Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Άρθρο του Δημήτρη Βουδούρη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκατάσταση

οσφυαλγίας-ισχιαλγίας

στο γυμναστήριο

Συνεχίζοντας το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο αυτό που ο πάσχων έχει ξεπεράσει το οξύ μέρος του πόνου, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεων του στον ιατρό και στον φυσιοθεραπευτή, εάν αυτό κρίθηκε αναγκαίο, και έχοντας μια ¨ξεκάθαρη διάγνωση για το πρόβλημά του, είναι πλέον έτοιμος να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εν δυνάμωσης και αποκατάστασης σε κάποιο γυμναστήριο.

Είναι σημαντικό κατά την προσπάθεια αναζήτησης του κατάλληλου χώρου να προσέξει τα παρακάτω: 1. To γυμναστήριο να πληροί  βασικές προϋποθέσεις υγιεινής. 2. Οι εργαζόμενοι στο χώρο γυμναστές να είναι επιστημονικά καταρτισμένοι. 3.Το γυμναστήριο να διαθέτει εξοπλισμό σύγχρονο και σε καλή λειτουργική κατάσταση. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης τραυματισμένης μέσης εκπονείται κατόπιν μελέτης της διάγνωσης του ιατρού και οφείλει σοβαρά να λαμβάνει υπόψιν τις ακόλουθες παραμέτρους:
• Ενδυνάμωση μυών που είναι αδύναμοι.
• Διάταση και χαλάρωση μυών που είναι βραχυμένοι
• Έμφαση πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια μέσω ισορροπημένης ενδυνάμωσης/χαλάρωσης να διορθωθεί η στάση σώματος. 
• Ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων με παραπανίσια κιλά, το πρόγραμμα οφείλει να στοχεύει και στην προοδευτική και ασφαλή απώλεια βάρους.
• Είναι σημαντικό επίσης το άτομο με το πρόβλημα να εκπαιδεύεται στην ορθή στάση, καθώς και στην με ασφάλεια εκτέλεση απλών , καθημερινών δραστηριοτήτων.
• Οφείλει ο γυμναστής να επιδείξει, σειρά απλών διατατικών ασκήσεων τις οποίες θα μπορεί το μέλος να εκτελεί στην καθημερινότητά του, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού. 
• Η καλή ψυχολογία είναι το καταλυτικό ένζυμο, το οποίο θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η συνταγή δεν είναι άλλη από αυτή…. Επικοινωνία μεταξύ γυμναστή και ασκούμενου… και εδώ η ευθύνη του γυμναστή είναι πραγματικά μεγάλη.   
Βουδούρης Δημήτρης: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Ειδικότητα Ειδική Φ. Αγωγή
Ιδιοκτήτης Golden Gym Νέας Ιωνίας

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ