Η ιστορία της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού

0


Η Παλαιά Αγορά Ψυχικού κτίστηκε το 1928, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ψυχικού, ως κοινωφελές κτίριο για να στεγάσει την Αγορά και το Αστυνομικό κατάστημα. Τα σχέδια δημιούργησε ο Σ. Μαγιάσης το 1924, τα οποία διασώζονται ως σήμερα. Βρίσκεται μεταξύ των οδών Πασχαλιάς, Κοντολέοντος, Χρυσανθέμων και Αμαρυλλίδος. Εκεί ήταν συγκεντρωμένα καταστήματα όπως φούρνος, μανάβικο, μπακάλικο, καφενείο, ένας υποτυπώδης πυροσβεστικός σταθμός, ξυλουργός, υδραυλικός και φαρμακείο. Οι δύο πτέρυγες του συγκροτήματος, της Αγοράς και της Αστυνομίας, περιβάλλονταν από στοές που εξασφάλιζαν προστατευόμενη επικοινωνία μεταξύ τους και καλύπτονταν από ξύλινη σκεπή. Το κτίριο της Αγοράς είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1989.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πράσινο και Μνημεία (α μέρος)


Ένα θερινό σινεμά στην καρδιά της Φιλοθέης

To σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό

Μουσείο με μνήμες της Πόλης και της Μικράς Ασίας


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.