Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Δέσποινα Θωμαΐδου : Η μνήμη μας, η προοπτική μας!*

Δημοσιεύθηκε

στις

Για εμάς ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του τόπου μας.

Η ιστορία, η συμβολή των Μικρασιατών και όχι μόνο, η Ορθοδοξία που μας χάρισαν μεγαλειώδη μνημεία και κειμήλια αποτελούν πρώτιστο στόχο της Δημοτικής μας Παρέμβασης και αυτό γιατί η Νέα Ιωνία συμπυκνώνει τις ιστορικές προσλαμβάνουσες του νεώτερου Ελληνισμού.

Άλλωστε ο Ελληνισμός αποτελεί το βάθρο του παγκόσμιου πολιτισμού και της Οικουμενικότητας που μεγαλούργησε στα βυζαντινά χρόνια και απετέλεσε οδηγό της Παγκόσμιας σκέψης. Ακριβώς και αυτός είναι ο συμβολισμός του δικέφαλου αετού. Ο Ελληνισμός είναι το σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, ένα κράμα,  μέρος του οποίου  ενσωματώνεται στην κουλτούρα και σκέψη του Ιωνιώτικου λαού.

Λέει ένας μεγάλος διανοητής της εποχής μας ότι Η Ιστορία δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, αλλά μια φώτιση για την ψυχή. Αυτή τη ψυχή του ο Ελληνισμός οφείλει κατά την άποψή μου να τη θωρακίζει με πίστη, δύναμη και προοπτική για το αύριο. Ως παράταξη έχουμε επιλέξει με συγκεκριμένες δράσεις να σεβόμαστε την ιστορική μας παρακαταθήκη όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί η πόλη μας είναι συνυφασμένη με τη νεώτερη Ελληνική ιστορία γιατί έχει ζυμωθεί με το Ιωνικό πνεύμα ως πόλη των Μικρασιατών προσφύγων, της ανοχής, της αρχοντιάς, της σοβαρότητας, της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Αν αξίζει να ασχολούμαστε με την τοπική πολιτική είναι γιατί μεταξύ άλλων δεν διστάζουμε να προσεγγίζουμε και θέματα που ίσως δεν είναι της καθημερινότητας.

Δεν ξεχνούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, πλην όμως η μνήμη δεν είναι μια στάχτη αλλά Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής.

Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον.

Και το μέλλον δεν ανήκει στους δειλούς αλλά σε όσες και όσους πιστεύουν στη δύναμη και την προοπτική του τόπου και των δυνάμεών μας.

Γι αυτό και σχεδιάζουμε

  • Ψηφιοποίηση και ανάδειξη μέσα από στοχευμένες δράσεις των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου μας.
  • Ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών των Συλλόγων του Δήμου μας με αδελφοποιημένες πόλεις του εξωτερικού.
  • Ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
  • Καθιέρωση θεσμών υπερτοπικού χαρακτήρα με τα σημαντικά γεγονότα που προσδιόρισαν την φυσιογνωμία της πόλης μας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, το Μπλόκο της Καλογρέζας κ.ά.
  • Εφαρμογή Ετήσιου Πολιτιστικού Προγράμματος της πόλης μας. Θεματικές πολιτιστικές ενότητες που προβάλλουν το λαϊκό Πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα στη σύγχρονη πραγματικότητα (Ανταμώματα, Χορευτικές, Μουσικές Συναντήσεις).
  • Ενθάρρυνση των δημιουργικών ποικίλων μορφών τέχνης (εικαστικά και άλλης καλλιτεχνικής έκφρασης, το βιβλίο, τη μουσική, το κινηματογράφο, το θέατρο κλπ.)
  • Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας για τη χάραξη προσκυνηματικών δρόμων αστικού τύπου στην πόλη μας. Ανάδειξη της πολιτιστικής και της θρησκευτικής μας κληρονομιάς.

Γι αυτό και αγαπώ την πόλη μας, μια  πόλη όπου μπορεί να ανθίσει και πάλι η ΕΛΠΙΔΑ, η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, τα ΟΝΕΙΡΑ, το ΧΑΜΟΓΕΛΟ, η ΠΙΣΤΗ στους ανθρώπους της. Μια Νέα Ιωνία που ξέρει να τιμάει την ιστορία της και την ταυτότητά της. Μία Νέα Ιωνία σταυροδρόμι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Εμπορίου, των Ιδεών, των Επιστημών

 

*Δέσποινα Θωμαΐδου

Επικεφαλής Παράταξης  “Δύναμη Προοπτικής”

Υποψήφια Δήμαρχος Νέας Ιωνίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ