Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η αριθμητική για αυτοδυναμία σε Μητσοτάκη – Όλα τα σενάρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ποσοστό που χρειάζονται η Ν.Δ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να κερδίσουν άνετη αυτοδυναμία και να κυβερνήσουν τη χώρα για άλλη μια τετραετία.

Στην Πειραιώς επικρατεί ευφορία για το 40,79% της 21ης Μαΐου, άπαντες όμως έχουν αντιληφθεί ότι ο μεγάλος τους αντίπαλος είναι ο εφησυχασμός που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω ακόμη και για λίγες ψήφους.

Το γεγονός ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική ναι μεν φέρνει πιο κοντά την αυτοδυναμία της Ν.Δ., είναι όμως σαφές ότι απαιτείται ο μέγιστος βαθμός συσπείρωσης για να επιτευχθεί ο στόχος.

“Γαλάζια” στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρώτο μέλημά τους είναι το ποσοστό της Ν.Δ. να έχει τον αριθμό “4” μπροστά, προκειμένου να γίνει το πλέον αποφασιστικό βήμα για την αυτοδυναμία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι με τον τρόπο αυτό, η Ν.Δ. θα πιάσει το “ταβάνι” του μπόνους των 50 εδρών, που θα της δώσει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτή είναι ασφαλώς η αναγκαία συνθήκη για την αυτοδυναμία, αλλά υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανατροπή των συσχετισμών στην επόμενη Βουλή.

 

  • Εκτός Βουλής

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εκλογολόγοι μιλούν για έναν γρίφο για δυνατούς λύτες τονίζοντας ότι η αυτοδυναμία δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στις κάλπες του Μαΐου, το 40,79% της Ν.Δ. της προσέφερε 146 έδρες, μια ανάσα δηλαδή πριν από αυτοδυναμία, που θα την είχε κερδίσει ακόμα και με την απλή αναλογική εάν είχε ένα ποσοστό κοντά στο 42%-42,%.

 

  • Πεντακομματική Βουλή

Εάν υπάρξει πλήρης επανάληψη του αποτελέσματος, δηλαδή 40,78% στη Ν.Δ. και πεντακομματική Βουλή, τότε εξασφάλιζε 171 έδρες, γεγονός που ώθησε πολλούς να θέσουν ως στόχο τις 180 έδρες

Στις προηγούμενες εκλογές όμως ένα 16% πήγε στα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής κάτι που είναι αμφίβολο ότι θα γίνει και στις κάλπες της 25 Ιουνίου που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.

 

  • Εξακομματική Βουλή

Στο υποθετικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο το 3% πιάσουν είτε η “ΝΙΚΗ”, είτε η Πλεύση Ελευθερίας θα μιλάμε για εξακομματική Βουλή, με τη Ν.Δ. να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μη εκπροσώπηση του 13,6% του εκλογικού σώματος και η Ν.Δ. θα έχει μια άνετη πλειοψηφία της τάξης των 166 βουλευτών.

 

  • Επτακομματική Βουλή

Εάν η Ν.Δ. πιάσει το ίδιο ποσοστό, αλλά το 3% πιάσουν τόσο η “ΝΙΚΗ” όσο και η Πλεύση Ελευθερίας, τότε θα μιλάμε για επτακομματική Βουλή με τη Ν.Δ. να έχει όμως λιγότερες έδρες.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο αριθμός των βουλευτών της Ν.Δ. πέφτει στο”162”, εάν η δύναμή της μειωθεί στο 40,1% και στο “159” εάν περιοριστεί στο 39,1%, καθώς στη δεύτερη περίπτωση το μπόνους μειώνεται στις 48 έδρες.

 

  • Οκτακομματική Βουλή

Το ΜέΡΑ25 μπορεί να είναι αποδυναμωμένο, αλλά στην πολιτική όλα γίνονται, κάτι που εάν συμβεί θα οδηγήσει σε οκτακομματική Βουλή, αλλά και σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ.

Οι αναλυτές τονίζουν πάντως ότι σε οκτακομματική Βουλή και εάν το ποσοστό της Ν.Δ. υποχωρήσει στο 37%, το μπόνους θα περιοριστεί στις 44 έδρες και θα είναι ανέφικτη η αυτοδυναμία για τον κ. Μητσοτάκη.

 

 

Δεν είναι δεδομένη

Με βάση τα δεδομένα που σχετίζονται με την οκτακομματική Βουλή και τη μικρή ή μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι έχει “κλειδώσει” η αυτοδυναμία.

Οι αναλυτές μάλιστα επικαλούνται δύο λόγους που σχετίζονται με το απρόβλεπτο του εκλογικού σώματος και είναι οι εξής:

α) η σιγουριά της νίκης που ενδέχεται να διακατέχει το κόμμα το οποίο τερμάτισε πρώτο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με αποτέλεσμα να μην «τρέξουν» με την ίδια εγρήγορση και στην αναμέτρηση του Ιουνίου και

β) η προσωπική ψήφος την οποία διεκδικούν οι υποψήφιοι βουλευτές καθώς σ’ αυτές υπάρχει λίστα που αφορά στους επιλαχόντες.

 

 

Κίνδυνος αστάθειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προφανές ότι δεν θέλει να κυβερνήσει με μια οριακή πλειοψηφία και αυτός είναι ο λόγος που επιστρατεύει τον κίνδυνο της αστάθειας και της ακυβερνησίας της χώρας.

“Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Ν.Δ., ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ.

Η απειλή της τρίτης κάλπης όπως γίνεται αντιληπτό είναι ένα πολύ δυνατό “όπλο” που έχει στα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Με αυτό το… “υπερόπλο” αποδομεί στην ουσία του, το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για έναν παντοδύναμο σε εξουσίες πρωθυπουργό, καθώς αντιπαραβάλλει την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα.

Για το λόγο αυτό επισημαίνει συνεχώς την πολιτική του ταυτότητα, λέγοντας ότι είναι ένας κεντροδεξιός, προοδευτικός, φιλελεύθερος πολιτικός που καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ