Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παρουσίαση της βραβευμένης κυπριακής εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Κύπρος δεν πονάει μόνο. Θυμάται. Απεικάζει την περιπέτειά της και, μέσα από αυτό το απείκασμα της περιπέτειάς της, μας ανοίγει μια ελπίδα, που μας επιβεβαιώνει ότι και για την Κύπρο δεν είμαστε άνθρωποι μόνο για να πονούμε».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στο κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.

Η εικαστική εγκατάσταση «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα» είναι εμπνευσμένη από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και αναδεικνύει την αξία και το φορτίο της μνήμης ως μέρος της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ιδιότυπο έργο, το οποίο έλαβε το παγκοσμίου κύρους βραβείο Golden Triga, στη Διεθνή Έκθεση Quandrennial της Πράγας το 2023.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, «η Βουλή των Ελλήνων ζει μέσα στη συγκυρία αλλά μεριμνά και για την ιστορία. Και όταν αυτή η ιστορία παρουσιάζεται με καλλιτεχνικό τρόπο και επιχειρεί να δώσει, μέσα από μια ματιά πρωτοποριακή και βραβευμένη επάξια, το ιστορικό μήνυμα, το πώς εκλαμβάνεται ένα ιστορικό «τραύμα», το οποίο όμως ιστορικό τραύμα εμπεριέχει μέσα και τα ζώπυρα της ελπίδας, τότε υπηρετούμε σωστά το χρέος μας».

Ο κ. Κ. Τασούλας αναφερόμενος στην περίκλειστη Αμμόχωστο, σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου κάποτε ήκμαζε, εν συνεχεία αιχμαλωτίστηκε και ο χρόνος σταμάτησε, πάρα ταύτα περιέχει, αν θέλουμε να το δούμε εξονυχιστικά και στοιχεία ελπίδας για την έξοδο από αυτή την άφατη τραγωδία».

Στην παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία αναφέρθηκε στο σημείο αφετηρίας του έργου, την κατεχόμενη Αμμόχωστο, μια «πόλη-φάντασμα που παραμένει κλειστή, εγκαταλελειμμένη και βουβή εδώ και μισό αιώνα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και παρουσιάζεται εδώ από μια διαφορετική οπτική. Μια πόλη χωρίς ανθρώπινη παρουσία, απρόσιτη, η οποία μέσω της καλλιτεχνικής αυτής παρέμβασης ανοίγει τις πόρτες της σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, για να βιώσουν μια ιδιάζουσα, μοναδική και φορτισμένη εμπειρία».

Όπως υπογράμμισε η κ. Β. Κασσιανίδου, «η εικαστική εγκατάσταση επαναφέρει τον πόνο και τις ανάμεικτες αναμνήσεις των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι το 1974 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη που τους γέννησε, αυτούς και τους προγόνους τους. Φέρνει στο φως τις αμυδρές αναμνήσεις από την πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και τα όσα συνέβαιναν εκεί πριν από το 1974. Ταυτόχρονα, ξυπνά τα συναισθήματα όλων των προσφύγων, ανά τον κόσμο, και αντανακλά τον πανανθρώπινο φόβο του πολέμου».

Το έργο με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του παρουσίασαν οι κ.κ. Μαρίνα Μαλένη, επιμελήτρια του έργου και Μελίνα Κούτα, υπεύθυνη για την καλλιτεχνική έρευνα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας, οι βουλευτές κ.κ. Κυριακή Μάλαμα και Αθανάσιος Χαλκιάς, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, η Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ερατώ Χατζησάββα και ο πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κ. Παντελής Βουτουρής.

Η εικαστική εγκατάσταση «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα»

Η Βουλή των Ελλήνων έχει παραχωρήσει το κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου χώρο για το εξαιρετικά ιδιότυπο έργο, με το οποίο η Κύπρου είχε συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Quandrennial της Πράγας το 2023. Η εικαστική του αξία αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών, απονέμοντας στους συντελεστές του το βραβείο Golden Triga. Πρόκειται για βραβείο παγκοσμίου κύρους, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών και αναδεικνύει διεθνώς το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κύπρου.

Η εικαστική εγκατάσταση «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα» είναι εμπνευσμένη από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.  Το έργο αποτελεί μία εικαστική εμπειρία, ένα είδος ενεργής μνημειακής πράξης το οποίο μέσα από ποικίλες τεχνικές, αναδεικνύει την αξία και το φορτίο της μνήμης ως μέρος της ανθρώπινης ζωής.

Η έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» στο χώρο του Καπνεργοστασίου θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 4 Ιουνίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ