Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Μουσείο με μνήμες της Πόλης και της Μικράς Ασίας

Δημοσιεύθηκε

στις


Το Καστρίτσειο Μουσείο, ένας από τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, στεγάζεται σε διώροφη μονοκατοικία στην οδό Καποδιστρίου 17, η οποία αποτελεί σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου με έντονη τη σφραγίδα της σχολής Bauhaus. Η αείμνηστη Ελένη Καστρίτση, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, Πολίτισσα και η ίδια, εκτιμώντας το έργο του Συλλόγου «Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών», τού κληροδότησε το κτίριο και έργα τέχνης, πρωτότυπα έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και ενδυμασίες που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας. Έθεσε τον όρο να οργανωθεί και να λειτουργήσει στους χώρους του Μουσείο αφιερωμένο σε Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες καλλιτέχνες. Ο Σύλλογος παρέλαβε το κτίριο από τον διαχειριστή της διαθήκης το καλοκαίρι του 1993 και η τελετή έναρξης της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 1994. Η μελέτη και η επίβλεψη για τη διαμόρφωση των χώρων πραγματοποιήθηκαν χάρη στην αφιλοκερδή προσφορά εργασίας Κωνσταντινουπολιτών αρχιτεκτόνων. Οι δραστηριότητες του Μουσείου αφορούν κυρίως την επιστημονική έρευνα για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας και την καταγραφή και συλλογή προφορικών μαρτυριών του. Επίσης, ασχολείται με τη συλλογή και δημιουργία αρχείων που περιλαμβάνει το υλικό των ερευνών όπως έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες, ταινίες, λογισμικό υπολογιστών για τον Ελληνικό πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, με την οργάνωση βιβλιοθήκης, διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων και με την έκδοση εντύπων.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πράσινο και Μνημεία (α μέρος)

Ένα θερινό σινεμά στην καρδιά της Φιλοθέης

To σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ