Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Εύα Καϊλή: Η κρίσιμη απόφαση του ανακριτή – Επεκτείνεται η έρευνα για το Qatar Gate

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ανακριτής και το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών αποφασίζουν αν θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Σεν Ζιλ καθώς είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν βελγικά ΜΜΕ, οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το αν οι προσωρινά κρατούμενοι για το Qatar Gate θα παραπεμφθούν σε προφυλάκιση ή όχι. Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Οι ώρες που ακολουθούν είναι καθοριστικές αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την προφυλάκισή της Εύας Καϊλή, μέχρι τη δίκη, ενώ σήμερα συνέρχεται η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Τα ονόματα των τεσσάρων συλληφθέντων, μεταξύ και αυτών και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα καθώς η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και επεκτείνεται, ωστόσο στοιχεία και γεγονότα έχουν διαρρεύσει στον βελγικό Τύπο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Βρυξελλών αναφέρει τα εξής:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Η πρώτη αντίδραση του Κατάρ για την υπόθεση Qatargate

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η αντιπροσωπεία του Κατάρ στην ΕΕ, κάνει λόγο για «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» σύνδεση της χώρας με την υπόθεση.

«Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Αυτές είναι οι φυλακές που κρατείται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες

Στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών όπου φέρεται να έχει οδηγηθεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψή της, βρέθηκε το mega.

Σημειώνεται πως στις ίδιες φυλακές είχε μεταβεί και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός πριν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Με ποιες ποινές βρίσκεται αντιμέτωπη η Εύα Καϊλή

«Η θέση της στην Ευρωβουλή ως ευρωβουλευτού δε χάνεται παρά μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί. Δεν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να καταδικαστεί αμετακλήτως να χάσει αυτή τη θέση. Άρα παραμένει μέχρι να λήξει η θητεία της παραμένει ως ευρωβουλευτής και θα πληρώνεται ως ευρωβουλευτής» σημειώνει ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης.

Σε κάθε περίπτωση, και στην ελληνική έννομη τάξη υπάρχουν προβλέψεις για το αδίκημα της δωροληψίας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5-15 ετών και χρηματική ποινή ενώ και για το αδίκημα της ξεπλύματος μαύρου χρήματος προβλέπονται ποινές κάθειρξης. Παρεμφερείς και λίγο ελαφρότερες είναι οι ποινές που προβλέπονται στο Βέλγιο.

Πάντως, η ευρωβουλευτής, όπως εξηγούν νομικοί, θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα αντί του Βελγίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ