Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Οι εργαζόμενοι του δήμου Μεταμόρφωσης παίρνουν σε χρήμα τα ΜΑΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα έτη 2020 και 2021

Την καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), των εργαζόμενων του δήμου, για τα έτη 2020 και 2021, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης, σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι (και) στο Δήμο Μεταμόρφωσης δεν πήραν τα χρήματα που προβλέπονται από την υπηρεσία τους για τα ΜΑΠ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

 

Δήμαρχος: “Πλέον μπορεί ο δήμος να δώσει σε χρήμα την αξία των ΜΑΠ στους δικαιούχους”

Το Σώμα αν και εξέφρασε αρκετές ενστάσεις για μία σειρά από ζητήματα τελικά ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της δημοτικής αρχής την οποία έκανε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Στράτος Σαραούδας. “Για το 2020 παρά το γεγονός ότι υπήρχε σύμβαση, οι ποσότητες που προβλέφθηκαν στο εν λόγω συμφωνητικό εξαντλήθηκαν λόγω πρόσληψης επιπλέον προσωπικού – 100 εργαζόμενοι -. Ενώ δεν προβλεπόταν στους όρους της συμφωνίας και κάποια επιπλέον αγορά ΜΑΠ για να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Όσον αφορά στο 2021 έγιναν ενστάσεις και προσφυγές στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί και καθυστέρησε πάρα πολύ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντικειμενική αδυναμία του δήμου να χορηγήσει στους εργαζομένους του δήμου τα ΜΑΠ. Παράλληλα, ουδέποτε μέχρι σήμερα ο δήμος παρείχε στους δικαιούχους την αξία των ΜΑΠ σε χρήμα.”

Με βάση όλα τα παραπάνω, και με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο κατά την διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ο δήμαρχος εξήγησε ότι πλέον μπορεί ο δήμος να δώσει σε χρήμα την αξία των ΜΑΠ στους δικαιούχους. Το ποσό ανέρχεται περίπου στις 119.000 ευρώ και θα δοθεί στις αρχές του νέου έτους, σε μία δόση. Ενώ υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που έγινε για την καταγραφή όλων των εργαζομένων που τα δικαιούνται.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Να γίνει σωστός έλεγχος”

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ρώτησε αρχικά για το αν θα πάρουν τα χρήματα και όσοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει σε αυτό το διάστημα και ο δήμαρχος απάντησε πως θα τα πάρουν όλοι. Στην τοποθέτησή του ο κ. Χρονόπουλος τόνισε πως αποδεικνύεται από όσα είπε ο δήμαρχος ότι πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς ΜΑΠ, δηλαδή χωρίς ασφάλεια και συμφώνησε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να εκμεταλλευθεί ο δήμος τον νόμο που άλλαξε και να δώσει τα χρήματα στους εργαζομένους και για αυτό θα το υπερψηφίσει. Πάντως, κλείνοντας ο κ. Χρονόπουλος κάλεσε τη διοίκηση να γίνει σωστός έλεγχος γιατί θα υπάρχει καταλογισμός αν κάποιοι που είχαν πάρει τα ΜΑΠ, πάρουν και χρήματα.

 

Συμμαχία Πολιτών: “Εργαζόμενοι δουλεύουν με μειωμένη ασφάλεια”

“Το σημαντικότερο είναι πως υπάρχουν εργαζόμενοι που για ενάμιση χρόνο εργάζονται χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας. Δηλαδή, εργαζόμενοι δουλεύουν με μειωμένη ασφάλεια” είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο αρχηγός της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος και συμπλήρωσε: “Αυτό δεν αντικαθίσταται με κανένα ποσό και καμία χορήγηση σε χρήμα. Επειδή οι εργαζόμενοι στους δήμους πληρώνονται πλέον με χαμηλούς μισθούς, λειτουργεί σαν “κράχτης” να πάρουν τα ΜΑΠ σε χρήμα, γιατί με αυτά μπορεί να πληρώσουν π.χ. τα αγγλικά για έξι μήνες. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι ποτέ επιλογή της διοίκησης.” Ο κ. Καραβάκος ολοκλήρωσε λέγοντας πως θα ψηφίσει να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα αλλά για τον λόγο ότι καθυστέρησαν οι διαγωνισμοί η ευθύνη είναι της διοίκησης.

 

Πολιτεία Πολιτών: “Να υπάρχει έλεγχος ότι τα ΜΑΠ εφαρμόζονται στις υπηρεσίες”

Επόμενος που πήρε τον λόγο ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος τόνισε: “Δεν είναι το σημαντικότερο αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα ΜΑΠ σε χρήμα ή σε είδος αλλά το να υπάρχει έλεγχος ότι τα ΜΑΠ εφαρμόζονται στις υπηρεσίες. Δηλαδή, δεν είναι το σημαντικότερο αν θα κάνει διαγωνισμό ο δήμος ή αν θα πάρει ο εργαζόμενος τα χρήματα για να αγοράσει γρήγορα μόνος του τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που χρειάζεται.” Στη συνέχεια ο κ. Νάνος έθεσε το ζήτημα του ιατρού εργασίας και για τα λοιμώδη που ήταν ανεμβολίαστοι οι εργαζόμενοι και κάλεσε και το Σύλλογο Εργαζομένων να παρέμβει για να μην πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους χωρίς μέτρα προστασίας. Και ο κ. Νάνος είπε πως θα υπερψηφίσει.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Είναι λειψή η λίστα χωρίς το 2019”

Μία σειρά από ερωτήματα έθεσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης. Αρχικά ρώτησε γιατί δεν έχει γίνει αποτίμηση των ΜΑΠ του 2019 και ζήτησε να πάρουν ότι οφείλεται στους εργαζόμενους. Παράλληλα, ο κ. Μακρίδης είπε πως το κράτος έδινε το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση για τα ΜΑΠ, λόγω του κορωνοϊού. Επίσης, ρώτησε γιατί υπάρχουν διαφορές στα ποσά που παίρνουν οι εργαζόμενοι και ρώτησε για το αν έχει συμπεριληφθεί στην λίστα και η αποτίμηση στο γάλα και το εποχικό. Επίσης, ρώτησε γιατί υπάρχει μία λίστα με κωδικούς στην καθαριότητα, ενώ στα άλλα είναι ουσιαστικά, ονομαστικά. Ο κ. Μακρίδης τόνισε πως αν το ψηφίσουν τώρα οι εργαζόμενοι χάνουν οριστικά το 2019. Παρόλα αυτά και η Λαϊκή Συσπείρωση το υπερψήφισε.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι “δεν μπερδεύουμε το 2019. Θα το συζητήσουμε και αυτό. Τα δύο επόμενα έτη που είναι “τελειωμένα” μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν άμεσα τα χρήματά τους. Για τα ΜΑΠ του 2019 χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις.”

Επίσης ο δήμαρχος τόνισε ότι όποιο γάλα δεν έχει δοθεί θα δοθεί σε χρήμα.

Όσον αφορά στο θέμα των ονομάτων, είπε πως είναι θέμα των υπηρεσιών που έφτιαξαν τις λίστες.

 

Δ. Πεπαρίδης: “Ανικανότητα της διοίκησης η έλλειψη ΜΑΠ”

“Οι εργαζόμενοι εργάζονται δύο χρόνια χωρίς Μέτρα Προστασίας. Ότι δεν καταφέρατε να παρέχετε στους εργαζόμενους την προστασία που προβλέπει η νομοθεσία είναι ζήτημα ανικανότητας. Και μάλιστα είπατε ότι κανένας δεν φταίει. Κάτι, δηλαδή, δεν πάει καλά και κανένας δεν φταίει για αυτό” τόνισε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, ο οποίος κάλεσε στη συνέχεια τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι δεν θα πάρουν χρήματα όσοι εργαζόμενοι πήραν τα ΜΑΠ. Ο κ. Πεπαρίδης είπε πως αν δεσμευτεί ο δήμαρχος τότε θα το υπερψηφίσει αλλιώς θα ψηφίσει “λευκό”. Τελικά, υπερψήφισε και ο κ. Πεπαρίδης και η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι έχει γίνει ότι χρειάζεται και απαντώντας στο θέμα της ασφάλειας των εργαζόμενων εξήγησε πως οι εργαζόμενοι είχαν ΜΑΠ, τα οποία τα είχαν αγοράσει από την τσέπη τους και για αυτό ο δήμος έρχεται τώρα να τους επιστρέψει αυτά τα χρήματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ