όπου ανήκει, στο Λαό, στα μέλη του. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα θα είναι ένας σύγχρονος ενεργός οργανισμός. Λέμε όχι στις αποφάσεις κλειστών συσκέψεων στο γραφείο του εκάστοτε προέδρου. Βγάζουμε από την πρίζα τους κομματικούς μηχανισμούς, που ελέγχουν τα πάντα και διώχνουν τους πολίτες για να κρατήσουν τις σκουριασμένες τους καρέκλες. Κόβουμε μαχαίρι τις εξαρτήσεις από κάθε μορφής συμφέροντα. Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο.

 

 

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντροαριστερός πόλος του πολιτικού συστήματος; Και πώς;

Στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον οι συμπολίτες μου με επιλέξουν, θα μιλήσω ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Λέω τέρμα στα βαφτίσια το εννοώ. Δεν αγωνιζόμαστε ούτε για την ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ ούτε του ΚΙΔΗΣΟ. Αγωνιζόμαστε για το ΠΑΣΟΚ. Θα ανακτήσουμε τα σύμβολά μας και το όνομά μας γιατί δεν έχουμε κανέναν λόγο να ντρεπόμαστε για τα όσα προσφέραμε στον τόπο. Αλλάξαμε κι εκσυγχρονίσαμε την Ελλάδα και την κρατήσαμε όρθια στις πιο δύσκολες μεταπολεμικές της στιγμές. Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ, αδιαφορώντας για το κόστος, προτάσσοντας πάντα την πατρίδα και την κοινωνία. Μετά τον ορυμαγδό της κρίσης οι πολίτες πλέον το αντιλαμβάνονται. Θέλουν να ξεφύγουν από το δίπολο λαϊκισμού και συντήρησης. Για αυτό επιστρέφουμε στο ΠΑΣΟΚ, όχι για να κάνουμε μια ρετρό βουτιά στο παρελθόν – όπως ήδη κάνουν κάποιοι ως κακοί μίμοι – αλλά για να φύγουμε ξανά μπροστά στην Ελλάδα και τη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης, ο φραγμός στη συντήρηση και τον λαϊκισμό

 

Υποσχεθήκατε στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι θα καταφέρετε να πάτε το ΚΙΝΑΛ στο 18% στις επόμενες εκλογές. Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Προτάσσοντας μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου και όχι συζητώντας για μερίδια εξουσίας μέσα από συνεργασίες όπου άλλοι θα βάζουν τους όρους. Η χώρα έχει ανάγκη να ξεφύγει από τη μέγγενη του λαϊκισμού και της συντήρησης, ώστε να προωθηθούν επιτέλους οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι καιροί. Πρώτος μου στόχος είναι η αλλαγή στο κράτος. Η απαλλαγή από την τυραννία της γραφειοκρατίας που ταπεινώνει τους ανθρώπους και δεν επιτρέπει να κάνουμε τα αναπτυξιακά άλματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες της.

Η μεταρρύθμιση του κόσμου της εργασίας, μέσα από τη συλλογική προσέγγιση των παραγόντων της εργασίας, είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο καλείται να συνάψει το ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της παραγωγής, της ανάπτυξης και της οικολογίας. Με ενίσχυση των μισθών των εργαζομένων και γενικά της εργασίας ως βασικού πυλώνα παραγωγής πλούτου.

Στον πυρήνα των προτάσεών μου βρίσκονται οι σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές κοινωνικές πολιτικές που βασίζονται στην αλληλεγγύη των γενεών και δεν μεταφέρουν τα βάρη στις επόμενες γενεές, για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη. Μιλάω για καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες κι όχι για νεοφιλελεύθερα δίχτυα προστασίας. Για ένα κράτος πρόνοιας που θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και όχι σπατάλης και θα κάνει τους φτωχούς μικρομεσαίους και τους μικρομεσαίους μεσαίους.  

Μόνο ένα κόμμα πατριωτικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μπορεί να δώσει αυτή την κατεύθυνση στη χώρα και αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι το διακύβευμα στις 5 του Δεκέμβρη. Με αυτό το πολιτικό και προγραμματικό φορτίο θα διεκδικήσουμε ξανά τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

 

Ισχύει ότι ετοιμάζετε προσκλητήριο προς όλους εκείνους που έχουν γράψει ιστορία μέσα από την παρουσία τους στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά το προσκλητήριο αυτό δεν θα αφορά στελέχη που έφυγαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ;

Το προσκλητήριο αφορά κάθε στέλεχος μας που νιώθει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει μεγάλο για την πατρίδα και την κοινωνία. Όσους αντιλαμβάνονται πλέον την ανάγκη να αντιτάξουμε μια ισχυρή πολιτική πρόταση απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού που κρατούν αιχμάλωτη και καθηλωμένη τη χώρα αλλά και τους πολίτες της. Κοιτάμε μπροστά και σε αυτή την πορεία καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη να συνταχθεί μαζί μας. Αυτό που δεν έχει θέση σε αυτό το προσκλητήριο είναι ύποπτες προτάσεις δήθεν «προοδευτικής συνεργασίας». Με εμένα Πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει ο κυρίαρχος πόλος των προοδευτικών δυνάμεων, ο βασικός εκφραστής της κεντροαριστεράς.

 

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σας φέρνουν στην πρώτη θέση. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Είναι σημαντικό σίγουρα αλλά ακόμη σημαντικότερες είναι οι καθημερινές δημοσκοπήσεις που κάνω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όλους αυτούς τους μήνες έχω συναντήσει χιλιάδες ανθρώπους και λαμβάνω πολύ δυνατά στήριξης τόσο της υποψηφιότητάς μου όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου είναι η προϋπόθεση της νίκης της κοινωνίας σε βάρος των κομματικών μηχανισμών και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω σε όλους.

 

 

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι γενικότερα ένα στοίχημα για όλα τα κόμματα. Πως θα προσπαθήσετε εσείς να τους πείσετε να ασχοληθούν καταρχάς και να σας στηρίξουν στη συνέχεια;

Με ειλικρίνεια και ευθύτητα και πάνω από όλα μιλώντας μαζί τους για το αύριο και το μέλλον. Γνωρίζω καλά την αποστροφή που δημιουργεί σε πολλούς νέους και νέες το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα οι κομματικοί μηχανισμοί που ταλαιπωρούν και ταπεινώνουν τους πολίτες και περισσότερο τους νέους. Για αυτό μιλάω για τσάκισμα των μηχανισμών, για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι για το ΚΙΝΑΛ των μηχανισμών. Αντιλαμβάνομαι πως η αγωνία τους για κάτι άλλο, κάτι καινούριο είναι τελικά η αγωνία κάθε γενιάς για την αλλαγή. Η αλλαγή όμως είναι πρώτα και πάνω από όλα υπόθεση αλήθειας. Δεν είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου, μια νοσταλγική αναφορά στους αγώνες άλλων γενιών. Γι’ αυτό και στην αλλαγή δίνω περιεχόμενο με όρους ειλικρίνειας και προοπτικής για το αύριο. Για μια Πολιτεία που θα επενδύει στη νέα γενιά και δεν θα της φορτώνει απλώς τα βάρη των προηγούμενων, όπως επί δεκαετίες γινόταν για παράδειγμα με το ασφαλιστικό σύστημα που είχαμε και αγωνίστηκα ως Υπουργός Εργασίας για να το αλλάξω υπέρ τους.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας λέγατε δύο λόγια για την τεράστια απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Τι κρατάτε τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε πολιτικό;

Ως φίλος και ως πολιτικός σύντροφος συγκλονίστηκα στο άκουσμα του θανάτου της. Κρατάω την ανάμνηση της γενναιότητάς της, της γυναίκας που δεν άφηνε να δοθεί σε εμάς η εικόνα της κατάστασής της, προτιμώντας να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς για το κόμμα και την πατρίδα. Ακόμη δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω τον σπαραγμό μου για την απώλειά της.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ