Συνάντηση του Γιάννη Βούρου με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

0

Ο Δήμος της Νέας Φιλαδέφειας – Χαλκηδόνας όντας «παλιός γνώριμος» με το θέμα του προσφυγικού, είχε την τιμή να υποδεχθεί τον κ. Phillipe Leclerc και να διεξαχθούν σημαντικές συζητήσεις πάνω σε αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα.

Με παρούσες την κα Μαργαρίτα Σαλτερή από το τμήμα Προγραμμάτων του Οργανισμού, τη Διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κα Ειρήνη Αλιμπέρτη, τη Συντονίστρια Έργου του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA κα Αιμιλία Σταθούλια, καθώς και την Υπεύθυνη Ενημέρωσης και Δεδομένων του Προγράμματος κα Αιμιλία Κοντογιάννη, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας– Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννης Βούρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα.

Ο κ. Leclerc αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για τη συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη υλοποίηση του Προγράμματος ESTIA, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου από το φθινόπωρο του 2017, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή η συνεργασία είναι υποδειγματική και έχει θετικό πρόσημο τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Από την άλλη, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, ο κ. Βούρος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ζήτησε να ενημερωθεί για τη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα στα νησιά αλλά και την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ενώ στάθηκε και επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης δράσεων πολιτισμού στη πόλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόσο για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο και για την ένταξη των προσφύγων στο νέο περιβάλλον.

Το 2020 αποτελεί μια μεταβατική χρονιά για το πρόγραμμα ESTIA και για τον λόγο αυτό η συζήτηση συγκεντρώθηκε ως επί το πλείστον εκεί, καθώς η διαχείριση και χρηματοδότηση του θα μεταφερθεί σταδιακά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις ελληνικές αρχές. Ο κ. Leclerc τόνισε ότι οι Δήμοι είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση του προγράμματος και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας στο πλαίσιο του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, το οποίο μετρά ήδη δώδεκα (12) δήμους – μέλη. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα υποστηρίξει την προσπάθεια των Δήμων που υλοποιούν το Πρόγραμμα ESTIA για την ανεύρεση συμπληρωματικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων για την σταδιακή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος ESTIA στον Δήμο την επόμενη χρονιά και συζήτησε με τον κ. Leclerc το πιθανό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου κατά τη μετάβασή του στις ελληνικές αρχές.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.