Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Τρεις εκκλησίες στα μνημεία της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις


Μεταξύ των μνημείων που έxει καταγράψει η διαδημοτική έρευνα, την οποία σας παρουσιάζει το xtypos.gr στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού είναι και οι ακόλουθες εκκλησίες:

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου
Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό, κτίστηκε από τον μηχανικό Θ. Κυριακίδη σε μελέτη και σχέδια του βυζαντινολόγου Α. Ορλάνδου, μεταξύ του 1929 και του 1930. Στην ανέγερσή του βοήθησε ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της κοινότητας Ψυχικού Ε. Τσάκωνας ενώ στη χρηματοδότηση ο χρηματιστής Αθανασιάδης με τη σύζυγό του. Ο ρυθμός του είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο προσαρμοσμένος στο πνεύμα της εποχής. Ο ναός απέκτησε με τα χρόνια προεκτάσεις και εξαρτήματα όπως το Κωδωνοστάσιο το 1956, τις δύο υπόστυλες στοές το 1962, που οδηγούν η μία στο καμπαναριό και η άλλη στη «Φιάλη», έργο του καλλιτέχνη Γ. Δημόπουλου και το Παρεκκλήσιο το 1986. Η αγιογράφηση του ναού είναι έξοχη και σε αυτό συνέβαλαν πολλοί αγιογράφοι όπως ο Ν. Στρατούλης, Δ. Πελεκάσης, Δ. Κάφης, Γ. Μάλαμας, καθώς και οι νεότεροι Κοκκινίδης, ο αρχιμανδρίτης Ρωμανός Φωκάκης, ο Κωτσάκης και ο Παπαδάκης.

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1934-1937 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων και Αξιωματικών της περιοχής. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έλαβαν χώρα στις 2 Ιουνίου 1940 από το βοηθό Επίσκοπο Ταλαντίου Παντελεήμονα. Με την αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή αποφασίστηκε το κτίσιμο μεγαλύτερου ναού, η θεμελίωση του οποίου έγινε το 1961 από τον πρώην μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο. Δίπλα από το ναό υπάρχει Βρεφονηπιακός Σταθμός που έχει ιδρυθεί με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Καθολική Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστή
Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστή είναι μία διεθνή εκκλησία, σύγχρονου αρχιτεκτονικού τύπου η οποία κτίσθηκε το 1978 στην οδό Παπαναστασίου στο Ψυχικό. Οι λειτουργίες της γίνονται σε πολλές γλώσσες όπως τα Ελληνικά, τα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά και τα Αραβικά. Πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες θρησκευτικού περιεχομένου, ξενόγλωσσες συζητήσεις ενώ κάθε χρόνο λειτουργούν τμήματα κατήχησης στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πράσινο και Μνημεία (α μέρος)

Ένα θερινό σινεμά στην καρδιά της Φιλοθέης

To σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό

Μουσείο με μνήμες της Πόλης και της Μικράς Ασίας


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ