Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Ένα… παγκάκι έφερε στην κορυφή το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης – Τα συγχαρητήρια από τη Ν. Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Γενικό Λύκειο Φιλοθέης βρέθηκε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού κ. Δημήτρης Γαλάνης.

Η Υπουργός επισκέφθηκε το σχολείο προκειμένου να συγχαρεί τους μαθητές που δημιούργησαν ένα οικολογικό παγκάκι από ανακυκλωμένα υλικά το οποίο πρόσφατα έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων.

Η κα Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, μέσω του διαγωνισμού, μαθητές μας ήρθαν κοντά στην πραγματική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος και της εφεύρεσης λύσεων, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Οργανώθηκαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, κατέληξαν σε ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο προϊόν, που κατάφεραν ήδη να προωθήσουν στην αγορά. Το παράδειγμά τους μας γεμίζει με αισιοδοξία. Η βιωματική εκπαίδευση, η σφαιρική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των παιδιών μας αποτελούν προτεραιότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εντάξαμε στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, ήδη από φέτος πιλοτικά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με στόχο από το επόμενο σχολικό έτος να επεκταθούν σε όλη τη χώρα, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με θεματικές όπως η επιχειρηματικότητα, η ρομποτική, οικολογική συνείδηση και το ευ ζην. Συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.»

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης τόνισε : «είμαι περήφανος και συγκινημένος γιά το επίτευγμα των μαθητών μας και των καθηγητών μας που στόχευσαν & πέτυχαν την πρώτη θέση με το εντυπωσιακής καινοτομίας παγκάκι τους. Είμαι βέβαιος οτι την φιλική προς το περιβάλλον πρόταση σας θα ακολουθήσουν και διεθνή βραβεία αφού πρόκειται για μία μοναδική πατέντα από κάθε άποψη.

Είμαστε στο πλευρό του σχολείου σας από την πρώτη στιγμή, είστε παράδειγμα προς μίμηση, αφού εν καιρώ πανδημίας ξεπεράσατε κάθε εμπόδιο και μετατρέψατε σε ευκαιρία προόδου, εξέλιξης, επιτευγμάτων και τελικά κρατάτε το τρόπαιο των κόπων σας, τόνισε ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στους μαθητές. Από την πρώτη στιγμή που μου παρουσιάσατε το παγκάκι ανέλαβα ότι ο Δήμος μας θα απορροφήσει τα πρώτα 100 παγκάκια σας, αναγνωρίζοντας την υπεραξία του σπουδαίου εγχειρήματος σας και επιβραβεύοντας την ομαδική σας εργασία. Συγχαρητήρια σε όλους σας , με το καλό στα επόμενα!»

Τι είναι το οικολογικό παγκάκι

Το νικητήριο παγκάκι είναι ένα project των 18 μαθητών της Α’ & Β’ Λυκείου του δημόσιου σχολείου του Δήμου, που πήραν μέρος με την ομάδα τους R.A.I.S.E. στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό την Αειφορία ο οποίος διοργανώθηκε από την εταιρία Envolve Entrepreneurship Gr.

Το βραβευμένο πλέον παγκάκι είναι : Reusable (επαναχρησιμοποιήσιμο), Advanced (προηγμένο), Innovative (καινοτόμο), Safe (ασφαλές) και Economical (οικονομικό).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο , οικολογικό παγκάκι, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά : βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, τα οποία απορροφούν ατμοσφαιρικούς ρύπους & δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, διαθέτει δύο κάδους ανακύκλωσης με αυτοματισμούς, ηλιακά πάνελ για τη φόρτιση μικροσυσκευών και βιοδιασπώμενες σακούλες για τους κάτοχους κατοικιδίων. Λόγω πανδημίας σχεδιάστηκε το παγκάκι με αποσπώμενη την κεντρική θέση, η οποία μπορεί να επανατοποθετηθεί αργότερα.

Οι δύο κάδοι ανακύκλωσης λειτουργούν με αισθητήρες πληρότητας που ειδοποιούν τα απορριμματοφόρα για την έγκαιρη αποκομιδή, ώστε να περιορίζονται οι άσκοπες μετακινήσεις και η σπατάλη καυσίμων.

Ποιοι μαθητές συμμετείχαν

Η συγκυρία ανάπτυξης της δράσης των μαθητών στην περίοδο της καραντίνας ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι ίδιοι οι μαθητές, αρχικά δύσκολη, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα δια ζώσης συναντήσεων, ενώ απαιτούνταν πολλές ώρες απασχόλησης μπροστά από τον υπολογιστή, επιπλέον των μαθημάτων τους.

Η φετινή διάκριση αποτελεί τη συνέχεια από μια σειρά διακρίσεων που έχει λάβει το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ είναι η πρώτη φορά που κατακτά την 1η θέση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πέρσι είχε λάβει την 3η θέση, ενώ πρόπερσι την 2η θέση.

Η ομάδα αποτελείται από 18 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση καθηγητών του σχολείου και συνεργατών της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι εξής: Καμπύλη Αλεξάνδρα, Καραβέλλα Λενιώ, Δανιηλίδης Μάριος, Βασιλάκη Κατερίνα, Γερμενή Ελευθερία, Γιαννικοπούλου Μαριτίνα, Δελλαπόρτα Αντζελίνα, Ζανεττοπούλου Αντουανέτα, Ιωάννου Μελίνα, Καλιαμούτος Βαγγέλης, Κορυφίδης Χριστόφορος, Μοίρας Νικόλας, Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Παπαπετροπούλου Ηρώ, Σαμοϊλη Λίνα, Στεφανοπούλου Κάτια, Συμεωνίδης Κων/νος, Τροιζής Βασίλης, Χρήστου Δημήτρης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ