Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Συνεργασία ιατρικών φορέων για την παρακαλούθηση των προβλημάτων υγείας που προκαλεί το νέφος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε επαγρύπνηση οι επιστήμονες

για την αιθαλoμίχλη

Με τη συνδρομή του Δήμου Αμαρουσίου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα συνεργαστούν 45 πνευμονολόγοι και 6 Ιδιωτικές Κλινικές με το ΕΚΕΠΥ για τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η αιθαλομίχλη.

Σε σύσκεψη εργασίας της επιχειρησιακής επιτροπής του ΕΚΕΠΥ για την αιθαλομίχλη παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης. Στην ειδική αυτή ομάδα εργασίας που συστήθηκε από το ΕΚΕΠΥ για να παρακολουθεί την αυξημένη επικινδυνότητα των ρύπων που προέρχονται από τα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δια του Προέδρου του, μετά από απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ, με στόχο την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων που επηρεάζουν την υγεία των πολιτών. 
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά στοιχεία του τελευταίου διμήνου, από τα οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι σε ημέρες που ο μέσος όρος των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 ήταν αυξημένος πάνω από τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ (> 50 μg/m3), υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές των ασθενών που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, βρογχίτιδα, ΧΑΠ, και άλλες πνευμονοπάθειες) ενώ πολύ μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στις προσελεύσεις, χωρίς ανάγκη εισαγωγής, των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, δήλωσε ότι υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών & μετεωρολογικών δεδομένων με χρήση κατάλληλων μοντέλων προσομοίωσης, των καταγραφών στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές αναπνευστικών και καρδιαγγειακών περιστατικών καθώς και ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των προσελεύσεων και των εισαγωγών.
«Ξεκινούμε άμεσα τις επόμενες ενέργειες μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΚΕΠΥ, με τη συμμετοχή 45 πνευμονολόγων γιατρών μελών και 6 Κλινικών Ιδιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, με σκοπό την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, την καταγραφή των περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία και σε έξι ιδιωτικές κλινικές, την παρακολούθηση των περιστατικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη βελτίωση του στατιστικού δείγματος για την καλύτερη τεκμηρίωση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων μας. Είμαστε σε εγρήγορση και θα συνεχίσουμε να είμαστε ως την άνοιξη, επανεξετάζοντας τα δεδομένα σε μηνιαία βάση και δρομολογώντας τρόπους παρέμβασης σε περιόδους απαγορευτικής αύξησης των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 και PM2,5», δήλωσε στη σύσκεψη εργασίας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος έκλεισε λέγοντας: «πιστεύουμε ότι η επιστημονική συνδρομή του ΙΣΑ θα συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση της επικινδυνότητας της κατάστασης και στην επαγρύπνηση των προβλημάτων υγείας που επιφέρει η αιθαλομίχλη».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου, οι υπεύθυνοι της επιχειρησιακής επιτροπής του ΕΚΕΠΥ, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ