Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Κρατώντας την… “Ελπίδα” ζωντανή: Ιστορίες για γέλια και… κλάματα από τις ημέρες της κακοκαιρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί τα χιόνια, από την κακοκαιρία «Ελπίς» να έχουν πλέον λιώσει σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επλήγησαν φυσικά και περισσότερο, όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και ήρθαν στην επιφάνεια προκαλούν ιδιαίτερη σκέψη σε όλους τους κατοίκους των περιοχών.

Μπορεί στις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και οι άνθρωποι της Περιφέρειας, όπως και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να στάθηκαν στις τραγικές στιγμές και στην απίστευτη ανεπάρκεια που έδειξε η Αττική Οδός, με χιλιάδες εγκλωβισμένους για πολλές ώρες, όμως τα ζητήματα δεν τελείωσαν εκεί. Όλοι οι Δήμοι του βορείου Τομέα της Αττικής, παρά το γεγονός των ανακοινώσεων πριν το ξέσπασμα του χιονιά, για πλήρη ετοιμότητα έδειξαν ξανά πως δεν κατάφεραν να λύσουν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ενώ παράλληλα για ακόμα μια φορά σε περίοδο κακοκαιρίας ο ΔΕΔΔΗΕ έδειξε κατώτερος των περιστάσεων.

 

Ιστορίες για γέλια και… κλάματα

Οι ιστορίες κατοίκων των βορείων προαστίων που έγιναν… viral προκαλούσαν γέλιο, από τα νεύρα φυσικά, αλλά και κλάματα από την απόγνωση. Κι αν τις δύο πρώτες μέρες οι δικαιολογίες τόσο από τους ανθρώπους των Δήμων, της Περιφέρειας και της ΔΕΗ να ήταν… φυσιολογικές, μετά την περασμένη Τετάρτη όλα αυτά έφτασαν το τέλος. Το χιόνι που είχε πέσει σε όλες τις περιοχές, είτε σε κεντρικούς δρόμους, είτε σε μικρότερα στενά, τις είχε μετατρέψει σε τεράστια παγοδρόμια, με τα αυτοκίνητα να μην μπορούν κινηθούν. Όλα αυτά φυσικά έρχονται σαν αποτέλεσμα της τεράστιας αμέλειας από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, με τους πολίτες να προσπαθούν με ό,τι μέσα διέθεταν να σπάσουν τους πάγους για να… απεγκλωβιστούν. Την ίδια φυσικά στιγμή τα περισσότερα εκχιονιστικά έκαναν το δρομολόγιό τους μόνο στους κεντρικούς δρόμους αφήνοντας τους υπόλοιπους πολίτες να κινούνται με… παγοπέδιλα.

Ενδεικτικό είναι πως στην Πεύκη μπορεί ο δρόμος της Αγίας Παρασκευής με κατεύθυνση προς την Πίνδου να άνοιξε άμεσα το βράδυ της Τρίτης, όμως ένα στενό πάνω το εκχιονιστικό πέρασε μετά από δύο μέρες. Και αυτό είναι ένα περιστατικό που έτυχε να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς να ξέρει κανείς πότε έγινε το ίδιο για τους υπόλοιπους μικρούς δρόμους της περιοχής. Στην Πεντέλη τα πράγματα ήταν ακόμα πιο… τραγικά μιας και οι πολίτες μάζευαν χρήματα μεταξύ τους ώστε να ανοίξουν τους δρόμους μιας και η πολιτεία έλαμψε και πάλι δια της απουσίας της. «Αν και είμαστε συνηθισμένοι, πάντα ο δήμος είχε την υποδομή να ανοίγει τους δρόμους. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούνται αρρυθμίες στο κομμάτι αυτό του δήμου, δε γνωρίζω γιατί. Η Πεντέλη σε αυτά τα θέματα, όπως και στις φωτιές το καλοκαίρι, ήταν δήμος – πρότυπο. Το χιόνι ήταν πολύ, αλλά εμείς τέτοιο χιόνι έχουμε δει και άλλες φορές», είπε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

 

 

Πρωταγωνιστής για μια ακόμη φορά ο ΔΕΔΔΗΕ

Την ίδια στιγμή ο ΔΕΔΔΗΕ έδειξε περίτρανα πως μπορεί να είναι συνεπής μόνο σε φυσιολογικές συνθήκες, μόνο που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μια χώρα. Έτσι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί προετοιμασίας και περί ρεύματος που θα ερχόταν από τις γειτονικές χώρες, με στόχο να μην υπάρξουν αρρυθμίες, τα πράγματα τελικά ήταν πολύ διαφορετικά. Για ακόμα μια φορά κολώνες και καλώδια της ΔΕΗ έπεσαν λόγω δέντρων που δεν κατάφεραν να κρατήσουν το χιόνι, κάτι που φυσικά έπρεπε να είχαν προβλέψει οι Δήμοι και να έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες μέρες σε κόψιμό τους, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βυθιστούν στο σκοτάδι και στο κρύο.

Όσο για τις δηλώσεις από πλευράς διοίκησης ήταν αυτό που εξόργισε τους περισσότερους. Στις ενημερώσεις οι πάντες ήταν σίγουροι ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης θα λυθούν άμεσα και όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν να είναι με φως και θέρμανση, όμως φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Έπρεπε να φτάσουμε στο περασμένο Σάββατο (29/1) και Κυριακή (30/1), πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας για να μπορέσουν τα περισσότερα νοικοκυριά να έχουν και πάλι φως.

Φυσικά και εδώ οι… ιστορίες προκαλούν οργή! Ενδεικτικές ήταν οι περιπτώσεις πολιτών στο Χαλάνδρι που έβαζαν τα φαγητά τους στον πάγο για να μην χαλάσουν, αλλά και η καταγγελία που έγινε με ανθρώπους να τονίζουν πως άνθρωποι της ΔΕΔΔΗΕ ήρθαν να φτιάξουν την βλάβη και τελικά έφυγαν έχοντας κόψει το ρεύμα και σε γραμμή που λειτουργούσε κανονικά. Όσον αφορά για την Περιφέρεια αυτή είναι που έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος σε ολόκληρη την Αττική. Το πιο εξοργιστικό φυσικά ήταν το… σόου την Κυριακή (23/1) με τον κύριο Πατούλη να δείχνει στις κάμερες τα… μοντέρνα εκχιονιστικά που δεν θα άφηναν την Αττική να καλυφθεί από χιόνι, μόνο που μερικές ώρες μετά αυτά… εξαφανίστηκαν.

Πλέον οι Δήμοι όλων της Περιφέρειας, αλλά κυρίως του βορείου τομέα, καλούνται να καταγράψουν πλήρως της ζημιές που έχουν προκληθεί και να προχωρήσουν στην αποκατάστασή τους. Μέρα με την μέρα θα μαθαίνουμε τι ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν ξανά οι πολίτες που βίωσαν στο έπακρο όλα τα προβλήματα του χιονιού, με τους ιθύνοντες να αναφέρουν ήδη πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ξανά. Εκτός φυσικά και χιονίσει πάλι… μέρα και ο καιρός μας αιφνιδιάσει.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ