Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Έδειξε αντανακλαστικά το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν και το αγαπημένο μας “μπαλόνι” είχε τη μερίδα του λέοντος και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης, παρόλα αυτά το Σώμα τοποθετήθηκε επαρκώς και για ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης το προηγούμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι παρακολουθείτε τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης θα γνωρίζετε για την μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί εδώ και κάποιες ημέρες στα δημοτικά συμβούλια της χώρας από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφαιρούσε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση, να θέτει κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης λόγω «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.»

 

Φ. Παπαδόπουλος: “Μαύρη μέρα στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης”

Οι τρεις ανεξαρτητοποιημένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Πορείας: Φώτης Παπαδόπουλος, Νικολέττα Πατέλη και Θοδωρής Σφυρής κατέθεσαν το παρακάτω ψήφισμα προς το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο ανέφεραν: “Άλλη μια μαύρη μέρα προστέθηκε στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτή είναι η 28η Ιουνίου 2022.

Αυτή τη μέρα επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερήσιας Διάταξης, στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η ακραία, απαράδεκτη και κυρίως αντιδημοκρατική αυτή επιλογή, είναι συνέχεια της κατάργησης βασικών αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά αλλά και περιφερειακά συμβούλια, έχοντας καταστήσει τις Οικονομικές Επιτροπές ακατανίκητο όπλο στα χέρια του κάθε Δήμαρχου και Περιφερειάρχη.

Η ωμή παρέμβαση και η αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης. να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις, είναι ένας συνεχής και ανηλεής πόλεμος εναντίον των Δημοτικών Συμβουλίων και αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία.

Το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, καθώς και Ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερήσιας Διάταξης, είναι δημοκρατικό κεκτημένο, αναφαίρετο και δε μπορεί να το στερήσει και απαγορεύσει κανείς.

Εμείς οι τρεις Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Φώτης Παπαδόπουλος, Νικολέττα Πατέλη και Θοδωρής Σφυρής, επειδή πιστεύουμε ακράδαντα στις δημοκρατικές αρχές, στην αξία του διαλόγου και σεβόμαστε την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Αιρετών, υπεραμυνόμαστε της παρ. 7, Άρθρο 67, του Καλλικράτη (ν. 3852/2010) και ζητάμε να μην καταργηθεί, καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα την συγκεκριμένη “a la carte” διάταξη, που εξυπηρετεί ‘’κολλητούς’’ της Δημάρχους.

Είμαστε βέβαιοι πως γι’ αυτό το ανοσιούργημα δεν ευθύνονται οι δημοκράτες Δήμαρχοι, αλλά οι διαδρομιστές – συνομιλητές Δήμαρχοι του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίοι και αποτελούν ντροπή για την αυτοδιοίκηση.

Παρακαλούμε όπως η ανακοίνωση μας αναγνωσθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και καλούμε σύσσωμες τις Δημοτικές Παρατάξεις να τοποθετηθούν και ως ψήφισμα να υιοθετήσουμε από κοινού την καταδίκη και απόσυρση αυτής της κατάπτυστης διάταξης.”

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο κ. Παπαδόπουλος που διάβασε και το Ψήφισμα προς το Σώμα, μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον δήμαρχο της πόλης, κ. Στράτο Σαραούδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι “κομματικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ στη Μεταμόρφωση” και “κυβερνητικός αβανταδόρος και κομματικός χειροκροτητής”. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης απάντησε πως έχει αποδείξει πως είναι μία ανεξάρτητη παράταξη και πως δεν υπάρχει κάτι πάνω από το καλό της Μεταμόρφωσης.

 

Ευαίσθητη στα θεσμικά η Πολιτεία Πολιτών

Πρόταση Ψηφίσματος κατέθεσε και η δημοτική Κίνηση “Πολιτεία Πολιτών” με επικεφαλής τον κ. Σάββα Νάνο, η οποία έχει αποδείξει σε όλη την διαδρομή της πως τα θεσμικά ζητήματα είναι στην κορυφή της ατζέντας της. Η πρόταση ψηφίσματος ανέφερε: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης, εκφράζει την αντίθεσή του σε διάταξη που προωθείται στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών που βρίσκεται σε διαβούλευση και προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Αφαιρείται το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων-κινήσεων ακόμη και να καταθέσουν πρόταση για συζήτηση θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης και εναπόκειται στην καλή διάθεση του Δημάρχου ή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης, προτείνει να μην γίνει καμία τροποποίηση και να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.”

 

“Εμείς εδώ δεν έχουμε πρόβλημα”

Αφού αναγνώστηκαν και τα δύο ψηφίσματα, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να συνδιαμορφώσουν ένα Ψήφισμα το οποίο θα το υπερψήφιζαν όλοι. Πάντως όλοι αναγνώρισαν πως στο δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του και αυτό εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές. Όμως κάτι η προεκλογική περίοδος, κάτι η κομματική συμπάθεια κάποιων εντός της αίθουσας δεν οδήγησε σε ομόφωνο Ψήφισμα.

 

“Όχι στη “φίμωση” δημοτικών παρατάξεων

Το τελικό Ψήφισμα που διαμορφώθηκε από το Σώμα είναι το εξής: “Άλλη μια μαύρη μέρα προστέθηκε στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτή είναι η 28η Ιουνίου 2022.

Αυτή τη μέρα επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερήσιας Διάταξης, στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η ακραία, απαράδεκτη και κυρίως αντιδημοκρατική αυτή επιλογή, είναι συνέχεια της κατάργησης βασικών αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά αλλά και περιφερειακά συμβούλια, έχοντας καταστήσει τις Οικονομικές Επιτροπές ακατανίκητο όπλο στα χέρια του κάθε Δήμαρχου και Περιφερειάρχη.

Η ωμή παρέμβαση και η αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις, είναι ένας συνεχής και ανηλεής πόλεμος εναντίον των Δημοτικών Συμβουλίων και αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης εκφράζει την αντίθεση του στη διάταξη του άρθρου 42 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και που αφαιρεί αυτό το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων, να καταθέτουν προ Ημερήσιας Διάταξης θέματα προς συζήτηση.

Ταυτόχρονα προτείνει να μη γίνει καμία απολύτως τροποποίηση στην υπάρχουσα κατάσταση, καλώντας τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου να μην εφαρμόσουν αυτή την απόφαση, αφού άλλωστε εναπόκειται στην καλή τους πρόθεση και διάθεση, κάθε μορφή συζήτησης και θεματολογίας που τίθεται από πλευράς Αντιπολίτευσης.

 

Υποχώρησε ο κ. Βορίδης

Αξίζει να αναφέρουμε, πως μετά τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας και σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε νομοθετική βελτίωση όπου “48 ώρες πριν από τη σύνταξη της πρόσκλησης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα μέλη του, για να προσέλθουν στη συνεδρίαση, δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής των παρατάξεων να υποβάλουν αίτημα, ώστε να συμπεριληφθεί ένα θέμα στην ημερησία διάταξη.”

Έτσι, συμπέρανε ο κ. Βορίδης “γίνεται ολοκληρωμένη στάθμιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας αλλά και, ταυτόχρονα, της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ